Napokon je počeo prvi Asian Street Food Festival koji je i prije službene najave privukao svekoliku pažnju. Na šarmantnom, svima omiljenom zagrebačkom Trgu Josipa Jurja Strossmayera sve do 25. lipnja imate priliku kušati, omirisati i svim čulima osjetiti ljepotu i bogatstvo Azije.
Prvi street food festival posvećen azijskoj kuhinji već je prvog dana privukao pažnju mnogih posjetitelja kojima je ovo jedinstvena prilika kušanja širokog i jedinstvenog izbora azijskih specijaliteta na jednome mjestu. Na Festivalu vas očekuje 11 kućica, a mi smo ih među prvima obišli sve pa vam u nastavku donosimo naše dojmove.
Full Circle Katsu by Marko Palfi
Chef Marko Palfi na Asian Street Food Festivalu predstavlja katsu sando sendviče. Radi se o japanskom sendviču koji se tradicionalno priprema sa svinjskim kotletom paniranim u panko krušnim mrvicama, prženim i posluženim u mekanom tostu. Budući da sando na japanskom znači sendvič, Palfi je pripremio četiri različite varijante koje su spoj hrvatskih i azijskih namirnica, marinada i začina.
U ponudi je pileći katsu, paniran u hrskavim panko mrvicama, poslužen uz tradicionalni azijski tonkatsu umak te njihovu varijantu japanske majoneze. Tu je i sendvič od crne slavonske svinje u kojem koriste svinjetinu hrvatskog proizvođača Sin ravnice. Za ljubitelje ribe u ponudi je sendvič s paniranim i prženim lososom, a tu je i katsu s japanskom Wagyu govedinom koji smo odlučile isprobati.
Wagyu je najukusnija i najskuplja govedina na svijetu koja je posebna zbog svoje specifične prošaranosti masnoćom koja se topi u ustima. Posebna se pažnja posvećuje ishrani goveda, a u proizvodnji mesa se slijede stroga pravila kako bi meso bilo najviše moguće kvalitete. Ovaj Katsu Sando s Wagyu govedinom je pravi primjer naše filozofije pružanja restoranskih iskustava korištenjem kvalitetnih namirnica u street food formi, rekao nam je Palfi.
Jellyfish in Space
Ekipa iz street food & cocktail bara Jellyfish in Space na Festivalu ekskluzivno predstavlja novu ponudu sushi rolica nakon čega će se ponuda naći i u Jellyfish In Space restoranu. To su Futomaki surimi (sushi u tempuri s rakovim mesom), Crispy losos (pečeni losos i rakovo meso blendano s majonezom), a zasigurno će veliko zanimanje izazvati i sushi kojim vas vode u galaksiju različitih voćnih okusa. Mi smo isprobale Cosmic Berry, odnosno sushi s jagodama, lososom i mangom i Lunu, vege uramaki s jagodama, breskvama i kremom od vrhnja.
Osim hrane, na kućici Jellyfisha in Space možete kušati i ljetne koktele – Bergamote Fizz, Jelly Lagoon, Lucky Strawberry i Tropical Heaven. Tu su i pjenušavi kokteli – Jelly Bubbles, Lady’s Favorite, Cherry Love i Pinky Dream.
Sushi & Poke by Soho
Svi ljubitelji sushija i pokea na Asian Street Food Festivalu doći će na svoje zahvaljujući ekipi iz Soho Sushi & Poke, lokala koji se nalazi u Palmotićevoj ulici u sklopu poznatog Good Fooda. Soho Sushi & Poke svakodnevno priprema i ručno radi sushi i poke, a isprofilirao se kao pristupačan i zabavan najmlađoj i najširoj publici jer, kako kažu, riječ je o fenomenalnom formatu u kojemu se može uživati u svježoj hrani i maštovitim okusima.
Na Festivalu predstavljaju 3 vrste Pokea – Tuna Supreme, Salmon in Green i Spicy chicken, zatim 6 vrsta Uramakija – Philadelphia, Ebi original, Chicken teriyaki, Tiger roll, Hawaii roll i Soho spicy tuna. Nude i Philadelphia fry te Spicy tuna fry. Ljubitelje slatkog oduševit će njihovi Mochi sladoledi – Coconut, Honey Roasted Pistachio, Mango Passionfruit i Belgian Chocolate & Hazelnut.
Mi smo isprobale Poke Tuna Supreme, Philadelphia fry, a za kraj uživanja u azijskim okusima na ovoj kućici zasladile smo se Mochi sladoledom od pistacija i manga.
Thai Thai
Za tajlandsku kuhinju na festivalu pobrinuo se Thai Thai, tajlandski street food restoran smješten u Varšavskoj koji nudi autentične tajlandske okuse. Na Asian Street Food Festivalu predstavljaju svoja najprodavanija jela pa tako možete kušati aromatičan i pikantni Pad Thai, omiljeno jelo s prženim rezancima koje savršeno uravnotežuje pikantne okuse s daškom slatkoće.
