O gluten-free prehrani se posljednjih nekoliko godina puno govori. Poznato je da neke osobe ne toleriraju gluten jer je on za njih toksičan te njegovim unosom mogu razviti brojne poremećaje u tijelu. No, kome je sve bezglutenska prehrana namijenjena i znači li nužno da je bez glutena jednako zdravo?
O bezglutenskoj prehrani sve zna Helena Jakoliš koja je zbog vlastitog zdravlja i teških dijagnoza bila primorana potpuno promijeniti ne samo prehranu, već kompletni način života. Kako bi pomogla drugima koji se nalaze u sličnim situacijama, prije šest godina pokrenula je blog ‘Zdravo i slasno’ na kojem objavljuje zdrave, bezglutenske recepte koje osmišlja sama. Vrlo brzo u Heleni se rodila ideja za knjigu recepta u kojoj je prenijela vlastito iskustvo i pokazala da specijalna prehrana u kojoj su mnoge namirnice zabranjene ne mora biti dosadna i neukusna, već da uistinu može biti zdrava i slasna. No, nije stala na njoj pa je tako prije šest mjeseci svjetlo dana ugledala njena druga knjiga koja služi kao veliki priručnik o zdravlju.
Zbog svega navedenog Helena nam je bila idealan sugovornik na temu bezglutenske prehrane. Kroz razgovor s njom pokušali smo razbiti sve mitove i predrasude o prehrani bez glutena i dobili zlata vrijedne savjete koje svakako vrijedi pročitati.
- Nedavno ste izdali svoju drugu knjigu ‘Zdravo i slasno bez glutena 2’ koja je svojevrsni nastavak knjige ‘Zdravo i slasno bez glutena’. Što sve u njoj možemo naći?
Početkom ožujka ove godine izdala sam svoju drugu knjigu Zdravo i slasno bez glutena II- ‘Sve bolesti započinju u crijevima’. Za razliku od prve knjige koja je više kuharica, ovo je veliki priručnik o zdravlju na 450 stranica tvrdog uveza i finog lista papira u kojem darujem svoje znanje i najvažnije – osobno i životno iskustvo. Ovo je i priručnik koji pruža obilje praktičnih naputaka, kako promijeniti život na bolje i svojim jednostavnim i istovremeno moćnim savjetima pokazuje nam put kako da iscijelimo ili očuvamo te svaki dan uživamo u optimalnom zdravlju.
Ona je ujedno i autobiografija koja nadahnjuje svakog čitatelja bio on bolestan ili zdrav da se za zdravlje treba izboriti i, kada nam je najteže, da ne treba gubiti nadu u izlječenje, već ustrajno, hranom i promijenjenim načinom života pomoći okrepljenju tijela, uma i duha. No, ono što je toliko inovativno u ovoj knjizi jest činjenica da vam ona pomaže i pokazuje kako da znanstvena otkrića, informacije i mnoštvo, za običnog, medicinski neobrazovanog, čitatelja, nerazumljivih spoznaja provedete u praksu i to korak po korak.
Knjiga Zdravo i slasno bez glutena II – ‘Sve bolesti započinju u crijevima’ je puno više i opširnije od same kuharice. Po prvi puta imamo priliku saznati mnoštvo novih i starih činjenica o dugo podcjenjivanom organu. U ovu knjigu uloženo je jako puno ljubavi, znanja i truda, a rađena je u suradnji s nekim liječnicima i ostalim medicinskim kolektivom. Također, osmislila sam bogate recepte za pripremu ukusne i slasne hrane, namijenjene svima koji imaju alergijske reakcije, osjetljivi su na gluten i mliječne proizvode ili jednostavno žele uživati u finim, hranjivim i zdravim jelima. Knjiga je namijenjena svima koji:
- traže slobodu od boli, umora i probavnih smetnji
- imaju autoimune bolesti
- bore se s dijagnozom limfedema
- žele upoznati holistički način života
- imaju sindrom propusnog crijeva, disbiozu, SIBO, candidu, teške metale i parazite
- žele upoznati nevidljivi svijet crijeva i čudesni mikrobiom
- žele postići optimalno zdravlje
- žele preuzeti odgovornost za sebe i pravilnim odabirom hrane pomoći okrepljenju tijela, uma i duha
- traže recepte bez alergena: glutena, mlijeka, jaja, kvasca, šećera i žitarica ( *samo par recepata sadrže pseudožitarice za djecu koja su alergična na orašaste plodove)
- Prije knjiga počeli ste pisati blog na kojem objavljujete zdrave i bezglutenske recepte. Što je uopće prehrana bez glutena? Kome je ona namjenjena?
