Bistro Market u samom centru grada u kratkom je roku nakon otvorenja prošle godine postao jedno od omiljenih mjesta za ručak. Ekipa koju predvodi vlasnik Fran Ćurković stalno marljivo radi na novim stvarima i novoj ponudi, a s dolaskom jeseni došlo je vrijeme za novi jesenski menu.
“Stigla je jesen, a tako i jesenski menu u Marketu. Malo kasnimo, no iznimno se teško bilo odlučiti za jela koja će ući u naš jesenski menu”, pojasnio nam je Fran. Za što su se na kraju odlučili i u kojim jelima možete već danas uživati u Gundulićevoj 13, doznajte u nastavku.
Jesen u Marketu
“Dnevna juha bit će direktno vezana za Dolac i njegovu ponudu, a krenuli su s juhom od paprike koja je puna karaktera i vrlo zanimljiva. Naše vege/vegan jelo predstavlja Falafel s jogurt umakom i salaticom. Može se naručiti i kao 100% Vegan opcija s umakom bez jogurta. Falafel koji je izvana hrskav, a unutra mekan uz pikantno-osvježavajuću salatu odlična je kombinacija za podijeliti za predjelo ili pojesti kao samostalno jelo”, kaže Fran.
Cappelletti s kunićem u kremi od bundeve s ukiseljenom bučom pravi je jesenski tanjur. Porcija nije velika, no okusi jesu. Zbilja prava poslastica za gurmane.
Picek z mlincima je Marketov klasik s twistom na jesenskom meniju. Twist se nalazi u kremi od ljubičastog kupusa, a picek je zapravo otkošteni batak i zabatak (sous-vide pa se zapeče da dobije hrskavu kožicu).
Rižoto sa sporo pečenim junećim obrazima, pireom od pečene jabuke i ukiseljenim rotkvicama Market je predstavio na YES feel good festivalu gdje su kritike bile iznimno pozitivne pa su ga uvrstili u jesenski menu. A kad je serviran u pravom tanjuru – još je finiji.
Gulaš od koljenice s lovačkom knedlom, portobello gljivama i kremom od bundeve je Marketovo okusima najkompleksnije jelo. Svaki ljubitelj mesa i koljenice mora probati ovo jelo. Okusi dolaze u slojevima. Težina gulaša od koljenice i gljiva se iznimno sljubljuje sa slatkom bundevom i prozračnom lovačkom knedlom.
Za sve ljubitelje ribe pripremili su filet bijele ribe s kremom od cvjetače i sotiranom brokulom. Filet bijele ribe će ovisiti o dostupnosti ribe na Dolcu, no najčešće će to biti orada ili brancin. Krema od zapečene cvjetače i sotirana brokula odlično se sljubljuju uz laganu ribu.
Za desert su se odlučili za Mud cake s pireom od jabuka i kremom od slatke bundeve i mascarponeom. Čokoladna kombinacija sa svježim okusima jeseni.
Degustacijski menu od 4 slijeda
Degustacijski menu sastoji se od 4 slijeda i košta 129 kn po osobi (minimalo 2 osobe). Prvi slijed je dnevna juha, zatim rižoto od sporo pečenih junećih obraza s pireom od pečene jabuke i ukiseljenih rotkvica, za treći slijed poslužuju Gulaš od koljenice s lovačkom knedlom i portobello gljivama, a za desert Mud cake s pireom od jabuka i kremom od slatke bundeve i mascarponeom. Uz spomenuto, uz degustacijski menu nude wine pairing i beer pairing opciju. Wine pairing (3 čaše vina uz degustacijski menu) platit ćete 199kn, dok Beer pairing (3 čaše piva od pivovare Varionica) 169 kn.
“Smatramo kako ljudima fali novosti na gastro sceni i ovo je naš odgovor kako malo začiniti situaciju na tržištu i potaknuti druge da tako razmišljaju. I iznimno mi je drago da su reakcije na ljetni degustacijski menu bile izrazito pozitivne i da smo svake subote bili lijepo popunjeni. Planiramo uvesti i degustacijski menu s bezmesnim jelima za istu cijenu, no to ćete svakako doznati na vrijeme”, poručio je Fran Ćurković.
Foto: Sanja Jagatić, Marko Mihaljević, Nika Mokos