Slovenska kuharska zvijezda Ana Roš, čija je Hiša Franko nedavno postala prvi slovenski restoran s tri Michelinove zvjezdice, ušla je među tri najbolja svjetska kuhara na ljestvici The Best Chef Awards. Jedina žena u prvih deset, ove je godine treća, što je šest mjesta više u odnosu na 2022. godinu.
Jedina Slovenka na listi 100 najboljih svjetskih kuhara iza sebe ima izuzetno uspješnu godinu. Njezina Hiša Franko u dolini Soče nalazi se na 32. mjestu ljestvice 50 najboljih svjetskih restorana, a prije nekoliko mjeseci otvorila je restoran JAZ by Ana Roš koji je u kratkom periodu osvojio goste. Ujedno je i vlasnica iznimno uspješne Pekarne Ana u Ljubljani.
Kako stoji na stranici Best Chef Awards, Ana Roš je samouka kuharica, a svojim jelima želi izraziti godišnja doba, lokalitet, ali i sebe, svoja putovanja i ženstvenost. Ne drži se nekog posebnog kulinarskog stila. Njezina se kuhinja čvrsto temelji na lokaciji koja pruža sve namirnice i beskrajan izvor inspiracije.
“Kako ja to vidim, kuhinja je simbioza 3 elementa: teritorija, sezone i osobnosti kuhara. Kuhanje je dosta slično slikanju – i ako mi oduzmete boje, nemam čime slikati. Ako stvarno želite doživjeti pravi izraz moje kuhinje, prepustite se toku i dopustite nam da vam poslužimo našu hranu, bez ograničenja”, rekla im je Ana Roš.
Kada dođete u njene restorane, prvo pravilo je: pokušajte se opustiti, uživati i ostaviti po strani sve predrasude koje imate.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Nagradu Best Chef Top 100 za najboljeg svjetskog kuhara ponovno je osvojio Dabiz Munoz, španjolski chef iz restorana DiverXo u Madridu, a drugo mjesto osvojio je još jedan Španjolac Albert Adria.
The Best Chef Awards dodjeljuje se od 2015., a ima za cilj ujediniti ljubitelje hrane iz cijelog svijeta i stvoriti globalnu zajednicu strastvenih ljubitelja hrane.
Foto: Instagram (@hisafranko i @ellesvisuelles)