Nakon što mi je kasno utvrđena autoimuna bolest celijakija, prije šest godina odlučila sam otvoriti blog ‘Zdravo i slasno’, dijeleći ondje svoje recepte i iskustva. U vrlo kratkom vremenu blog je privukao mnoge čitatelje i zajednica je iz dana u dan rasla. Paralelno s time otvorila sam i na Facebooku grupu ‘Bezglutenski recepti’ koja trenutno broji 32.000 članova.
Nedugo nakon toga rodila se ideja za knjigu recepta u kojoj sam odlučila prenijeti svoje vlastito iskustvo i pokazati da specijalna prehrana u kojoj su mnoge namirnice zabranjene ne mora biti dosadna i neukusna, već da uistinu može biti zdrava i slasna. Dvije i pol godine trajala je priprema recepata za knjigu, uključujući isprobavanje, usavršavanje i slikanje. U međuvremenu sam otkrila strast za fotografijom te sam to odlučila prenijeti i u svojoj knjizi. Tako 2016. izlazi moja prva kuharica ‘Zdravo i slasno bez glutena’ koja sadrži stotinu zdravih i slasnih recepata bez glutena, jaja i mliječnih proizvoda s prekrasnim rustikalnim fotografijama recepata od osvježavajućih sokova i smoothieja za zdravi doručak, preko pečenih kolača, sirovih torti i slastica, do zdravih sladoleda.
Osim recepata, knjiga sadrži mnoge praktične savjete – vodič kroz zdrave namirnice, kako ih pravilno pripremati, kako u receptima zamijeniti namirnice koje ne koristimo, pregled korisnih kućanskih aparata i pomagala, tablicu raznih vrsta bezglutenskih brašna te informacije o glutenu i bezglutenskoj prehrani. Tu je i moja osobna priča u kojoj dijelim svoj put od neobjašnjivog propadanja zdravlja i različitih dijagnoza, do vlastitog istraživanja i pronalaska puta prema poboljšanju.
Nažalost, zadnjih nekoliko godina zahvaljujući mnogim aspektima modernog načina života, toksičnom okruženju, stresu, pesticidima, lijekovima, hormonima i kemikalijama te prehrani bogatom rafiniranim ugljikohidratima, šećerima i prerađenim namirnicama, doprinijeli smo narušavanju crijevne flore i doveli do kaskade brojnih zdravstvenih problema. Živimo u jednoj od najvećih zdravstvenih epidemija svih vremena gdje bilježimo sve veći porast upalnih i autoimunih bolesti, no nažalost i karcinoma. Jedemo puno više prerađene hrane, slabije se krećemo, manje spavamo, patimo od nedostatka sna i nedostatka hranjivih nutrijenata. Gledajući današnju prehranu ljudi, ona se temelji na čestom unosu žitarica, osobito glutena. Poznato je da neke osobe ne toleriraju taj unos i da je za njih gluten toksičan te da mogu razviti brojne simptome na različitim organskim sustavima. Poremećaji izazvani glutenom dijele se u tri osnovne skupine:
- autoimuni poremećaji izazvani glutenom – celijakija,
- alergijski poremećaji – alergija na pšenicu, i
- vjerojatno imunološki posredovani – ne-celijakijska preosjetljivost na gluten.
Isto tako, kod mnogih autoimunih, ali i upalnih bolesti preporučuje se prehrana bez glutena, no prije izbacivanja glutena treba otkloniti sumnju na celijakiju. Dijagnostički postupak potrebno je provoditi dok je osoba na prehrani koja sadrži gluten, odnosno, bezglutensku prehranu ne treba započinjati prije nego se provede dijagnostika. Ako je osoba već započela s bezglutenskom prehranom, rezultati dijagnostičkih pretraga mogu biti lažno negativni. Potrebno je završiti dijagnostički postupak i potvrditi ili isključiti celijakiju prije preporuke o započinjanju bezglutenske dijete.
Ono što mnogi ljudi ne shvaćaju da prehrana bez glutena treba biti bazirana na prirodnim, izvornim i nutritivnim namirnicama, a ne na klasičnoj industrijskoj ponudi. Nažalost, takva prehrana obiluje aditivima, konzervansima, lošim masnoćama i šećerima te dugoročno može dovesti do pomanjkanja nutrijenata i razvoja nastanka novih bolesti.
