Espresso u sladoledu: Affogato slastičarnice iz Firence postao je viralan u kratkom roku
Espresso u sladoledu: Affogato slastičarnice iz Firence postao je viralan u kratkom roku

Espresso u sladoledu: Affogato slastičarnice iz Firence postao je viralan u kratkom roku

Bliži nam se ljeto, a ono naravno podrazumijeva osvježavanje omiljenim sladoledima. Ako ste pritom i veliki kavoljubac, onda imamo pravu poslasticu za vas – affogato. Ovaj jednostavan, ali ukusan desert sastoji se od doze vrućeg espressa prelivenog preko kuglice sladoleda, što rezultira božanstvenom kombinacijom kremastih i jedinstvenih okusa. Mnogi ga opisuju kao više od običnog deserta. To je podsjetnik da se prepustite malim životnim zadovoljstvima i da uživate u svakom trenutku.

Affogato kakav priprema Vivoli Gelateria iz Firence oduševio je društvene mreže, ali i one koji su ga imali prilike probati. Umjesto sladoleda u espressu, espresso u sladoledu novi je način pripreme omiljenog affogata. Affogato slastičarnice iz Firence postao je viralan zahvaljujući fotografu Samu Youkilisu koji je affogato podijelo na svom Instagramu tijekom prve revije Camille Miceli za brend Pucci održana u Firenci, gdje je i započela povijest brenda.

Što je affogato?

Sama riječ affogato dolazi od talijanskog glagola “affogare”, što znači utopiti se. A kada uzmete tu prvu žlicu affogata, lako je vidjeti zašto. Omiljeni espresso napitak otapa se u sladoledu, stvarajući neodoljiv spoj kave i sladoleda.

Osim atraktivnog izgleda, svi koji su imali prilike isprobati affogato zaljubili se u njegov okus. Kremasta, glatka tekstura sladoleda savršen je kontrast odvažnom, bogatom okusu espressa.

affogato
@delallofoods

Ako niste ljubitelj kave, ne morate brinuti. U affogatu je dovoljno koristiti i malu količinu kave. Čak i ako obično ne pijete kavu, mala količina koja se koristi dovoljna je da vam da suptilnu dozu kofeina. Dakle, ako želite malo začiniti vaš omiljeni sladoled, isprobajte affogato.

A ako ste spremni eksperimentirati, postoji mnogo načina da promijenite klasični recept za affogato. Pokušajte koristiti različite okuse sladoleda, poput čokoladnog s mentom ili s okusom pistacija. Možete dodati i malo alkohola, poput čokoladnog likera ili jednostavno dodajte malo ruma u kavu. Mogućnosti su beskrajne.

Dakle, sljedeći put kada vam treba malo osvježenja ili se samo želite počastiti nečim posebnim, isprobajte novi način pripreme affogata. To je jednostavan, ali ugodan desert koji će zasigurno postati vaš novi favorit. Recept pročitajte u nastavku.

Recept

Sastojci

50 g kave
1 do 2 kuglice vrlo hladnog sladoleda od vanilije ili sladoleda po vašem izboru
liker, rum (po želji)

Upute

Pomiješajte 1 – 2 žličice kave s četvrtinom šalice vruće vode. Dodajte sladoled u malu plitku zdjelicu ili čašu koja je ohlađena u zamrzivaču (mora biti ledena na dodir) i ostavite dovoljno mjesta u sredini kako biste mogli sipati kavu. Polako sipajte vruću kavu u tankom mlazu preko sladoleda. Ovdje možete dodati mrvicu likera ako želite.

Uživajte!

Foto: Instagram (@anigordi, @vivoli_il_gelato), @samyoukilis

Učitati još
Zatvori