Jesenski dani sa sobom, osim kiše i hladnoće, donose i neke male stvari kojima se jako veselimo. Ispijanje čajeva i vrućih čokolada pod dekicom, juhica od bundeve, cimet rolice i kolači od jabuka samo su neka slatka, jesenska veselja. Uz štrudlu od jabuka koja je kod nas apsolutni favorit, dva najpoznatija jesenska deserta u svijetu su apple pie i apple crisp. U nastavku donosimo recepte koji će postati vaši go-to recepti za idućih nekoliko mjeseci!
Apple pie
Sastojci za tijesto:
- 310 g brašna
- 1/2 žlice šećera
- 1/2 žličice soli
- 7-8 žlica hladne vode
- 225 g hladnog maslaca
Postupak izrade tijesta:
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol.
- Dodajte hladne kockice maslaca i kratko miksajte – smjesa i dalje treba biti suha.
- Dodajte 7 žlica ledene vode i ponovno kratko miksajte – ako je tijesto i dalje suho, dodajte još žlicu vode.
- Tijesto prebacite na površinu, oblikujte homogenu smjesu ali nemojte previše mijesiti i dirati tijesto.
- Podijelite kuglu na dva jednaka dijela, razvaljajte u plohe, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na barem 1h.
Sastojci za filu od jabuka:
- 1 kg Granny Smith jabuka, oguljenih
- 1 i pol žličica cimeta
- 3 žlice brašna
- 113 g maslaca
- 60 ml vode
- 200 g šećera
- 1 jaje
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Otopite malsac na laganoj vatri pa u njega umiješajte brašno.
- Lagano mješajući kuhajte minutu, pa dodajte vodu i šećer i kuhajte dok ne zakipi.
- Smanjite vatru i kuhajte još 3 minute.
- Tanko narežite ili naribajte jabuke i stavite ih u veliku zdjelu. Pospite ih cimetom i promiješajte.
- U jabuke dodajte smjesu koja se kuhala i promiješajte.
- Površinu za valjanje tijesta pobrašnite i razvaljajte, a zatim prebacite u posudu za pečenje.
- Dodajte smjesu jabuka, pa razvaljajte i drugi komad tijesta. Od njega nožem ili rezačem za pizzu režite dugačke trakice.
- Trakice poslažite na pitu, a zatim ih premažite mješavinom 1 jaja i 1 žlice vode.
- Pitu pecite 15 minuta na 220 C, pa još 45 minuta na 180 C. Kada je pečeno, ostavite da se hladi 1 sat prije posluživanja.
Apple crisp
Sastojci:
- 6 jabuka (oguljenih i nasjeckanih)
- 2 žlice šećera
- 1 i pol žličica mljevenog cimeta
- 1 i pol žličica limunovog soka
- 200 g smeđeg šećera
- 65 g zobenih pahuljica
- 90 g brašna
- 120 g maslaca (narezati na kockice)
- prstohvat soli
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Posudu za pečenje premažite maslacem .
- U zdjeli za miksanje pomješajte jabuke, šećer, cimet i limunov sok.
- Dobro promiješajte, a zatim prebacite u posudu za pečenje.
- U drugoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, smeđi šećer, brašno, 1 žličicu cimeta, sol i maslac.
- Na jabuke u zdjeli za pečenje dodajte smjesu zobenih pahuljica i brašna, a potom nježno utapkajte da se ujednači.
- Pecite 40-50 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa i dok se ne pojave mjehurići.
- Poslužite toplo, uz kuglicu sladoleda ili preljev od vanilije!
Foto: Pexels, Unsplash, Instagram