Advent na Europskom trgu slovi kao mjesto gdje se može dobro i kvalitetno pojesti, cijene nisu pretenciozne, svaka kućica ima drugačiju ponudu, a zabava i glazba uvijek su u središtu zbivanja. Tako je i ovog Adventa, pa nas na Europskom trgu očekuju koncerti, svakodnevni DJ nastupi, kuhanje uživo te dječji i umjetnički program.
Gastro ponuda na EU Adventu – Što probati, kako izabrati?
Ugostitelji na Europskom trgu složili su preporuke na svojim kućicama i svojim street food varijantama jela i napitaka učinili ponudu zanimljivom i pristupačnom.
The Rich Man
The Rich Man je kućica iza koje stoje chef Michelin ranga Mario Mandarić i Vanja Agić kojeg poznajete iz jednog od prošlih Masterchef natjecanja. The Rich Man u ponudi ima pohani crni rižoto sa sipom i majonezom od limuna je street food verzija jela koju je Vanja iz restorana “Filipi” s Korčule prilagodio Adventu.
Nude i trganu sporo pečenu puricu s mlincima, prelivenu umakom od pečenja, ali i svinjsko pečenje, odnosno rolano sporo pečeno carsko meso uz koje dolazi francuska salata i chutney od jabuke i karameliziranog luka. Za desert nude argentinske churrose. Cijene hrane kreću se od 6.5 eura do 11.5 eura.
Cuban
Cuban je kućica koja nudi orginalne kubanske sendviče s trganom svinjetinom, medom, senfom, kuhanom šunkom, sirevima i krastavcima te pecivom premazanim maslacem koji daje tu sočnost sendviču. Za desert i kao slatku poklon varijantu na Cubanu nude cimet rollice za 5 eura.
Miss Winter
Miss Winter je jedini imaju jednostavne, a tradicionalne knedle sa šljivama za 4.5 eura te nude svoje Petric vino, graševinu i sauvignon. A imaju i vruću čokoladu, čak i trendovsku vruću Dubai čokoladu!
Ođe Ođe
Ođe Ođe je dubrovačka kućica koja se prošle godine proslavila svojim slanim fritulama, ove godine ističe vrući koktel “Libertas”. Osmislila ga je koktel-majstorica Ivana Marešić, a zamislila ga je kao odu Dubrovniku u vrijeme Božića. Koktel je pun mirodija i okusa s hrvatskog juga, s vodećim notama zimskih citrusa – gorke naranče, limuna i mandarina, podržane slatkoćom sočne smokve i vanilije, s alkoholnom bazom mješavine odležanog ruma i aromatičnog gina. Naravno Dubrovčani u Zagrebu i ove godine nude fritule od razne vrste ribe, npr. za Badnjak će ih raditi od bakalara.
Roll ̍s
Za sve one koji misle da vege ponude na Adventu nema, kućica Roll ̍s se uz mesne varijante većim dijelom ponude orijentirala na one koji traže vege ponudu. Njihov Green Veggie Roll ́s i slatki batat u Sweet potato Roll ̍s te za desert palačinke ispunjenje zimskim mirisnim okusima za 4-5 eura zaista su dobra preporuka.
Ginius
Ginius je kućica bez koje je EU Advent nezamisliv. Na Giniusu prvo tražite vrući ili hladni gin i sve njegove kombinacije, a onda i kombinacije bunceka ili sarme koje je moguće izabrati u tri oblika – u brioche pecivu, kao quesadillu ili bowlu.
Marčeta
Marčeta predstavlja Istru u najboljem izdanju. Osim sjajnih vina istog imena koje slovi kao službeno vino EU Adventa, ovdje je istarski Ombolo (svinjski kare sušen na buri) s kiselim kupusom i čipsom od prženog luka najtraženije jelo.
Eat Me
Uz Ginius i Marčetu; Eat me je stalna postava gastro ponude na EU Adventu. Hot dogovi, debrecinke, kobasice u svim kombinacijama priloga i umaka od 4.5 do 7 eura godinama slove kao najbolji hot dogovi na Adventu.
Budweisser
Nova kućica, Budweisser po prvi je put na EU Adventu, ali svakom pravom ljubitelju roštilja itekako su poznati. Svoje su specijalitete donijeli na Europski trg, pa ako ima onih koji još uvijek nisu probali kako to rade majstori roštilja evo prave prilike.
Pasta Mise
Pasta Mise je također novi i po prvi puta na EU Adventu, no njihovo jelo; pasta u kolutu sira najveći je gastro hit u cijelom svijetu. Stigla nam je iz Europe na Europski trg gdje možete vidjeti i saznati kako se radi, a i koliko je ukusna.
Mr Bun¨s House
Njihov trdelnik je doslovno za prste polizati, imaju ga i u slanoj i u slatkoj varijanti. Ove godine preporučuju slani, jer oni jedini imaju ovo praško street food jelo u moderniziranoj slanoj verziji. Klasični trdelnik sa šečerom i cimetom su zamjenili premazom od maslinovog ulja, aromatizirano mirodijama (origano,bosiljak), a nadjeve zamijenili piletinom, junetinom i trganom svinjetinom.
Kod Perice potražite najbolje domaće langoše, u Baru 45 najbolje fritule. Veliki izbor svih vrsta pića posjetitelji mogu naći na središnjim barovima Zvečki i u Rudolph pabu na centralnoj poziciji EU trga.
Zvečka
Jedan od kultnih zagrebačkih kafića osamdesetih, popularna Zvečka, službeno je zatvorena 1987., a gotovo 40 godina poslije, ponovno možete uživati u Zvečki, i to na Europskom trgu. Uz bogatu ponudu pića i sjajnih koktela koje za vas pripremaju iskusni barmeni, Zvečka bar powered by Alca Zagreb čeka vas na zagrebačkom Adventu.
