Istarski gradić Vrsar u prvoj polovici 20. stoljeća bio je toliko bogat nasadima lijeske da su godišnje izvozili i do 10 000 kilograma lješnjaka, najviše u Švicarsku i Njemačku. Ne čudi stoga, da su se do 50ih-60ih godina prošlog stoljeća u Vrsaru pravili amareti od lješnjaka, a ne od badema ili koštica marelice, kako sugeriraju talijanske recepture.
Tradicionalni, vrsaranski amareti od lješnjaka, napravljeni po staroj recepturi koja se prenosila usmenom predajom, jedna je od najukusnijih poslastica. U nastavku donosimo recept, ali i zanimljive informacije gdje ovog vikenda možete učiti kako pripremiti amarete – a naravno, onda ih i degustirati!
Recept za tradicionalne amarete
Sastojci:
- 10 jaja
- 1 kg lješnjaka
- 1 kg grubo mljevenog šećera
- 1 vanilin šećera
- prstohvat soli
Postupak:
- Lješnjake samljeti. U mljevene lješnjake dodati cijela jaja, šećer i vanilin šećer. Sve zajedno ručno pomiješati dok se smjesa ne sjedini.
- Nakon toga formirati kuglice iste veličine.
- Stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici 10 – 15 minuta na 180 ° C.
Tajna amareta je mljevenje lješnjaka u ručnom mlincu koji neće zagrijati lješnjake, te će oni zadržati svu svoju masnoću. Recept su ispričale Nerina Štifanić i Karmen Pilat prema tradicionalnom receptu iz usmene predaje, a upravo je ovaj recept s vremenom postao najrasprostranjeniji recept za vrsaranske amarete.
Gastronomska šetnja u Vrsaru
Ovog vikenda, odnosno u subotu, 28. rujna u Vrsaru se održava “Golosa – tematska gastronomska šetnja” posvećena je vrsaranskim lješnjacima. Datum za ovu jedinstvenu manifestaciju nije slučajno odabran jer se 28. rujna obilježava Dan Amareta u Vrsaru.
Subotu tako možete provesti u šetnji šarmantnim uličicama istarskog gradića, a svakih nekoliko stotina metara očekuju vas slasna mala jela lokalnih mesara, proizvođača, kuhara ili slavne slastičarke. Najslađi dio ovog gastronomskog putovanja posvećen je, naravno, amaretima – i zato pravo iznenađenje dolazi na samom kraju. Najbolja hrvatska slastičarka, Petra Jelenić, pred gostima će pripremati svoju verziju tradicionalnih amareta koje ćete moći kušati uz koktel na bazi likera od lješnjaka.
Nakon završetka programa, gosti na glavnom gradskom trgu mogu vidjeti i tradicionalnu izradu amareta od strane lokalnih gospođa.
Broj mjesta za ovu jedinstvenu gastronomsku šetnju je ograničen, a ulaznice se mogu kupiti na web stranici To do in Istria. Više informacija pronađite na web stranici infovrsar.com.
Foto: Ana Knežević i TZ Vrsar