Babushka je prva craft pekara u Rijeci, sa sourdough kruhom i slasticama koji su osvojili Riječane
Često pišemo o novim craft pekarnicama, ali i novim proizvodima naših omiljenih pekarnica u Zagrebu. Kad se zaželimo finog sourdough kruha, kroasana, focaccie, cruffina ili kakve druge slastice, postoji nekoliko adresa na koje se iznova vraćamo. Pristup pekarstvu kod njih je podignut na viši nivo – proizvodi se rade od prirodnog kvasca, procesi fermentacije i obrade tijesta uglavnom su dugotrajni i kompleksni, ne koriste umjetne arome i aditive, a finalni proizvodi puni su aroma, zanimljivih tekstura, veće su nutritivne vrijednosti i lakše probavljivi.
A prije nešto više od godinu dana i Rijeka je dobila svoju prvu craft pekarnicu. Riječ je o Babushki iza koje stoji mlada slastičarka i pastry chefica Petra Dragojlović koja ondje priprema odličan sourdough kruh, ali i razne slatke proizvode. U razgovoru s njom prošli smo sve, od njenih kulinarskih početaka pa do Babushke kojom je osvojila svoje sugrađane.
Od kulinarskih početaka do prve craft pekarnice u Rijeci
Svoje kuharske dane Petra je zapravo započela van granica Hrvatske, u Dublinu, gdje je završila školu za kuhara nakon koje je odmah počela raditi.
Imala sam iznimnu sreću da sam odmah dobila priliku raditi u fine dinning restoranu, sa super uigranom ekipom. Bili su to ludi dani, jako dugi i naporni sati, ali sve to me dovelo tu gdje jesam sada, puno čovjek nauči radeći u dobrim kuhnjama. Nastavak mog puta slijedio je radeći na jahtama, pa je uslijedio ponovni povratak u Dublin i na kraju je pala odluka da se vratim u svoju Rijeku. Još nekoliko godina sam provela u Navisu i San Canzianu, dok nisam otvorila vrata svoje male radnje. Trebalo je skupiti godine iskustva da se i sama ideja izrealizira i posloži. Ali, kada pogledam unazad, ne bih ništa mijenjala, jer smatram da za sve treba vremena i ništa se ne stvara preko noći, priča nam Petra.
Ljubav prema sourdough tijestu rodila se već na samim počecima njenog kulinarskog puta.
Jednostavno, kada sam napravila svoj prvi sourdough, osjetila sam da je to nešto što želim. Uvijek me privlačilo raditi s tijestima, kao da ima nešto terapeutski u tome. S druge strane, jako sam se zanimala za različite fermentacije. Najljepše je raditi nešto uz pomoć prirode, a sourdough je upravo to, kaže.
Dark kitchen koncept
Craft pekara u kojoj će raditi proizvode od kiselog tijesta bio je zato logičan korak. Tako je nastala Babushka, koja funkcionira po principu dark kitchena. To znači da proizvode možete naručiti, a zatim ih doći osobno preuzeti.
Dugo sam razmišljala kako početi i kako postaviti cijeli koncept. Ideja se rodila tako što imamo svoj poslovni prostor, ali nije baš na frekventnom mjestu (ali to nikada nije presudno, ako imaš dobar proizvod). Krenuli smo s malom proizvodnjom, u namjeri da surađujemo s ugostiteljima koji će prepoznati naš rad i proizvod, i ljudima koji žele probati nešto novo. Nisam znala koliko ćemo imati takve publike pa sam krenula s konceptom dark kitchen, jer ponta je bila da ono što proizvedemo – to i prodamo. Kao malena manufaktura to mi je bilo jako bitno.
S konceptom dark kitchen mogu kontrolirati svoju prodaju i proizvodnju, što je super, a i ljudi su u vrijeme pandemije prigrlili takve stvari. Sada kako imamo sve više i više svojih kupaca, trudimo se uvijek više toga peći, tako da, ako i netko slučano zaluta do nas, imat ćemo svježeg kruha za njega, objašnjava Petra.
Kruh od kiselog tijesta i razne slastice
Babushkin tim uz Petru čine još dvije djevojke. Trenutno su najviše fokusirane na kruh, dok je subota rezervirana za nešto slatko. Kruh je napravljen od kiselog tijesta, a u ponudi imaju od pšeničnog preko focaccie s različitim dodacima (ovisno o sezoni), pirovog miješanog kruha, kruha sa sjemenkama do čistog integralnog kruha.
Ponuda slastica mijenja se svakih mjesec dana i ovisi o sezoni. Marljivo rade na novim receptima – donedavno su imali krafne, a uskoro kreću s uskrsnom ponudom.
“Riječani su uz nas od prvog dana i da nas nisu prepoznali i podržali, ne bi Babushka bila tu gdje je sada”
Obzirom da je svom rodnom gradu s Babushkom donijela nešto novo, zanimalo nas je kakve su bile reakcije njenih sugrađana.
Rijeka je malo spori grad po novitetima pa sam na početku bila skeptična kako će i da li će ljudi to prihvatiti. Ali jako, jako sam vjerovala da hoće. Mislim da će ljudi uvijek prihvatiti nešto novo, samo mi koji to radimo moramo vjerovati u vlastiti proizvod i moramo ustrajati u njemu, moramo biti spremni da objasnimo ljudima što radimo i da ih, ako treba, educiramo. Ljudi osjete kada netko radi nešto iz ljubavi, cijene to.
Cijelu priču Babushke su super prihvatili, dolaze nam stalno nova lica i novi kupci, a stari ostaju i to mi je jako drago. Zapravo me to i pokreće, kada sretni dođu po pinku kruha. Tako basic stvar, a čini nas sretnima, svaki dan. Riječani su uz nas od prvog dana i da nas nisu prepoznali i podržali, ne bi Babushka bila tu gdje je sada.
Budućnost Babushke
Za kraj nas je zanimalo planira li uskoro otvoriti prodajno mjesto gdje će ljudi moći u svakom trenutku doći po kruh i ostale fine proizvode od kiselog tijesta.
Babushka je projekt i zamišljena je kao nešto što će se razvijati organski i ne preko noći. Kada sam otvorila, znala sam da je to moj projekt za cijeli život i da ga stalno želim usavršavati i polako napredovati. Moj cilj je da otvorimo svoje prodajno mjesto i znam da nam je to potrebno u skoroj budućnosti, radimo svaki dan na tome. Ali, ne želim nigdje žuriti, želim da kvaliteta bude stalna, da ljudi znaju što će dobiti kada dođu kupiti naše proizvode i da isto tako imam uz sebe zadovljan tim ljudi koji će biti sretni na poslu svaki dan.
Ove godine smo u širenju proizvodnje i novom opremanju da možemo malo povećati kapacitete proizvodnje, tako da tko zna – možda sljedeća godina nosi nešto novo. Svakako će nositi jer ćemo se mi truditi stalno ići prema naprijed, ali sigurnim korakom, zaključila je Petra.
Mi ćemo im samo poželjeti puno sreće i novih uspjeha u bližoj i daljnjoj budućnosti!
Foto: Babushka