- Ljudi često misle da zdrava hrana nije baš ukusna. Koji su sve mitovi i predrasude o bezglutenskoj prehrani?
Nažalost, mnogi ljudi često imaju iskrivljenja mišljenja o bezglutenskoj prehrani. Sami prelazak na nju zna biti jako težak, ali ako se prehrana bazira na nutritivnim namirnicama, ona sigurno nije neukusna. Dapače, obiluje s mnogim posebnim pupoljcima i okusima u kojima upoznajemo jedan potpuno novi svijet.
Kao što sam opisala prije, za mene je najveća mana ‘klasične industrijske bezglutenske’ prehrane njen sastav. Bez glutena ne znači nužno i zdravo i zato treba biti vrlo pažljiv pri odabiru namirnica. Mnogi ljudi prijeđu na bezglutensku prehranu i namirnice koje su sadržavale gluten zamijene uglavnom sa industrijskim proizvodima bez glutena što na kraju čine osnovu te prehrane. Takvi proizvodi su napunjeni visokim glikemijskim škrobnim uglikohidratima i šećerima, a siromašni vlaknima. Upravo takva standardna prehrana bez glutena može dovesti do upale u tijelu, ali i metaboličkih poremećaja. Tijelo dobije puno praznih kalorija, a s druge strane osiromašuje vas s vitaminima i mineralima koji su vam prijeko potrebni za normalno funkcioniranje organizma.
- A koje bi bile njene prednosti?
Prednosti bezglutenske prehrane su mnogobrojne, a među njima ćemo istaknuti neke. Stroga bezglutenska prehrana je jedini i doživotni lijek za celijakiju, dok s druge strane ovakva prehrana, ali isključivo bazirana na nutritivnim namirnicama pomaže kod autoimunih i upalnih bolesti. Naše tijelo dobije puno više energije, a probavni sustav postaje mirniji. Osnovu ovakve prehrane čini prvenstveno povrće i voće iz organskog uzgoja, zdrave masnoće iz maslinovog i kokosovog ulja te jaja i mesno pašnih životinja za osobe koje nisu na veganskoj prehrani. Nakon toga manji dio slijede pseudožitarice poput prosa i kvinoje.
- U jednom vašem intervjuu sam pročitala da je vaša prehrana kombinacija sirove, veganske i paleo prehrane. Možete li nam ukratko pojasniti o čemu se radi?
Pronalaskom dijagnoze koja je bila uzročnik svih mojih dijagnoza iz tunela punog tame, ugledala sam svjetlost i proslavila svoje novo rođenje. Bila sam fizički i mentalno iscrpljena i znala sam da mi je potrebna promjena u kojoj neću osjećati kronični umor i brojne simptome. Prešla sam na striktnu bezglutensku dijetu koja mi je jedini doživotni lijek. Iz prehrane sam izbacila sve industrijske prerađevine, uključuje i one bezglutenske čiji sastav obiluje aditivima, konzervansima, šećerima i lošim masnoćama. Na vrijeme sam spoznala lukavost prehrambene industrije u proizvodnji bezglutenskih proizvoda koji su dizajnirani tako da pojedemo što više ‘skrivenih šećera’ što nas dovodi do ovisnosti o njima. Samo zbog toga što neki proizvod nosi oznaku ‘bez glutena’, ne znači da je bolji ili zdraviji izbor od ostale konvencionalne ponude.
Dugoročno, takva prehrana može dovesti do pomanjkanja nutrijenata i razvoja drugih bolesti. Pored svih ograničenja ipak mi je bilo važno hraniti se zdravo i zato sam odlučila svoju prehranu formirati na prirodnim namirnicama u njihovom izvornom cjelovitom obliku. Duže vrijeme sam istraživala različite stilove prehrane, od LCHF, paleo, sirove i veganske prehrane te pratila kako što odgovara mojem organizmu. Vodila sam dnevnik prehrane i redovito bilježila reakcije mog tijela na određene namirnice. Na kraju sam spoznala da mome organizmu najviše odgovara kombinacije sirove, veganske i paleo prehrane. Prehranu treba prilagoditi sebi i svome zdravstvenom stanju. Ono što bi posebno istaknula iz druge knjige je to da ne postoji jedna veličina prehrane za sve nas ista. Vrlo je važno shvatiti da dvije osobe nikad nisu iste, što znači da će i protokol za svakoga od nas biti drukčiji. Postoji puno razloga za to, od genetike, okoliša i životnih čimbenika. Treba osluškivati svoje tijelo i prema tome prilagoditi prehranu.
