Još traje Veganuary: Idealna je prilika da isprobate specijalitete novog restorana na vrhu Tkalče
Ako ste u posljednjih šest godina posjetili Bol na Braču, velike su šanse da ste isprobali bar neki specijalitet s potpisom BioManije. Na street food kućici na Zlatnom Ratu, baš kao i u bistrou u centru, BioMania nudi jedinstvena, zdrava i svježa – organska i veganska jela.
Godine predanog rada i truda, kako u restoranu, tako i na poljima gdje sami uzgajaju dio namirnica, prepoznali su i brojni gosti. BioMania je tako ove godine primila prestižno Best of the Best priznanje od TripAdvisora, odnosno ušli su u top 10 veganskih i vegetarijanskih restorana u svijetu prema TripAdvisoru, o čemu smo i pisali ovdje. Na veliko veselje svih bračkih fanova sa zagrebačkom adresom, ali i Zagrepčana koji njihova jela još nisu imali prilike probati, BioMania je krajem prošle godine otvorila vrata svog prvog zagrebačkog restorana.
BioMania u centru Zagreba
Nekoliko dana prije službenog otvaranja, posjetili smo BioManiju i o novom restoranu porazgovarali s osnivačem Darijom Kožulom. O franšizi su, kaže nam, razmišljali već neko vrijeme, a kada se pojavila idealna prilika, odlučili su se na Zagreb. Već razmišljaju i o novim franšizama u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, a Dario nam priča kako interesa za njihovu priču ima puno.
Za vrijeme našeg posjeta, u prostoru su se odvijale finalne pripreme za otvorenje. Velik prostor već je bio pun biljaka i jednostavnih božićnih aranžmana. Uređenje lokala potpisuje dizajnerica interijera, Snješka Popović Kožul.
BioMania u srcu Zagreba sutra, u subotu 28. prosinca, prima svoje prve goste, a mi već smo isprobali neka jela iz ponude. U nastavku donosimo detalje i naše dojmove.
Ponuda jela i pića
Sva hrana koja se radi u BioManiji veganska je i organska. Gotovo sve namirnice imaju i certifikate, a ako slučajno nemaju – vlasnici su osobno uvjereni da način uzgoja i proizvodnje odgovara njihovim načelima. Naime, na Braču i sami uzgajaju neke od namirnica koje koriste u svojim jelima, kao što su rajčice, začinsko bilje, mikrozelenje i jestivo cvijeće.
Naša briga o jelu počinje puno prije nego namirnica dođe u restoran. Brinemo ne samo o tome da su namirnice organskog porijekla nego i tko ih uzgaja; osobno poznajemo oko 90 posto naših dobavljača
BioMania je cjelodnevni koncept, pa tako u ponudi imaju velik izbor doručaka koje poslužuju do 15 sati, predjela, glavnih jela i deserata. Na jelovniku zagrebačkog restorana našli su se neki već proslavljeni specijaliteti s Brača, ali i neka nova jela.
Od doručaka nude avokado tost, omlet od mungo graha, crne soli i kurkume s povrćem, tostirani domaći kruh s namazom od slanutka, nori algi, kapara i maslina, a nakon uhodavanja ponuda doručaka će se širiti, pa će nuditi i palačinke, banana bread i prosenu kašu. Tu su i izvrsni smoothieji sa sastojcima poput plave spiruline, proteina konoplje i crnog tahinija.
U ponudi predjela ističu se juha od crvene leće i kokosa, burek u rižinom papiru i plata veganskih sireva s orašastim plodovima, suhim voćem, povrćem i krekerima. U ponudi glavnih jela trenutačno su falafel bowl, red curry bowl, njoki s tartufima, sarma, tjestenina carbonara i bolognese te BioMania burgeri s popečkom na bazi grana i brojnim slasnim dodacima.
Nakon jela preporučujemo da isprobate i deserte, primjerice čokoladnu tortu i tortu od avokada, crumble od jabuka ili njihov domaći sladoled. U ponudi pića imaju kombuche, svježe cijeđene sokove, a svoju održivu, zdravu i organsku priču BioMania je zaokružila listom sve popularnijih organskih i biodinamičkih vina, koja su proizvedena bez aditiva i s izrazito niskim udjelom sulfita.
Što smo jeli?
Zimski Curry Bowl
Za početak smo probali crveni curry bowl, odnosno zimsku verziju njihovog curry bowla. Chefica nam objašnjava kako povrće mijenjaju ovisno o sezoni, pa tako u zimski curry, uz bazu od basmati riže, idu i poriluk i cvjetača, crni sezam i klice od češnjaka, te aromatičan umak koji rade od rajčice i kokosovog mlijeka. Cijelo jelo posebnim čini njihov miks indijskih začina – curry nam je bio izvrstan, pun okusa i tekstura! Sigurno ćemo ga opet naručiti prvom prilikom!
Falafel Bowl
Iduće jelo koje smo isprobali bio je Falafel Bowl, jelo sastavljeno od šarene kvinoje, zelene salate, svježe mrkve, cikle, šipka, tostiranih oraha i falafel kuglica koje rade po svojoj posebnoj recepturi. Neizostavan dodatak je genijalna domaća majoneza sa začinskim biljem, koja savršeno zaokružuje jelo i dodaje mu sočnost.
Knedle sa šljivama
Tijekom cijelog dana u ponudi su i bezglutenske knedle od bijelog batata sa šljivama i zdravim, a domaćim notama – cimetom, kokosovim šećerom i prezlama – koji se rade od bezglutenskog kruha!
Double Chocolate Cake
Za kraj smo se zasladili tortom od indijskih oraščića, kakaa, čokoladnih kapljica i javorovog sirupa s posipom od lješnjaka. Ova torta je savršena opcija za zalogaj nakon ručka ili večere jer nije preteška i preslatka, a istovremeno će zadovoljiti i najveće sladokusce.
Zagrebačka plant based ponuda postala je bogata za ukupno 80 pet friendly sjedećih mjesta na vrhu Tkalče, od čega 25 na terasi, svakim danom od 9 do 22 sata.
Dodatne informacije
Adresa: Ulica Ivana Tkalčića 65, Zagreb
Radno vrijeme: uto-ned 9:00-22:00
Instagram: BioMania
Foto: Karla Ćurin