Iako su još topli i sunčani, nama prvi dani rujna mirišu na kruške, jabuke i pumpkin spice latte! Početak rujna znači početak nove školske godine, a to znači da se u samo nekoliko dana potpuno prebacujemo iz ljetnog u jesenski mood. Obnavljamo garderobu, preuređujemo dječje sobice i nabavljamo školski pribor, a vesele nas i novi sezonski plodovi u kuhinji. Jabuke su jedno od svima omiljenog jesenskog voća, a iako ih jedemo tijekom cijele godine, sada su najsočnije, najslađe i pune okusa. Kada netko spomene jabuke, mi odmah razmišljamo o desertima – štrudla od jabuka, crumble od jabuka, jabuke u šlafroku ili apple cake? Izbor nije lagan, no danas smo se odlučili za preukusan apple cake!
Apple cake – sočna torta puna osvježenja
Sastojci:
Za jabuke:
- 6 jabuka (Granny Smith ili Gala) oguljenih i nasjeckanih na kockice
- 5 žlica bijelog šećera
- 1 žlica cimeta
Za tortu:
- 360 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 400 g šećera
- 200 g ulja
- 60 ml soka od naranče (ako nemate može i mlijeko ili voda)
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 4 jaja
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 C.
- U velikoj zdjeli pomiješajte jabuke, šećer i cimet. Ostavite sa strane.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U trećoj zdjeli pomiješajte ulje, sok od naranče, ekstrakt vanilije i šećer.
- Mokre sastojke dodajte mješavini brašna i promiješajte.
- Smjesi dodajte jedno po jedno jaje – miksajući između dodavanja jaja.
- Kalup za pečenje namažite maslacem i pospite brašnom, višak brašna maknite.
- Tanak sloj smjese ulijte u kalup, pa na njega dodajte 1/4 jabuka s cimetom i šećerom.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu i sve jabuke – završni sloj je smjesa za tortu.
- Smjesa neće pokriti sve jabuke, pa ne brinite oko toga, u pečenju će se rasporediti.
- Pecite 1 h i 30 min.
Foto: Pexels, Unsplash