Doslovno “bomba” na talijanskom, Bombardino je nagrada skijašima nakon uzbudljivog dana na padinama talijanskih Alpi. Ovaj mini zimski koktel nastao je u sjevernoj Lombardiji, a danas je omiljen diljem svijeta. Prema legendi, Bombardino je stvorio mladić iz lučkog grada Genove, koji je odlučio napustiti more i živjeti u talijanskim Alpama. Nakon što je proveo godine kao časnik u Alpini (najstarije aktivno planinsko pješaštvo na svijetu), otvorio je skijašku kućicu u Lombardiji. Jednog su dana četiri skijaša bježala od mećave i zatražili ga nešto toplo da ih zgrije. Časnik je brzo promiješao mlijeko, viski i zabaglione (krema na bazi jaja) i doveo sastojke gotovo do točke vrenja. Jedan od skijaša probao je piće i povikao: È una bomba! (Ovo je bomba). S vremenom mlijeko se zamijenilo šlagom, a viski brandyjem – recept je usavršen do kremastog likera od jaja prelivenog šlagom i ponekad cimetom.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Bombardino ćete danas obavezno naći u ponudi barova na talijanskim skijalištima i to je zapravo, najprirodnije okruženje gdje ga možete konzumirati. Njegova će vam toplina i slatkoća u sekundi staviti osmijeh na lice i ugrijati vas. Ako se trenutno ne nalazite na skijalištu, a poželjeli ste jedan Bombardino, u nekoliko koraka možete ga napraviti i sami kod kuće. Evo kratkog i jednostavnog recepta:
Sastojci:
- 1 mjerica brandyja
- 2 mjerice likera od jaja
- šlag za vrh
Postupak:
Zagrijte liker od jaja, ali pazite da ne zakipi. Topli liker od jaja ulijte u čašu. Dodajte brandy i dobro promiješajte. Na vrh dodajte šlag.
Foto: Instagram (@nikola_uhlirova)