Još danas traje BBQ vikend: Predstavljaju se kokteli Karla Ferenčaka koji stižu u Urania Bar
Još danas traje BBQ vikend: Predstavljaju se kokteli Karla Ferenčaka koji stižu u Urania Bar

Još danas traje BBQ vikend: Predstavljaju se kokteli Karla Ferenčaka koji stižu u Urania Bar

Druženje u zelenilu uz jezero i top koktele najboljih koktel majstora, slasna hrana koje se prisjećate danima i glazbeni program zvuči kao savršen pozdrav ljetu.

Srećom, braća Nekić u suradnji s Turističkom zajednicom Svete Nedelje pripremaju drugo izdanje BBQ Weekenda baš s takvim scenarijem. Na park jezeru Kipišće, u neposrednoj blizini Zagreba, organiziraju događanje na kojem žele pokazati što sve mogu vatra i dim, 31.8. i 1.9. s početkom u 18 sati.

BBQ weekend

Premijera koktela koji stižu u Urania Bar

Priča o koktelima zaslužuje novo poglavlje. Marko Markota iz destilacijske kuće Alca i Karlo Ferenčak, virtuoz koktela koji je dugo godina radio u restoranu Noel pripremaju otvorenje bara u zagrebačkom kinu Urania.

Oni su preuzeli Bar Urania koji će pretvoriti u pravi koktel bar na svjetskom nivou što se tiče ponude pića. Ipak, cijene neće ići u nebo i vjeruju kako će gornja granica biti desetak eura, ali većina će se naći ispod.

BBQ weekend kokteli

Postojat će dvije karte koktela, jedna posvećena klasičnim koktelima, a inspirirana filmskim klasicima dok će druga biti u znaku signature koktela uz inspiraciju bogatom arhitektonskom poviješću.

Premjera ili foršpan onog što pripremaju u listopadu u Uraniji održava se na BBQ Weekendu gdje će pripremati četiri koktela. 

BBQ weekend kokteli

Još danas traje premijera 4 koktela novog Urania Bara

U ponudi su četiri koktela. Prvi, “Deadpool vs Wolverine” koktel rade od breskve, whiskeya, amara i pjene od malina. Drugi koktel, pod nazivom “Mexican renaissance” je pak kombinacija tequile, mescala i soka od dinje. Treći je Big Lebowski kao twist na White Russian.
Radili smo svoj coffee liker od 100% arabice iz Guatemale i malo konjaka. Unutra je još crni čaj, mango te krema od kokosa i tonke.
BBQ weekend kokteli
BBQ weekend kokteli

Četvrti koktel je konceptualni koktel – nije za sve, samo za hrabre. To je koktel-salata, nazvan Minimalizam ili “ljetna salata”, a sastojci su paprika, rajčica, svježi krastavci, čili, aquavivit (vrsta destilata) infuziran sa tostiranom focacciom.

BBQ weekend kokteli
BBQ weekend kokteli
BBQ weekend kokteli

Studiozan pristup mesu, vatri i dimu

“Imamo smoker koji smo sami napravili, a u kojem pripremamo razna mesna i povrtna jela te koristimo vlastitu arhivu drva. Odabiru drva pristupamo vrlo studiozno jer želimo pokazati ljepotu i raznolikost pripreme namirnica na različitim vrstama drva. U našem “wood vaultu” sušimo drva graba, kruške, trešnje, jabuke i šljive u periodu od 16 do 18 mjeseci. Za svako meso koristimo drugačiju kombinaciju drva, a taj dodatni štih od drva je baš poseban!” otkrivaju Marin i Josip Nekić.   

Meso je posebna tema. Njihova majka je po struci mesarica i desetljećima je radila u struci pa upravo ona nadgleda nabavu. Otac je zadužen za arhivu drva. Posebno je važno misliti o svježini namirnice uz kvalitetu. 

BBQ Weekend
Marin i Josip Nekic
BBQ weekend

Glasoviti ćevapi Duje Pisca

U subotu 31.8., na BBQ Weekendu pridružuje im se i Duje Pisac, pravi znalac obrade i pripreme mesa. Lani su se formirali dugi redovi znatiželjnih gostiju samo da probaju njegove glasovite ćevape. Ove godine Duje Pisac će podijeliti petsto porcija pa preporučujemo dolazak na vrijeme kako bi svi zainteresirani mogli kušati. Zbog velikog interesa, u zagrebačkom City Centar one West, otvorio je Chevap by chef Duje Pisac, a kako saznajemo uskoro bi mogao otvoriti i nove zagrebačke lokacije. 

BBQ Weekend

Kralj žara

U subotu ćete također moći kušati i slasno BBQ pile s mlincima pripremljeno na Weber kettle roštilju. Naime, na događanju će gostovati i brand Kralj žara koji u svom asortimanu ima najveći izbor roštilja, a uz sve to važna im je i edukacija pa već godinama provode vlastitu Akademiju oko obrade i pripreme namirnica na roštilju. 

BBQ Weekend
BBQ weekend

Pečemo paprike i salsu na 400°C

Osim toga, tvrtka Gastrostil, oba dana će pripremati rog paprike i patlidžane u fenomenalnim Josper pećima koje su poznate po visokoj kvaliteti, konstantnom držanju temperatura i do 400°C, a posebno su cijenjene u Španjolskoj gdje ih koriste i u cijenjenim restoranima.

Tako pripremljene namirnice koristit će se kao prilozi za Nekićeva jela poput pulled pork i pork bellyja za koje su lani gosti vozili iz Rijeke i Međimurja samo da ih probaju. Osim toga pripremat će i salsu od Rajskih rajčica posvećenoj Marinovoj i Josipovoj baki Antici koju će služiti s nachosima. Cilj je ukazati na posvećenost glede kvalitete i namirnica ali i procesa koji nitko od sudionika ne shvaća olako.

BBQ weekend
BBQ weekend

Majstorski pripremljena peka

Jeste li znali da se u Svetoj Nedelji proizvode peke koje su duboko ukorijenjene u hrvatsku gastronomsku kulturu? Zlatko Belužić, ugostiteljski stručnjak s dugogodišnjim angažmanom u Jadranka hotelima, u nedjelju će pripremati jela u emajliranoj i gus peki Limarije Sebastijan pa ćete moći svjedočiti cijelom procesu pripreme, a kasnije uživati u gotovom klasiku.

BBQ weekend

Umjetničke radionice s poznatim grafiterom

Važno je misliti na animaciju najmlađih kako bi i njima bilo interesantno te smo osmislili umjetničke radionice s grafiterom Krešimirom Golubićem poznatijem kao Leon GSK. Ovoga puta ćemo crtati s LEGO kockicama i vaše kreativne LEGO crteže otisnuti u obliku LEGO grafika. Ova jedinstvena crtaonica namijenjena je klincima od 8 godina starosti. Za one mlađeg uzrasta pripremili smo radionice pripreme i tiska linoreza i radionice crtanja. Za subotnji glazbeni program zadužen je Tex Crowe, a u nedjelju Whatever Band. Sve novosti vezane uz BBQ Weekend pratite na Instagramu i Facebooku Turističke zajednice Sveta Nedelja.

Djecja Radionica
BBQ Weekend

Foto: Nikola Bakšić, Arhiva Nekic Trucks i Arhiva TZG Sveta Nedelja

Učitati još
Zatvori