Imate li običaj doručkovati? Neka istraživanja pokazuju da Hrvati za doručak vole jesti jaja, spravljena na više načina, od kajgane do tvrdo kuhane varijante. Jedan od najpoznatijih doručaka na svijetu je engleski doručak, koji uključuje pržena jaja i slaninu, pečene svinjske kobasice, rajčicu i gljive te neizostavni grah. Zvuči kao doručak koji bi nam bio dovoljan za više dana zar ne? Osobito, uzmemo li u obzir da su se vremena promijenila i da sve manje radimo fizički.
Gdje na doručak?
U Al Paponeu (Varšavska 8) su pripremili laganiji doručak od namirnica koje se već dugi niz godina koriste u Zagrebu i dio su njegove tradicije. Tako je nastao Zagrebački doručak, koji se sastoji od dvije teleće hrenovke, sira i vrhnja, jaja na oko, pržene slanine, i zelenog boosta: krastavaca, cherry rajčice i malo sezonske salate. Svi navedeni okusi sjedinili su se u ukusnom obroku, koji neće opteretiti želudac. Ne smijemo zaboraviti niti tostove – pravu rapsodiju boja, okusa i mirisa i zasigurno su još jedna dobitna kombinacija, koja će vas osvojiti svojom hrskavošću.
Svježe namirnice
Entuzijastična ekipa Al Paponea, na čelu s cheficom Petrom Sokač, vlasnicom Viktorijom Akrap i savjetnikom Tomislavom Stiplošekom inzistira na vrhunskoj kvaliteti namirnica, koje su uvijek svježe i pažljivo odabrane. Svakodnevno provode vrijeme na zagrebačkom Dolcu u potrazi za svježim povrćem, a rado kupuju kod malih OPG-ova.
No, ovaj simpatičan, novootvoreni bistro u srcu grada osmislio je i ponudu tzv. zdravih doručaka. Osim müslija s jogurtom i voćem u dvije varijante tu je i voćni mix. Muesli Bananko sastoji se od mueslija s čokoladom, banane te čvrstog i grčkog jogurta, a müsli Šumarko od müslija s bobičastim voćem, šumskog voća te voćnog i grčkog jogurta. Voćni mix je zdjela osvježavajućeg svježeg sezonskog voća, a trenutno je moguće probati prefinu kombinaciju kruške, banane, kivija, borovnica, šipka i lješnjaka, uz chia sjemenke, müsli, mlijeko i grčki jogurt.
Gosti ponekad odaberu i desert kao što su američke palačinke s voćem za svoj slatki početak dana ili palačinke s čokoladom i pistacijom, dakle u Al Paponeu sve je moguće. Budući da vole uvoditi nova jela nemojte se iznenaditi ako vas dočeka neki potpuno novi doručak.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Osim doručka, probajte i sljedeća jela
Grilani otkošteni batak i zabatak uz pire s celerom
Zašto je to jelo posebno? U restoranima se često nudi pileći filet kao najuobičajeniji komad piletine; u Al Paponeu su uzeli batak i zabatak, dio piletine koji je pomalo zanemaren u restoranima, ali spada u tradicionalna zagrebačka jela. Ono što je posebno bitno, ako taj komad mesa držite dovoljno dugo u marinadi, ona će mu dati posebnu aromu i svježinu, a tako ga i pripremaju. Posebnu pažnju posvećuju pravilnom grilanju, jer im je cilj dobiti ukusno i lagano jelo kojem, naravno, treba dodati i pravi prilog, a za nas je pire s celerom (dakle, ne od samog celera, nego od krumpira i celera) koji jelu daje dozu kremoznosti, nasuprot grillu i dodatnu notu svježine.
Pašta Legenda
Ispod neobičnog naziva Pašta Legenda skrivaju se pljukanci sa špinatom i medaljoni od lungića punjeni brusnicama te omotani špekom. U ovom, iznimno bogatom jelu, prepunom okusa, prožimaju se slano – slatkaste arome i nota kiselosti brusnica.
Fire Burger
Burgeri su trenutno jedno od najpopularnijih jela i to širom svijeta pa su u Al Papone bistrou pripremili nekoliko varijanti burgera. U njima se nalazi 200 g čiste prvorazredne junetine, debljine između 1 i 1,5 cm. Za njih koriste slani brioš posut sezamom. Naravno, salate i povrće su uobičajeni sastojci, ali ne koriste cheddar i mozzarellu kao uobičajene sireve, nego nekoliko vrsta krem sireva. U Fire Burger ide pržena slanina koja mu daje notu hrskavosti. Koa što mu samo ime govori, je pomalo ljut, ali ne pretjerano, tako da ga mogu konzumirati i oni koji ne vole preljuto.
*Napomena autora: Al Papone je trajno zatvoren na adresi Varšavska 8
Dodatne informacije
Lokacija: Varšavska 8, Zagreb
Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote, od 7 do 23 sata
Telefon: 01 3877 965
Mail: alpapone.zagreb@gmail.com
Foto: Vedran Bošković