

Karamelizirana korica i kremasta sredina: Brzi Baskijski Cheesecake po receptu Cellulite Factory
Baskijski cheesecake, poznat i kao “Burnt Basque Cheesecake”, dolazi iz španjolskog Baskijskog područja, a posebno je popularan u San Sebastiánu. Ovo je neobična verzija cheesecakea jer se peče na visokoj temperaturi, što mu daje karakterističnu karameliziranu, tamnu koricu i mekanu, kremastu unutrašnjost.
Za razliku od klasičnih cheesecakeova, baskijski cheesecake nema podlogu od keksa. Zbog kombinacije visokog udjela sira i kratkog vremena pečenja, unutrašnjost ostaje mekana, jako kremasta, pogotovo u sredini. Za pripremu je potreban minimalan broj sastojaka, sve se kratko izmiješa i spremno je za pečenje! Kristina Štriga s Instagram profila Cellulite Factory donosi nam svoj provjeren recept, a mi ćemo ga isprobati već danas!
Recept za Baskijski cheesecake
Sastojci:
- 400 g krem sira
- 90 g vrhnja za šlag, 30-33% m.m.
- 90 g kiselog vrhnja
- 1/2 žličice vanilije
- Korica limete (opcionalno)
- 110 g šećera
- 3 jaja
- 1/2 žličice soli
- 18 g glatkog brašna
Priprema:
- Sve sastojke izvadite minimalno sat vremena prije pečenja iz hladnjaka kako bi vam bili sobne temperature. Zagrijte pećnicu na 250 C. Kalup za pečenje promjera 16 cm obložite s 2 zgužvana komada papira za pečenje (ako koristite kalup većeg promjera prilagodite količinu sastojaka i vrijeme i temperaturu pečenja!).
- U zdjeli miksajte krem sir, šećer, vaniliju i koricu limete oko 3 minute. Dodajte jedno jaje i kratko izmiksajte na laganoj brzini kako bi unijeli što manje zraka u cheesecake. Ovo je bitno jer ne želite souffle već kremasti i gusti kolač. Nastavite s dodavanjem jaja i kratkim miksanjem iza svakog dodavanja.
- U drugoj zdjeli sjedinite brašno, sol, vrhnje za šlag i kiselo vrhnje. Procijedite smjesu kroz sito kako bi nestale grudice i dodajte u smjesu sira i jaja. Sjedinite špatulom i izlijte u kalup.
- Par puta lupite s kalupom o podlogu da izađu mjehurići zraka. Prebacite u pećnicu i pecite 23 minute (ovo vrijeme pečenja vrijedi za moju pećnicu koja nije jaka, vi provjerite svoje nakon 20 minuta, ako je potamnio onda je gotov). Izvadite pečeni cheesecake i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, trebat će mu par sati.
- Prebacite u hladnjak i ostavite da se hladi preko noći. Izvadite tortu minimalno 30 minuta prije serviranja iza hladnjaka kako bi postao kremastiji. Poslužite uz voće, čokoladnu preljev ili karamelu.




Recept nam donosi Kristina Štriga. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Kristina Štriga