Kada sam uvidjela da se većina mojih zdravstvenih problema odnosi na probavne probleme, usredotočila sam se na liječenje crijeva. Prihvatila sam pravu hranu kao lijek i iz dana u dan počela sam se osjećati bolje, no prehrana bez glutena nije riješila sve moje tegobe. Naime, pored glutena nisam smjela konzumirati preko 80 posto drugih namirnica. Zbog samog tijeka svih mojih dijagnoza kroz sve ove godine razvila sam alergije i preosjetljivost na brojne druge namirnice uključujući jaja, mliječne proizvode, rižu, kukuruz, kvasac i mnoge druge. S obzirom na to da sam za nutricioniste bila prekompliciran slučaj i da mi nisu uspjeli sastaviti jelovnik s mnogobrojnim ograničenjima, počelo je moje traganje za receptima kako bih osmislila način prehrane za sebe, ali i za mnoge druge kojima je puno toga zabranjeno.
- Na vašem blogu je moguće pronaći sve, od recepata za doručak preko ručka i deserata pa sve do večere. I sve ih smišljate sami. Kako oni nastaju, u čemu pronalazite inspiraciju?
Cijela moja priča i ljubav prema zdravoj i nutritivnoj prehrani počela je prije par godina nakon što mi je kasno utvrđena autoimuna bolest koja je ostavila brojne posljedice na moj organizam. Do uspostave dijagnoze bila sam zdrava i vesela djevojka koja je uistinu živjela punim plućima. No, od sedamnaeste pa sve do dvadeset četvrte godine proživljavala sam tešku životnu kalvariju i nažalost nakupila sam preko sedamnaest dijagnoza, od toga tri vrlo teške. S obzirom da sam obišla mnoge nutricioniste diljem Hrvatske i da mi nisu uspjeli sastaviti jelovnik s mnogobrojnim ograničenjima, bila sam prepuštena sama sebi i tako sam krenula na jedan sasvim novi životni put. Početak je bio jako težak, bilo je tu puno pogrešaka i izazova, ali zapravo ti izazovi su mi davali nevjerojatnu snagu da dokažem da ta prehrana nije neukusna, već da je uistinu zdrava i slasna.
S obzirom da sam strašna perfekcionistica, usavršavala bih i po nekoliko puta. Znalo mi se dogoditi da sam dobila odlične ocjene od svojih najvećih kritičara, ali ako mene recept nije zadovoljio na kraju kako bih ja htjela, ne bi niti bio pušten na web stranicu. Na tome vijugavom putu moje dijagnoze su mi bile duboki učitelj i najveća inspiracija za recepte. Pratila sam ja poznate svjetske gluten free i raw food blogere, ali nažalost njihovi recepti bili su namijenjeni za širu publiku, a ne za publiku poput mene s hrpom intolerancijama i alergija na hrane. Svoju karijeru posvetila sam pomažući drugima da prevladaju svoje prepreke i žive život ispunjen radošću i ukusnim pupoljcima hrane. Otkrila sam poziv koji me iznimno ispunjava i unatoč svim izazovima, zahvalna sam na životnim lekcijama od kojih sam puno naučila i koji su mi dali pravo ‘gorivo+ da svoje znanje prenesem i drugim ljudima u nevolji. Najveća sreća mi je bila kada sam vidjela da djeca alergičari uživaju u mojim zdravim i slasnim receptima te kada je par djevojaka uz pomoć mojih savjeta i prirodne prehrane uspjelo ostvariti trudnoću prirodnim putem nakon godina neuspjeha sa umjetnom oplodnjom.
- Što najviše volite pripremati? Slatka ili slana jela? I koje jelo (ili slasticu) biste nam preporučili da obavezno probamo?
Volim pripremati sve ono za što će netko reći da je nemoguća misija u bezglutenskoj prehrani. Osobno ne volim čuti riječ nemoguće, tako da jako volim istraživati razna jela, no ipak dajem malo veću prednost slasticama u kojima najviše izražavam svoju kreativnost. Za mene svaki dan u kuhinji ima potencijal da bude predivan dan. Ono što radimo srcem nikad nije greška. Kuhanje treba biti zabavno i svi bi mi trebali uložiti ljubav u proces kuhanja. Neka prava hrana postane značajan dio našeg putovanja prema izlječenju i uživanju u životu. Od svih mojih recepata na web stranici najveće pohvale su dobili Ferrero chia mousse i Bounty puding od prosa.
Foto: Sanja Lydia, Marija Laća, Helena Jakoliš