5 recepata za slasne nachose

5 recepata za slasne nachose

Nachosi pripadaju onoj kategoriji hrane koju kada krenete jesti teško možete stati. Simpatične, hrskave grickalice s ukusnim umacima, preljevima i začinima zato su pravi izbor za grickanje.

Tortilja čips prekriven topljenim sirom s dodatkom ljutih jalapeno papričica originalni je recept koji je obilježio nachos maniju, ali  možete koristiti još neke dodatke, dorade i kreativnost u pripremi i posluživanju. Donosimo najbolje recepte koji će zadovoljiti apetit i biti prava gurmanska nagrada. Ne morate čak ni kupovati tortilja chips, napravite domaće, hrskave i preukusne nachose u samo nekoliko minuta.

Domaći nachosi

  • 1 šalica kukuruznog brašna
  • 1 šalica običnog brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 2 žlice margarina
  • žličica sezama
  • žličica sjemenki lana
  • dvije žličice sjemenki suncokreta
  • žlica maslinovog ulja
  • mlaka voda
  • malo soli
  • parmezan

Zamijesite tijesto od brašna, sjemenki, vode i margarina. Podijete smjesu na kuglice i pustite da se diže pola sata. Kuglice razvaljajte na papiru za pečenje da dobijete tanku podlogu. Za puniji okus dodajte parmezan i pecite u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva oko 30 minuta. Ovu smjesu slobodno pomnožite s 4 jer duga noć zahtjeva i puno zaliha nachosa. Ukoliko si volite olakšati posao jednostavno kupite tortilja chipsa koliko god želite i fokusirajte se na pripremu sočnih umaka.

Nacho umak sa sirom

  • 2 vrećice tortilja chipsa
  • 300 g sira (150 g gouda i 150 g cheddar)
  • 1 crveni luk
  • 3 ljute jalapeno papričice

Sitno nasjeckajte luk, papričice na kolutiće i naribajte sir. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na tu podlogu naslažite tortilja chips. Svaki pospite nasjeckanim lukom i sirom i dodajte po jedan kolutić papričice. U zagrijanu pećnicu ubacite nachose i na 225 stupnjeva pecite oko 5 minuta.

Nacho umak s rajčicom

  • 400 g pelata od rajčice
  • 400 g cherry rajčice
  • 1 ljuta chilly papričica
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 mrkva
  • 1 češanj češnjaka
  • 200g goude
  • žličica soli
  • žličica papra
  • malo maslinovog ulja
  • svježi peršun

Isjeckajte luk i mrkvu i propirjajte ih na malo maslinovog ulja. Poslije toga dodaje pelate. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se sastojci ne pretvore u ujednačenu masu. Cherry rajčice izrežite na polovice pa sve zajedno krčkajte na laganoj temperaturi dok ne ispari tekućina. Okus pojačajte začinima (sol i papar) i chilly papričicom. Pospite svježim isjeckanim peršunom i naribanim sirom.

Nacho umak četiri vrste sira

  • sirni namaz
  • nekoliko listića edamera
  • 2 trokutića topljenog sira
  • 2 žlice parmezana
  • 200g vrhnja za kuhanje
  • 100 g pršuta
  • sol
  • papar
  • chilly u prahu
  • maslinovo ulje
  • bosiljak

Pršut isjeckajte na trakice i pržite na ulju. Dodajte vrhnje za kuhanje, trokutiće sira i cijeli mali sirni namaz. Poslije toga ubacite narezan na trakice edamer i začine. Ako vam je smjesa pregusta, možete je razrijediti dodavanje vrhnja za kuhanje. Umak dodatno obogatite mirisnim bosiljkom i spremni ste za preukusne nachose.

Nachos s povrćem

  • tortilja chips
  • 200g sira po želji
  • 150 g kukuruza (iz konzerve)
  • 100 g maslina
  • 1/2 glavice ljubičastog luka
  • šalica cherry rajčica
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • sol, papar, chily

Kukuruz dobro ocijedite, povrće nasjeckajte, a sir naribajte. Sve sastojke pomiješajte u velikoj posudi i začinite. U protvan za pečenje naslažite red tortilja chipsa pa na to red smjese s povrćem i sirom. Zatim slažite sloj po sloj dok vam ne ponestane sastojaka. Nachose pecite na 200 stupnjeva oko deset minuta.

Nachos s teletinom

  • tortilja chips
  • 200g teletine
  • 200g sira po želji
  • pola šalice rajčica
  • 2 ljute papričice
  • 3 mlada luka
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • sol, papar, bosiljak

Teletinu nasjeckajte na male kockice i pržite na ulju. Ne pržite ga do kraja već ostavite poluzavršeno da se zapeče i dodajte začine. U protvan naslažite tortilja chips i pospite s naribanim sirom pa na to naslažite kockice mesa. Sve zapecite na 200 stupnjeva na desetak minuta. Za to vrijeme nasjeckajte povrće i naslažite na chips, meso i sir. Na vrh dodajte kiselo vrhnje.

Uz ovako ukusne i sočne zalogajčiće večer u znaku tekme bit će još bolja i zabavnija. Ovim nachosima dodajte još malo zanimljivih grickalica i voće. Ovi prijedlozi dobro će doći i na ostalim okupljanjima kojih neće nedostajati tijekom cijelog ljeta. Neka posluže kao inspiracija i za neke nove umake u vašoj režiji. Odlično se slažu sa svim kombinacijama pa slobodno pustite mašti da se razigra baš kao i naši nogometaši.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori