Banana bread, odnosno kruh od banane jedan je od najvećih gastro hitova karantene. Zbog brzine kojom ga možete složiti i činjenice da je odlična namjena za prezrele banane postao je omiljen kao desert ili doručak. No, ako vam je već pomalo dosadio, predlažemo da umjesto njega za doručak ispečete banana muffine. Trebat će vam 10 minuta za pripremu i 20 minuta za izradu.
Osim banana, glavni sastojak ovih muffina su orasi, no ako niste baš neki ljubitelj oraha, možete ih zamijeniti nekim drugim orašatim plodovima kao što su bademi. S receptom se uvijek možete poigrati pa u njega ubaciti što god volite jesti. Naš prijedlog je u tijesto dodati malo čokolade pa muffini u trenu postaju čokoladni banana muffini. Mogućnosti su brojne – istražite ih sami uz osnovni recept koji donosimo u nastavku.
Banana muffini
Sastojci (za 6 muffina):
- 1 šalica oraha, nasjeckanih na komade
- 2 prezrele, oguljene banane
- 2 žlice kiselog vrhnja
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica univerzalnog brašna
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- ¼ žličice praška za pecivo
- ¾ žličice soli
- 6 žlica nesoljenog maslaca (na sobnoj temperaturi)
- ½ šalice smeđeg šećera
- 1 veliko jaje
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. U kalup za muffine složite košarice za šest muffina. Na tavu stavite papir za pečenje i ubacite orahe kako biste ih malo istostirali. To će trajati 5-10 minuta, odnosno dok orasi ne postanu mirisni i smeđi.
U srednje velikoj zdjeli vilicom zgnječite banane, postupno dodajući kiselo vrhnje i vaniliju. Promješajte sve skupa – smjesa bi trebala biti gusta i krupna. U drugoj zdjeli srednje veličine umutite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
Mikserom izmiješajte maslac sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Zatim ubacite jaje i nastavite miksati. Smanjite brzinu miksera i dodajte suhe sastojke u dva jednaka dijela. Zatim ubacite smjesu s bananama i miksajte dok se sve ne sjedini. Na kraju dodajte ¾ šalice oraha i miksajte još 30 sekundi.
Košarice napunite tijestom i pospite s ostatkom oraha. Pecite 22 minute, odnosno dok ne postanu zlatno smeđi oko rubova.
Foto: Instagram, Unsplash