

Popodne je u Italiji više od doba dana. To je poziv na pauzu, predah, druženje i uživanje. Riječ je o aperitivu, šarmantnom talijanskom običaju koji spaja ležernu atmosferu, fini zalogaj i osvježavajuće piće u savršeni početak večeri. Aperitivo nije večera, nije ni kava poslije posla – to je onaj dragocjeni trenutak kad život na trenutak uspori, a dan dobije novo, ukusno poglavlje.
Ovaj proljetni ritual koji se već desetljećima njeguje u Milanu, Torinu i Rimu, konačno stiže i u Zagreb – i to u svom autentičnom izdanju. Na drugom katu Kaptol centra smjestio se Molino restoran & bar, gastro odredište koje nas poziva da usvojimo naviku koju Talijani njeguju s posebnom pažnjom – da odvojimo vrijeme za sebe i nazdravimo životu, svaki dan, bez posebnog razloga.


Iako aperitivo ritual u Italiji ima dugu i bogatu povijest, te se proširio i izvan njenih granica, u Hrvatskoj do sad nije zaživio, stoga ovaj potez Molina srdačno pozdravljamo.
Aperitivo@Molino kreće od 15. travnja i u njemu možete uživati od ponedjeljka do petka od 17:00 do 19:00 sati, kako u kreativno uređenom prostranom interijeru restorana, tako i na velikoj ozelenjenoj terasi Molina koja mami na opuštanje i uživanje.
Ako vam iz bilo kojeg razloga dolazak u centar grada nije opcija, moći ćete se opustiti uz Aperitivo@Molino i na drugoj Molino lokaciji – u Point centru na Vrbanima.

Različite vrste zalogaja
Karta pića tijekom Aperitiva@Molino sadrži klasične koktele (poput Negronija, Mojita, Red Huga ili Espresso Martinija), zatim osvježavajuće spritzeve (među inim Aperol spritz, Limoncello spritz, Teranino spritz, Antique Pelin spritz). Tu je zatim i odličan izbor talijanskih prosecca i domaćih pjenušaca, te bijelih i crvenih vina. Zalogaji su pak ono što uživanje u aperitivnim pićima pretvara u hedonistički doživljaj. Kako nam kažu vlasnici Molina, i sami veliki ljubitelji ovog talijanskog rituala, u ponudi će uvijek biti različite vrste zalogaja na domaćoj, svježe pečenoj focacci, a kombinacije će se mijenjati ovisno o sezoni i dostupnosti namirnica.

Za početak su tu kombinacije autentičnih talijanskih ribljih i mesnih pašteta, vrhunskih talijanskih svježih, polutvrdih i tvrdih sireva, sočnih maslina te mesnih delicija – od slatkog Prosciutto crudo di Parma, preko slavnih milanskih salama, sočne Mortadella di Bologna do beef tagliate. Imaju i pizza ripiena varijante zalogaja gdje dvije polovice pizza tijesta pune kreativnim kombinacijama i dodatno ih zapeku, a za vegetarijance tu su u posebno ukusne Mellanzane alla Parmigiana, kao i pizza ripiena s tikvicama, patlidžanima, paprikama i mozzarellom.

U ponudi su i arancini (pohane kuglice od riže s različitim punjenima), ali i bogati riblji zalogaji s hobotnicom, inćunima te lososom. Svi sastojci su vrhunske kvalitete i autentični, a većinu je moguće i vidjeti u vitrini u sali restorana, što svakako pridonosi sveukupnom dojmu.

Povijest aperitiva
Podsjetimo, koncept aperitiva, koji potiče od latinske riječi “aperire” što znači “otvoriti”, ima korijene u starom Rimu, gdje su imućniji Rimljani uživali u ritualu “gustatio” kao uvodu u večernje gozbe. Moderni ritual aperitiva počinje se oblikovati u 18. stoljeću, nakon što je 1786. godine Antonio Benedetto Carpano u Torinu stvorio vermut, koji će postati sinonim za aperitivno piće. U 19. stoljeću aperitivi su postali popularni i u ostatku Italije: u Rimu, Genovi, Firenci, Veneciji, a posebice u Milanu, gdje se aperitivo razvio kao nezaobilazni društveni ritual koji uključuje uživanje u pićima kao što su Aperol spritz, Campari i Martini, uz sitnu hranu i druženje prije večere.

Razlika između aperitiva i happy houra
No ova tradicija ne svodi se samo na uživanje u piću i zalogajima, već u svojoj srži ima za cilj ugodno duštvo i opuštanje, što ju razlikuje od američkog koncepta “happy houra”. U posljednjih nekoliko desetljeća, popularnost talijanskog aperitiva, posebno Aperol spritza, proširila se diljem svijeta, a sada konačno možemo u Zagrebu uživati u cjelovitom, autentičnom aperitivo ritualu.

Već nakon prvog posjeta, Aperitivo@Molino svakog je od nas teleportirao u najdraže nam mjesto u Italiji i sigurno ćemo rado i često ponoviti ovaj doživljaj.
Foto: Sanja Jagatić