U novoj Zvečki na Europskom trgu možete uživati u sjajnim koktelima od Baruna, a posebnu kategoriju čine kokteli koje svakog petka i subote pripremaju barmeni iz kolektiva Gringos de Croatia, i to od meksičkih premium pića poput Arette Tequile. Ne propustite inovativne koktele poput Paprenjaka u tekućem izdanju, Vrageca ili Golubice, zimske verzije poznatog koktela Paloma.
Zvijezde kuhaju – humanitarni Diners Club Cooking Show svakog četvrtka
Uz zanimljivu gastro ponudu ugostitelja na Europskom trgu četvrtkom i subotom kuha se uživo.
Svakog četvrtka gastro urednik i chef svjetskog glasa Mario Mandarić u sklopu Diners Club Cooking Showa “Zvijezde kuhaju” poziva poznate kuhare i osobe iz javnog života, influencere, voditelje, pjevače i političare. Pripremaju se se europska jela koja će posjetitelji moći kupiti za 7 eura i od čije prodaje se sredstva doniraju Društvu “Naša djeca” Zabok za izgradnju dječje kuće PIK-PAK u Zaboku, inkluzivnog i sigurnog mjesta za djecu. Program će voditi svestrana i omiljena zagrebačka pjevačica i voditeljica Sanja Doležal.
U prvom Diners Club Cooking Showu “Zvijezde kuhaju” u četvrtak, 05.12. od 17:00-19:00 sudjelovali su chef i urednik gastro programa Adventa na Europskom trgu Mario Mandarić i chef Paolo Daniel Rodríguez Yuca koji će nam donijeti najpoznatije španjolsko jelo iz Valencije, slavnu Paellu, te popularni gameri, influenceri, You Tuberi i Tik Tokeri Gallasandala & BiboTV!
Sljedeće četvrtke, Mandarić u adventsku kuhinju na otvorenom dovodi brojne poznate osobe poput Hiljson Mandele, Elle Dvornik, Ivana Šarića, Mie Kovačić, Nikoline Pišek i Daria Zurovca. Podršku će im pružiti i chefovi Damir Tomljanović, Tibor Valinčić i Duje Smajo.
Subotama će kuhanje na špici preuzimati zagrebačka kumica koje će posjetiteljima spravljati tradicionalne zagrebačke specijalitete poput štrukli, jabuka u šlafroku, kiflica i sl. Kumica na špici jedinstven je program EU Adventa koji veseli Zagrepčane i turiste, jer kumica daruje jela posjetiteljima u duhu darivanja i Božića.
Predstavljanje novih talenata, DJi i koncerti subotom: Peki Pele, Svemirko, brzeguze…
Nakon sjajnog otvaranja Adventa na Europskom trgu s mladim bendom Reper iz Sobe i njihovih zaraznih mediteranskih funk melodija te Detoura koji se na pozornici uz svima znan širok opus pjesama pojavio s energičnim, glasovno i scenski zanimljivim pjevačicama i za drugu adventsku subotu na pozornici EU Adventa najavljena su dva koncerta.
DJ nastupi odvijaju se svaki dan u tjednu od 18:00 sati te predstavljaju poznata imena zagrebačke klupske scene. Već od prvg tjedna glazbu miksaju Sergio, Matrina Vazdar, Sanjin Kaštelan Itch, DJ Fuki, LukadeLux i urednici glazbenog programa EU Adventa Felver i Alen S.
EU Advent ove godine podržava i artiste i kolektive novih generacija, nakon mladih DJica Arye i Marcele po prvi put na Europskom trgu 13.12. predstavit će se pokret brzeguze koji će ugostiti tri selektora, a oni puštati neotkrivene numere: nemanja (DJ set), Your Name i Mr.T.
I ove godine urednici i DJevi s Yammat radija emitirat će svoje radijske programe iz adventskog studija na EU trgu te prirediti najposjećenije plesne večeri na otvorenom i tradicionalni Mojo Sound System koji se ne propušta. Svake subote očekuju se jednako zanimljivi glazbeni nastupi i koncerti koji će kulminirati za Badnjak i Silvestrovo i koje će nam glazbeni urednici čuvaju kao rođendanski poklon. EU Advent broji 10 godina postojanja i slavi svaki dan svih 40 dana Adventa, no ovo je jedini rođendan na kojem se pokloni i iznenađenja daju posjetiteljima.
Dječiji, umjetnički i prigodni program i radno vrijeme
Nedjelje od 11:00 posvećene su najmlađim posjetiteljima i njihovoj pratnji. Prigodni blagdanski program, predstave “Orašar i Mišonja” i radionice pod vodstvom lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT te suvremene interpretacije klasičnih božićnih priča i dječji zborovi izmjenjuju se tijekom Adventa.
Na EU Adventu posjetitelji imaju priliku da izbjegnu gužve te se na vrijeme posvete kupovini prigodnih poklona i suvenira, jer su izlagači prigodne prodaje, pripremili zanimljive darovne proizvode, a rado će savjetovati i objasniti proces izrade, sastav i sentimentalnu vrijednost ručnog rada ili unikata.
Službeno sredstvo plaćanja koje vam omogućuje 10% popusta na kupnju je Diners Club kartica.
Radno vrijeme EU Adventa je od ponedjeljka do četvrtka od 12:00 – 23:00, petkom od 12:00 – 00:00, subotom od 10:00 – 00:00 i nedjeljom od 10:00 – 23:00. Detaljan program i satnice bit će redovno tjedno objavljivane na FB i IG društvenim kanalima EU Adventa. Ulaz na sve programe je besplatan.
Foto: Martina Kenji, Petar Varat, Domagoj Miletić