

Jeste li čuli za beignets? Ova brza verzija krafni jednako je ukusna, a zahtijeva manje vremena i truda
Ako ste ljubitelj prženih delicija poput krafni, beignets će vas oduševiti. Ovi mekani jastučići od tijesta dolaze iz New Orleansa i često se nazivaju brzom verzijom krafni. Iako su slični krafnama, beignetsi se prže odmah nakon što se tijesto digne, što čini cijeli postupak bržim i jednostavnijim. Bogatstvo šećera u prahu na vanjskoj strani beigneta čini ih savršenim desertom, idealnim za uživanje uz vruću kavu. Tradicionalno se serviraju samo posuti šećerom u prahu, ali možete ih poslužiti i s džemom ili čak umočiti u čokoladni umak, baš kao što to najčešće rade u New Orleansu.

Recept za beignets
Sastojci:
- 500 g brašna za dizano tijesto
- 230 g mlakog mlijeka
- 40 g otopljenog maslaca
- 1 veliko jaje
- 50 g šećera
- 10 g soli
- 2 male žlice suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
- 4 velike žlice mlijeka za kvasac
- 1 litra ulja za prženje
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U manjoj posudi pomiješajte 4 žlice mlakog mlijeka i malo šećera. Dodajte kvasac, promiješajte i ostavite da se diže 15-ak minuta na toplom.
- U većoj zdjeli pomiješajte brašno, zatim dodajte kvasac, sol, šećer, jaje, maslac i ostatak mlijeka. Sve dobro promiješajte kuhačom, a zatim rukama mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite tijesto da se diže na toplom oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine 1 cm. Režite ga na kvadrate ili pravokutnike, prema želji.
- U dubokoj posudi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite beignetse u manjim serijama dok ne postanu zlatno smeđi (oko 1,5 do 2 minute s obje strane). Nakon prženja, stavite ih na papirnati ubrus kako bi upili višak masnoće.
- Pospite tople beignetse obilno šećerom u prahu i poslužite. Ako želite, možete ih poslužiti uz džem ili čokoladni umak.

Beignets ili krafne?
Iako ovi prženi jastučići beignetsi i krafne izgledaju vrlo slično, razlika je u načinu pripreme tijesta. Dok krafne trebaju dva dizanja, beignetsi prolaze samo kroz jedno dizanje prije nego što se režu i prže. Ovo čini beignets bržim za pripremu, a uz obilje šećera u prahu na kraju, oni su neodoljiv desert. Beignetsi su najukusniji dok su topli, pa ih obavezno poslužite odmah, uz omiljenu šalicu kave

Foto: iStock, Unsplash