Okusi i povijest Dubrovnika na tanjuru: Isprobali smo ljetni meni Bistroa Revelin
Okusi i povijest Dubrovnika na tanjuru: Isprobali smo ljetni meni Bistroa Revelin

Okusi i povijest Dubrovnika na tanjuru: Isprobali smo ljetni meni Bistroa Revelin

Jesu li producenti serije Game of Thrones zaista krivi za turističku opsadu Dubrovnika? Možda se tako čini, ali biser Jadrana već desetljećima unazad ponosno stoji na obalama Jadranskog mora kao jedno od najljepših i najbogatijih kulturnih središta na Mediteranu. Njegova povijest seže u 7. stoljeće, kada su ga osnovale pridošlice iz rimskog grada Epidauruma.

Grad je ubrzo postao moćan trgovački centar, poznat pod imenom Republika Ragusa, sa zlatnim periodom tijekom 15. i 16. stoljeća. Dubrovnik je bio jedna od rijetkih gradova-država koja je uspješno balansirala između velikih sila poput Venecije i Osmanskog carstva, održavajući nezavisnost.

Šetnja kroz grad

S ovim podatkom započinje naša šetnja kroz Dubrovnik. Ona nas vodi kroz čuvene zidine, koje hrabro odolijevaju nadiranjima turista i vjetrovima s mora. Šetajući starim dijelom grada, upoznajemo se sa svim slojevima bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa i utjecajima koji su oblikovali panoramu grada. Na svakom koraku je povijest. Teško se oduprijeti dojmu da se nalazite na mjestu koje ne pripada današnjici, već robusno stoji u svom vremenu, prateći vlastitu vremensku liniju. Dubrovačke zidine, koje danas privlače posjetitelje iz cijelog svijeta, impozantna su obrambena struktura koja je pružala zaštitu gradu tijekom stoljeća.

Turistička pomama za Dubrovnikom kojoj smo svjedočili u šetnji navela nas je da se zapitamo – može li se u gradu probati okus tradicije? Kako već znamo da ne postoji bolji način da se istraži posebnost jednog mjesta negoli prolaskom kroz njegovu “kuhinju”, krenuli smo u potragu za restoran koji bi ponudio upravo to. Ne bismo smjeli reći da je tako nešto bilo lako. Turizam u Dubrovniku u velikoj mjeri oblikuje njegovu gastro scenu. Mi smo, kao pravi (gastro)avanturisti i (gastro)hedonisti, željeli izbjeći sve zamke u gradu.

I tako smo, meditirajući kraj luke, ugledali raskošne borove krošnje. Među zidinama – onim čuvenim, s pogledom na Lokrum, smjestio se Bistro Revelin – restoran koji spaja ono čuveno, najljepše i autentično od Dubrovnika, i pretvara u nezaboravne zalogaje. Kako znamo? Tako što smo ljeto dočekali uz njihove specijalitete s novog menija.

Tamo gdje je sve počelo – počinjemo i mi

Salata od hobotnice odražava veze ovog grada s Mediteranom i njegovim darovima. Priprema se kuhanjem hobotnice dok ne postane mekana, zatim se siječe na komadiće i miješa s crnim lukom, kaparima, maslinama i svježim peršinom. Ovo osvježavajuće jelo, uz dodatak maslinovog ulja i limunovog soka, se često posluživalo u dubrovačkim domovima tijekom proslava i važnih događaja. Hobotnica, kao simbol izdržljivosti i snage, često se povezivala s duhom grada koji je vjekovima odolijevao mnogim izazovima. Uz ovaj specijalitet uparili smo klasik koktelske panorame – Smokey Mohito, idealan za ljetne vrućine.

Crni rižoto, jedno od najupečatljivijih jela, nosi u sebi tragove bogate pomorske tradicije ovog grada. Pravi se od svježe sipe čije crnilo daje jelu karakterističnu boju i dubok, složen ukus. Ovo jelo podsjeća na vremena kada su dubrovački trgovci plovili Jadranom, donoseći bogatstvo plodova mora nazad u svoje domove. Uz dodatak bijelog vina, luka, češnjaka i maslinovog ulja, crni rižoto spaja jednostavne sastojke u harmoniju morskih aroma. Ono što daje poseban šarm ovom jelu u bistrou Revelin je tajni sastojak koji smo otkrili – grančice mladog graška. Kada se sve to zalije Negronijem, rezultat je zaista uzbudljivo ljetno jelo.

A onda su stigle zvijezde večeri

Dok se ljetna večer spuštala nad zidine Dubrovnika, a mi promatrali igru sjena i svjetla na fasadama starih zdanja s druge strane luke, pristigla su glavna jela. Zvijezda večeri koju smo iščekivali bilo je – lokalno hrvatsko vino. Malvasija dubrovačka, autohtona sorta bijelog grožđa s dubrovačkog područja, osvaja ljubitelje vina svojim bogatim aromama citrusa, meda i cvjetnih nota. Ovo lagano, osvježavajuće vino idealno se uklapa uz mediteranske specijalitete s morskim plodovima. Nekada simbol luksuza Dubrovnika, i danas zauzima mjesto među vrhunskim bijelim vinima Hrvatske.

Kao u stara, dobra vremena – brodet

Kako malvasija najbolje prati plodove mora – tako smo je i uparili. Brodet, poznat i kao brudet, tradicionalno je ribarsko jelo koje odražava duboku – povijesnu i kulturološku, a onda i gastronomsku – vezu Dubrovnika s morem. Radi se od različitih vrsta ribe, rakova i školjki, kuhajući se u bogatom sosu od paradajza, vina i začina. Ovo jelo je bilo omiljeno među dubrovačkim ribarima koji su ga pripremali direktno na svojim brodovima, koristeći svježe ulovljene plodove mora. Brodet simbolizira jednostavnost i inventivnost dubrovačkih kuhara, koji su kroz stoljeća stvarali remek-djela od skromnih sastojaka.

Sofisticiranost dubrovačke kuhinje na tanjuru

S druge strane stola našle su se podjednako upečatljive i autentične – mušule na buzaru u kojem se sreću plodova lokalnog mora i mediteranskih začina. Priprema se od školjki koje se kuhaju u sosu od bijelog vina, bijelog luka, rajčica i peršina, uz dodatak maslinovog ulja za bogatiju teksturu. Ova jednostavna, ali sofisticirana tehnika kuhanja razvila se tijekom stoljeća kada su dubrovački pomorci donosili začine i recepte iz dalekih zemalja. Buzara je postala sinonim za svježinu i autentičnost, pružajući ljubiteljima morske hrane nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Ako ljetne temperature, nedostatak slanog zraka i želja za okusom mora na nepcima usmjere vaše avanturističko kormilo ka Dubrovniku, nesumnjivo je da ćete u ovoj “hrastovoj šumi” – što njegovo ime znači – pronaći sve blagodati Mediterana. Njegova povijest svjedok je tome. Bistro Revelin na toj ruti obavezna je stanica.

Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Isidora Mitri

Učitati još
Zatvori