Ana Roš posljednjih mjeseci ima pune ruke posla. Osim što već godinama uspješno vodi svoj restoran Hiša Franko u Kobaridu, prije nekoliko mjeseci je u centru Ljubljane otvorila pekaru koja je od prvog dana stekla nevjerojatnu popularnost. Zatim je sredinom siječnja najavila da će uskoro u glavnom gradu Slovenije otvoriti bistro. Prije dva dana je, kao uvertira i svojevrsna proba za budući Bistro Ana, otvoren i njen prvi pop-up bistro Ana in Slon. Odmah smo se u subotu uputili prema Ljubljani te među prvima isprobali delicije najbolje chefice svijeta.
Pop-up bistro Ana in Slon
Nazvan Ana in Slon, pop-up bistro glasovite slovenske chefice smješten je u Hotelu Slon u srcu Ljubljane. Lokacija je to koju Ana smatra svojim ljubljanskim domom. Bistro će imati opušteniji koncept, savršeno prilagođen za ručak, večeru ili snack, no Ana će ostati vjerna svojoj prepoznatljivoj filozofiji kuhanja koja se temelji na snažnim okusima, sezonskim lokalnim namirnicama i vrhunskoj pripremi.
“Meni će biti jednostavno fantastičan s izravnim, zdravim, ukusnim, pomalo ludim jelima. Bit će puno povrća, puno zabave”, najavila je Ana.
Večera u bistrou Ana in Slon
U bistro Ana in Slon stigli smo točno u vrijeme otvaranja, a tamo nas je dočekala uzbuđena Ana Roš sa svojim timom. Smjestili smo se u ugodan prostor restorana, te se ubrzo bacili na proučavanje vrlo uzbudljivog jelovnika. Na meniju se nalazi 7 predjela čije se cijene kreću od 14 do 18 eura, 6 glavnih jela čije se cijene kreću od 18 do 30 eura te četiri deserta po cijeni između 8 i 14 eura. Ručak ili večeru možete započeti i košaricom sourdough kruha iz Pekarne Ana, ali i genijalnim laganim ribljim, mesnim ili vege jelima.
Predjela
Mi smo za početak odabrali dimljenu koštanu srž koja dolazi uz grilanu sourdough brusketu s chimichurrijem od peršina i taragona, kokice od heljde, ukiseljenu krušku i salaticu te “fake parmigianu”, preukusnu varijaciju talijanske parmigiane koja je sadržavala različite teksture patlidžana, umak od Tolmin sira, crni češnjak, pastu od rajčice, kikiriki i ulje od bosiljka. Iako nismo znali što točno očekivati, spoj potpuno neobičnih, a istovremeno jednostavnih i čistih okusa već nas je kod prvih zalogaja oduševio.
“Nije fine dining, ali sam i dalje ja..” Ana je ukratko opisala ovaj, za nju novi format restorana.
Glavna jela
Za glavna jela odlučili smo podijeliti nekoliko različitih jela kako bismo probali što više različitih specijaliteta iz Anine kuhinje. Odabir je pao na sjajnu verziju hladnog roast beefa koja se svojedobno proslavila u Hiši Franko, a uz koji dolazi radič, umak od dimljenog jajeta, svježe bilje i pečene suncokretove sjemenke s prahom od rajčice.
Iduće jelo, kukuruzne tortilje, također su verzija tortilja vrlo sličnih kakve pripremaju u Hiši Franko, a riječ je o 3 tortilje od tamnih brašna raznih sorti kukuruza uz koje dolazi pirjana janjetina, ukiseljeni luk, slani umak od jogurta, spicy zeleni dip te guacamole od brokule i ljupčaca.
Za zadnje jelo odabrali smo srnu koja dolazi uz pire krumpir s muškatnim oraščićem, umak od lemon grassa te puntarella a’la Romana salatu. Meso je toliko meko da se samo od sebe topi u ustima.
Šećer na kraju
Iako već siti, nismo mogli odoljeti barem jednom desertu. Birali smo između četiri deserta; Creme Brulea od bijelih perli zelenog čaja sa svježom jabukom, uljem ružičastog papra, Tarte Tatina sa sporo karameliziranim jabukama, svježim sladoledom od mlijeka i prženim makom, palačinka sa spicy dulce de leche kremom, kruškama kuhanim u maslacu i medu, karameliziranim lješnjacima i zabaioneom te svježeg voća u redukciji od jabuke i začina.
Mi smo odabrali palačinke i ostali ugodno iznenađeni i poznatim i nepoznatim okusima i teksturama, koje su bile savršeno složene u slatke, a istovremeno potpuno osvježavajuće zalogaje.
Nadamo se da ćemo u iduća tri mjeseca stići do Ljubljane barem još jednom kako bismo isprobali preostala jela, primjerice fondoue od sireva, domaću tjesteninu “Ana by Ryu” s umakom od istarske rajčice i skute. Osim izvrsne hrane, cjelokupnom doživljaju za pamćenje pridonose i vrhunska vina, kokteli i domaće kombuche.
Bistro od danas prima rezervacije, no samo za ograničen broj stolova, jer gostima žele omogućiti i walk-in opciju. Otvoren je od srijede do nedjelje za ručak i večeru, odnosno od 11:30 do 15:00 i od 18:00 do ponoći. S njegovim otvorenjem, ljubljanska je gastro scena, barem na tri mjeseca, postala bogatija za novo hit mjesto u gradu.
Foto: Instagram, privatna arhiva