Pikantni, kremasti i aromatični Green Curry prožet tajlandskim biljem i začinima odvest će vas na užurbane ulice Bangkoka, a Chicken Satay, odnosno pileći ražnjići u satay marinadi posluženi su s domaćim kikiriki umakom i pikantnom salatom. Zasladile smo se Mango pudingom koji je napravljen od manga, kokosovog mlijeka i pistacija.
Purple Monkey
Na Asian Street Food Festivalu čeka vas i Purple Monkey iz zagrebačke Tomašićeve ulice. Svestrani chef Tomislav Bilić idejni je tvorac svih kulinarskih kreacija u Purple Monkeyju, a za Festival je pripremio 5 vrsta gyoza – s patkom, piletinom, svinjetinom, povrćem te slatke gyoze s jabukama. Možete birati način pripreme (pržene ili parene) te količinu koju želite – 6, 12 ili 24 komada. Osim gyoza, na Purple Monkey kućici možete pronaći i Karaage naan, hrskavu piletinu s coleslawom u naanu. Naš izbor je pao upravo na Karaage naan, a isprobale smo i odlične parene gyoze s patkom te pržene gyoze s jabukama – slatka vezija gyoza idealna za zasladiti se.
Bite of Fun by Melkior
Vlastitu viziju azijskog tapas bara u Zagrebu je predstavio Bite of Fun by Melkior – ASIAN TAPAS BAR. Nude četiri vrste Onigirija: Onigiri Maguro (pržene rižine rolice s tartarom od tune), Onigiri Ikura (s tartarom od lososa), Shiromi Onigiri (s tartarom od bijele ribe) te Tofu Onigiri (sa dimljenim tofuom). Tu su i četiri vrste Yakimeshi no Kyūbu, odnosno sushi kocke sa tartarom od tune, lososa, bijele ribe i dimljenog tofua.
Na njihovoj kućici možete isprobati i azijski koktel od marakuje pod nazivom Mizu no Yūwaku, koji je za ovaj festival pripremio barmen Hrvoje Rihtarić.
K-dog i Asian Burgers by Mate Janković
Koreanske delicije zastupljene su na kućici K-dog koji nude Korean hot-dog i Dalgona sladoled. Egzotičnu verziju burgera za ovu prigodu priprema ekipa iz Asian Burgers by Mate Janković.
Isprobali smo dva korejska hot-doga – Cheese Lover s cheddar sirom i mozzarellom te Half&Half iza kojeg se krije kombinacija hrenovke i mozzarelle. Hot-dog zatim ide u cornflakes koji se zapeče, a na kraju možete birati topping – mi smo se odlučili za srirachu.
Na kućici Asian Burgers by Mate Janković odlučili smo se za Spicy Korean burger koji se sastoji od brioš peciva, junetine, azijskog kupusa, kimchija, pečenog carskog mesa i gochujang majoneze. Uz to smo uzeli Sweet Potato Nori, odnosno prženi batat s nori majonezom i sezamovim uljem.
Picnic Craft Bar
Uvijek vedra i originalna zadarska ekipa iz Picnic Craft Bara na Asian Street Food Festivalu predstavlja svoje autorske koktele od kojih izdvajaju Medicine i Coast Card, a posvetu Aziji ispisuju novim koktelom Wabi Sabi koji se sastoji od vodke, Lillet blanc, sakea, mirina, riže i trešnje, a koktel je na kraju klarificiran sojinim jogurtom. Isprobali smo i Scooby Doo, koktel iza kojeg se krije Monkey Shoulder infuziran sezamovim uljem, Manifest, kurkuma, lotus korijen i Kombucha.
Gingle Bells i Central Bar
Svoje vjerne obožavatelje i na ovom festivalu nikad bogatijom ponudom svojih fenomenalnih koktela uveseljavaju uvijek odlično raspoloženi i inspirirani momci na Gingle Bells kućici. Savršeno ohlađeno Staropramen pivo, vrhunska vina Šoškić i sve što vam žedno grlo zaželi možete pronaći na Central baru.
10 dana uživanja u azijskoj hrani i dobroj atmosferi
Za odličnu atmosferu na Asian Street Food Festivalu od podneva do ponoći je zaslužan glazbeni program koji je pod selekcijskom palicom Ozrena Kanceljaka. On će vas provesti kroz razna razdoblja i žanrove, ali i kroz azijsku diskografiju.
Osim uživanja u hrani, zabavi i kulturi, možete sudjelovati i u gastro radionicama, a najmlađe posjetitelje također očekuju kulinarske i umjetničke radionice te brojni edukativno-kreativni sadržaji u sklopu festivalske Kids Zone.
Asian Street Food Festival otvoren je svakog dana od podneva do ponoći, sve do 25. lipnja, a ulaz je besplatan.
Foto: Sanja Jagatić