Ponekad nam je ostvarenje snova nadohvat ruke, možda se skriva baš u našoj kuhinji. Uz kilogram volje, veliku žlicu truda i prstohvat kreativnosti Sanja Mijac je postigla ono što je oduvijek željela – raditi od kuće i pritom uživati u tome.
U ostvarenje svojih snova krenula je prilično ciljano – nije znala kuhati, ali je imala volju i želju te je uz maminu pomoć naučila sve savladala. Nadogradila je tu strast znanjem o fotografiji i spojila dva talenta u sada već svima poznati blog Domaćica koji je danas mnogima inspiracija i šalabahter u svakodnevnoj pripremi hrane. I ne samo pripremi, već i u dekoraciji, prezentaciji i isprobavanju novih okusa – slike govore više od tisuću riječi, stoga uživajte i dobar vam tek – sigurna sam da ćete već danas isprobati neki Sanjin recept!
U početku si bila totalna ‘neznalica’ u kuhinji, kako se sve preokrenulo?
Imala sam veliku želju za učenjem – u jednom trenutku svog života sam shvatila kako puno toga ne znam i odlučila sam da ću naučiti ono što me zanima. Nisam znala skoro ništa skuhati, nije me to nikada prije zanimalo, a kolače sam pekla s kupovnim biskvitima jer sam mislila da je to lakše. Bila sam u svojim ranim dvadesetima i život u velikom gradu tada je za mene imao neke druge prioritete. Odlučila sam se vratiti doma u mali grad i uz mamu naučiti mijesiti kruh, kuhati grah, peći kolače, raditi ‘poderane gaće’ i slično. U isto vrijeme se nekako dogodila i ljubav s mojim današnjim mužem i postala dodatna inspiracija za eksperimentiranje s raznim slasticama koje danas čine većinu recepata na mom blogu. Kuhanjem sam vratila svoju kreativnost i zaigranost koju s odrastanjem čovjek pomalo gubi i uistinu uživam u tome.
Na početku si vjerojatno nailazila na probleme oko pokretanja cijele priče? Tko ti je pomogao kad je zapinjalo? Zasigurno je bilo komentara da se uhvatiš nečeg ‘ozbiljnog’?
Uvijek ih ima, ali ne zamaram se puno ako nešto i pođe po krivu, to je normalno i očekivano kada ste amater koji se upustio u nešto nepoznato. Mama je bila moj dobar učitelj, kasnije i svekrva, ali i Internet. Znali su mi moji najbliži često reći – sve je to super, ali bilo bi bolje kada bi imala posao gdje bi ti tekao staž. Meni je nekako uvijek bilo bitnije da se ja kroz svoj posao kreativno ispunim.
Što ti je pokazalo da ipak ideš u pravom smjeru?
Dogodilo mi se da su se ljudi sa mnom poistovjetili, postala sam ‘girl next door’ koja zna peći kolače i kod koje ćete uvijek naći recept koji će vam uspjeti. S tom idejom sam i bila krenula. Sama sam bila početnik i na mojim počecima (onima prije bloga) dosta mi toga nije uspjelo, a pratila sam tuđe recepte. I onda sam shvatila da su krivo napisani, da uvijek u opisu nedostaje neki dio koji se kao podrazumijeva, primjerice da se tijesto zamijesi s vodom, ali nigdje ne bi pisalo s koliko vode. Ja sam to na svom blogu odlučila promijeniti i počela sam sve pisati u detalje, da rijetko kada nekome nešto može poći po krivu. Ljudi su to prepoznali i dan danas mi se jave ili priđu s riječima “Radila sam par recepata s bloga i svi su uspjeli”, a to tako treba biti uvijek.
Vjeruješ li da je svaki čovjek ‘ludo’ talentiran za nešto?
Ovo bi mogla biti istina, samo je problem što često ne znamo ili možda čak ne želimo iskopati ono najbolje iz sebe.
Pišeš li sama recepte – kako dolaziš do ideja?
Danas pišem i stvaram recepte, ali za to mi je trebalo nekoliko godina stalnih isprobavanja i kombiniranja drugih recepata. I danas najčešće recept nastane tako da se spoji par segmenata iz 3 recepta i nastane jedan novi.
Nemaš problema s kilažom – kako balansiraš kuhanje, pravljenje kolača, a ujedno i minimalizam u želucu?
Kontroliram se, pokušavam biti umjerena u svemu i u ničemu ne pretjerivati. Zdravlje je jako bitna životna stavka, u zdravom tijelu, zdrav duh, zdrav duh, sretan čovjek – tako nekako.
Estetika je jako važna u kuhinji što se serviranja hrane tiče…
Ljudi prvo jedu očima, pa je estetika u kuhinji jako bitna, odnosno u fotografiji jela. Postoje razni trikovi kako da hrana na tanjuru bude lijepa, ta priča ide daleko i u toj priči ja jako uživam – food styling i fotografija su moja prava ljubav. Jednostavnost u dekoriranju je pak ponekad također najljepša, pogotovo u proljeće kada nam sama priroda daje jestive ukrase poput cvijeća. Tako osim što cvijeće krasi vaše vrtove, neka krasi i vaše stolove. Cvijeće poput ljubičica ili jorgovana može poslužiti kao šaren i fin ukras za vaše deserte.
Zašto ime Domaćica?
Kada sam otvarala blog znala sam da želim ime na hrvatskom jeziku i znala sam da želim da bude kratko i da bude pamtljivo. Tako je nastala Domaćica, opisivala je mene, domaćicu s velikim snovima iz jednog malog slavonskog grada koja kuhinju i fotografiju želi imati u malom prstu.
Što bi poručila svima koji u sebi kriju želju da pokrenu nešto sami?
Život nam često postavi dane da sanjamo snove koje možda uopće nismo mislili da ćemo sanjati – budite otvoreni prema tome da će vas život odvesti u nekim drugim smjerovima nego ste vi možda planirali. Samo probajte naučiti to prihvatiti i iz svake situacije uzeti ono najbolje što možete. Život je igra i pokušajte biti hrabri u svojim koracima. Imajte i strpljenja i sve radite iz ljubavi – ljubav je najbolji začin i kada ono što radite radite s ljubavlju to se vidi mnogo dalje nego što vi možda mislite.
Foto: Rajna Raguž (RRVizual)