Pravi duh Božića nemoguće je osjetiti bez slasnih delicija koji čine blagdanski stol toliko privlačnim. Svaka obitelj čuva svoje specijalne recepte koji se vade iz ladica posebno za vrijeme blagdana i potom počinje gastro čarolija u svakom domu. Miris vanilije, cimeta, klinčića, citrusa, čokolade i pucketanje orašastih plodova stvaraju posebnu kulisu koja je istinska definicija doma. Takvi mirisi, boje i zvukovi stvaraju atmosferu koju gotovo svi obožavaju i zbog toga se s veseljem duže zadržavaju u svom interijeru.
Baš kao što svaka obitelj čuva recepte i kulinarske tajne za jedinstvene blagdanske specijalitete, tako i svaka regija na svijetu njeguje tradicionalnu recepturu svoje gastro ponude koja gotovo svugdje procvjeta baš u vrijeme Božića.
S vremenom su se recepti modificirali i prilagođavali vremenima i prilikama, novim namirnicama, bogatstvu i potrebama onih kojima su bili namijenjeni. Neke ćemo delicije pronaći u čak nekoliko država i teško je reći tko se kako dosjetio pomiješati određene namirnice u ukusne cjeline koje generacije i generacije obožavaju i uvijek iznova uvode u svoj menu.
Proputovali smo gastronomskom kartom svijeta i pronašli tipične kolače koji su nezaobilazni na blagdanskom stolu u brojnim državama svijeta. Otkrijte kakvi su i odakle dolaze najslasniji božićni zalogaji.
Voćni kolač
Popularan u mnogim europskim zemljama u vrijeme Božića je običan stari voćni kolač. Pronaći ćete ga na blagdanskim jelocnicima od Poljske do Engleske i uvijek ćete uživati u njegovom nenametljivom okusu.
Turron
Jedan od glavnih razloga za vožnju do Španjolske tijekom Božića mora biti turron. Ova debela ljepljiva bijela smjesa ponekad je lomljiva i ponekad meka kao brie, ali je gotovo uvijek punjena bademima.
Speculaas
Ovi se kolačići počinju pripremati još za Svetog Nikolu u Belgiji i Nizozemskoj, ali božićni stol nikako ne može proći bez njih. Slični su gingerbread kolačićima, ali su malo decentniji, s manje začina, tanje razvaljani i hrskaviji.
Trdelnik
Bilo da se nađete u Mađarskoj, Češkoj ili Slovačkoj, trdelnik, odnosno chimney cake kolač je broj jedan na blagdanskom stolu. No, obožavaju ga i brojni turisti pa je s vremenom postao nezaobilazna hrana na ulicama uz kojega je pravi užitak šetati i upoznavati grad.
Joulutorttu
Finski kolačići koji se jedu u vrijeme Božića. Riječ je malenim zvjezdama ili cvjetovima od tijesta s voćnim punjenjem.
Calissons
Francuska slastica bez koje je nemoguće zamisliti Božić. To su zapravo tvrdi bomboni napravljeni od badema i kandiranog voća, a prekriveni su bijelom glazurom od šećera.
Lebkuchen
Medenjaci koji su česti i na našim božićnim stolovima, omiljena su poslastica iz Njemačke koja dolazi u različitim varijacijama. U vrijeme božića ovi se kolačići često ukrašavaju različitim glazurama i ukrasima pa su savršena dekoracija za stol, ali se nerijetko nađu i na božićnom drvcu.
Kransekake
Ovaj slojeviti kolač tipičan je za Dansku i Norvešku. Sastoji se od slojeva koncentričnih prstenova, stvarajući nešto poput ogromne spužvaste svadbene torte. Ime znači “kolač od vijenaca”.
Pavlova torta
Prozračna torta sa šumskim voćem koja se nerijetko nalazi i na našim stolovim, delicija je broj jedan u Australiji. S obirom na tamošnju klimu njena lagana tekstura i osvježavajući okus, idealno pristaju proslavi Božića na australski način.
Pandoro
Ovo je slastica koja se priprema u Španjolskoj, ali ćete je nerijetko pronaći i na talijanskim stolovima. Slatki bisvit s kremom od vanilije i voća čista je dekadencija.
Foto: Instagram, Unsplash