Kraj prošlog tjedna bio je rezerviran za putovanje na otok Pag i novi posjet boutique hotelu, restoranu i vinariji Boškinac. Prvi posjet nakon izolacije i pandemije, onaj kojem smo se posebno veselili, jer doći na Pag i posjetiti Boškinac uvijek je izuzetno iskustvo.
Prošle je godine cijeli prostor renoviran i redizajniran, a krajem veljače ove godine dobio je i novi sjaj u obliku Michelinove zvjezdice. Boškinac je s radom započeo prije pandemije, da bi se nakon stanke, koju je cijeli tim vođen Borisom Šuljićem iskoristio za usavršavanje i u najmanjem detalju, ponovno otvorili. Povod za prošlotjedni dolazak bila je večera na kojoj je predstavljen novi degustacijski jelovnik chefa Matije Bregeša, ali i večera kroz koju su posluživana vina tri legendarna istarska vinara, Ivice Matoševića, Gianfranca Kozlovića i Morena Degrassija. Dovoljno je reći da se najavljena večera rasprodala u samo nekoliko sati te da su gosti smješteni na čarobnoj Boškinčevoj terasi doputovali upravo zbog ovog doživljaja.
Druženje je započelo uz piće dobrodošlice te pozdravne riječi kroz koje je Boris Šuljić istaknuo kako se ovom večerom, osim predstavljanja novog menija, slavi i nedavno dobivena Michelinova zvjezdica te prijateljstvo s vinarima koji su, baš kao i Boškinac, svoju karijeru započeli prije dvadesetak godina. Jelovnik na papiru je bio najava osam slijedova, ali doživljaj večere je bio puno više od osam jela kad im pridodate međuslijedove, odličan pairing s vinima te cijeli Boškinac tim koji nas uvijek oduševi gostoprimstvom.
Doživljaj Paga na tanjuru i večera za pamćenje
Atmosfera na terasi bila je prožeta ugodnim druženjem, savršenom uslugom, te doživljajem otoka Paga na tanjuru. Jer upravo je novi menu odraz želje za pripremom i posluživanjem autentične otočke kuhinje pa je zanimljivo da su sve namirnice lokalne i otočke. Amuse bouche zalogaji oduševili su kako izgledom, tako i okusom pa su već na samom početku zalogaji Boškinac eliksir života, Kreker, Maslina te Saur od palamide i Janjeći Parfait (odlični grissini od janjećih čvaraka i parfait od janjeće masti s prahom od suhe ovčetina), uz poslužene čaše Degrassi Sauvignon 2017. i Matošević Malvazija Alba 2019. najavili večeru za pamćenje.
Prvi slijed je predstavio jelo naziva Škamp – novu interpretaciju Boškinčevog tartara od škampa s emulzijom od bosiljka, kremom od badema, emulzijom od škampa te plahticom od bijelog vina i algi, uz vino Degrassi Viogner iz 2014.
Drugi slijed i jelo koje privlači nazivom Novaljsko polje bilo je vegetarijansko jelo – terina od krumpira na kremi od paljene cvjetače i dehidriranog samoniklog bilja. Zahvaljujući ovom jelu više smo naučili i o nekim od začinskih autohtonih biljaka koje su dio potpisa ovog menija. Jelo se savršeno spojilo s Kozlović JRE Malavazijom iz 2015. koje se inače poslužuje samo u restoranima članovima udruženja JRE Hrvatske, čiji je i Boškinac član.
Treći slijed, Jež i lignja, atraktivno poslužen morski tanjur ukazao je na odličan doživljaj ne klasičnog morskog jela. Panacotta od ježa, lignja marinirana u domaćem limunovom soku, krema od limuna, salikornija, dashi od algi i ulje od peršina uz čašu Matoševićeve Grimalde iz 2018. bilo je jedno od jela o kojem se govorilo te večeri i koje definitivno stavljamo među top 3.
Iduće jelo koje nas je oduševilo jednako kao i prethodno, a s kojim se nastavila ova divna otočka priča, su Tortellini punjenim paškom skutom, s paljenom torticom kelja, sušenim janjećim srcem, dehidriranim jajetom i umakom od kelja. Naprosto odlično, posebno uz posluženo vino Matošević Millennium Anima iz 2000.
Peti slijed i jelo Riba i vino Kozlović Malvazija iz 2002. A na tanjuru file jadranske trlje, mus od kozica i ikra od ličke pastrve na kremi od mlaćenice s infuziranim smokvinim listom.
Većina gostiju te večeri sa znatiželjom je čekala novi slijed i jelo Kunjila. Jer nije često prilika za kušati jelo pripremljeno od otočkog divljeg kunića, koji na Pagu žive u velikom broju. Chef Bregeš je pripremio ragu od kunića i ličkih gljiva, tatar od kunića i porta, carpaccio od celera i jabuke, prah od mažurana te umak od hrena i još jednom nas oduševio, a jelo uz Kozlović Teran 2018. uistinu ostaje za pamćenje.
Baš kao i doživljaj paške janjetine. Janjeći file u spoju s borovnicama i hrskava janjeća potrbušina uz kremu od graška i mente, kiseljenu mrkvu te emulziju od borovih iglica, konceptualno zanimljiv tanjur koji je uz čašu intenzivnog Degrassi TerreBianche Rouge iz 2009. potvrdio određenje u kreiranju jasnog i preciznog menija inspiriranog bogatstvom otoka.
Na korak do kraja izuzetne večere i očekivanog deserta, pojavilo se iznenađenje – desert prije deserta! Osvježavajuća i estetski privlačna mini voćna salata poslužena na velikoj kocki leda bila je odlična uvertira u ono što slijedi. U Ciklu. Lena Šarić, pastry chef Boškinca, iznenadila je desertom od povrća, kremom od cikle s biskvitom od maslinovog ulja i ukiseljenim povrćem. Odmak od slatkog je jako pohvalan, a desert i čaša Kozlovićevog slatkog Sorbusa iz 2000. bili su savršeni kraj službenog menija. Jer u najboljoj maniri domaćina nastavilo se druženje uz tim iz kuhinje, stol s narezanim paškim sirevima i odabrana vina. Do dugo u noć.
Foto: Robert Pichler, Fabio Šimićev