Ako ste ljubitelji pizze, ova bezglutenska opcija mogla bi vam postati omiljena
Ako ste ljubitelji pizze, ova bezglutenska opcija mogla bi vam postati omiljena

Ako ste ljubitelji pizze, ova bezglutenska
opcija mogla bi vam postati omiljena

Pizza zauzima posebno mjesto u suvremenoj gastronomiji – ali za one koji izbjegavaju gluten, pronalazak savršene verzije može biti pravi izazov. Ipak, zahvaljujući fermentiranom bezglutenskom tijestu, moguće je uživati u ovom omiljenom jelu bez kompromisa. Hrskava korica, bogat umak od rajčice, aromatičan sir i svježi bosiljak – sve su to sastojci koji čine pizzu izuzetno ukusnom. U nastavku donosimo recept u kojem glavnu ulogu ima bezglutenska pizza. Recept smo preuzeli s Instagram profila @stephrobinnson, a sada ga dijelimo s vama kako biste uživali u svakom zalogaju.

Bezglutenska pizza nam je postala omiljeno jelo – donosimo recept

Sastojci

Za tijesto:

  • 240 g bezglutenskog kiselog startera
  • 180 g bezglutenskog brašna
  • 6 g soli
  • 2 g sušenog origana
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 120 ml tople vode

Za preljev:

  • svježi umak od rajčice
  • organski sir (ili biljna alternativa)
  • domaća rajčica i svježi bosiljak

Priprema

Osnova ovog recepta je fermentirano bezglutensko tijesto, koje doprinosi bogatstvu okusa i olakšava probavu. Prašak za pecivo, brašno, sol i origano miješaju se s maslinovim uljem i toplom vodom dok ne nastane glatka smjesa. Kako bi se razvila optimalna tekstura, tijesto se ostavlja u hladnjaku da fermentira 72 sata.

Nakon fermentacije, pećnica se zagrijava na 250 °C. Tijesto se dijeli na tri do četiri manje kugle, razvalja na lagano pobrašnjenoj površini i oblikuje u tanke pizze. Slijedi prebacivanje na lim za pečenje ili kamen za pizzu, a zatim i slaganje sastojaka – bogat sloj umaka od rajčice, izdašna količina sira i svježi dodaci poput domaće rajčice i bosiljka. Pizza se peče svega osam minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Prije rezanja preporučuje se nekoliko minuta hlađenja kako bi se okusi sjedinili.

Ova bezglutenska pizza donosi savršen balans između hrskavosti, lakoće i bogatog okusa. Idealna je za one koji žele zdraviju alternativu, a istovremeno ne žele odustati od omiljene hrane.

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Instagram (@stephrobinnson, @martineakersveen)

Učitati još
Zatvori