Iz godine u godinu sve su zastupljeniji food trendovi koji na stol donose zdrave i sezonske namirnice lokalne proizvodnje. Posebnu pažnju foodiesa zaokupljaju tradicionalne kuhinje “egzotičnih” zemalja koje u zapadnjačku prehranu uvode veći izbor začina, raznolikije i maštovitije kombinacije namirnica, ali i način pripreme te serviranja hrane.
Brojni su čimbenici koji utječu na food trendove, ali najsnažniji među njima su oni koji se odnose na potrebu uvođenja što zdravijih obroka u svakodnevicu modernog čovjeka. Povećanje broja pretilih ljudi, a pogotovo djece tijekom godina, razvilo je potrebu za potpuno drugačijim pristupom prehrani.
Prošle smo godine uživali u vrlo ukusnim i zdravim food trendovima i eksperimentirali s divnim i mirisnim sastojcima u našim kuhinjama, obogatili jelovnik i probudili hedonista u sebi. Čini se da će slično biti i tijekom ove, 2019. godine.
U nastavku pročitajte koji će se food trendovi pojaviti na našim stolovima.
Šrilankanska kuhinja
Razmislite o palačinkama od rižinog brašna, kottu roti (prženo povrće, jaja, isjeckani roti i curry) i slasnim jelima od kokosa. Teletina i piletina u sočnim umacima, intenzivni začini i puno, puno povrća… Sve su to šrilankanski okusi koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Burmanska kuhinja
Burmanska kuhinja posebno je zanimljiv spoj slatkih, ljutih i slanih delicija. Riža, kokos, curry, soja umak, đumbir, povrće, teletina i piletina, osnovne su namirnice koje su baza ove azijske kuhinje. Također, ova kuhinja obiluje i ribom i spoj je kineske i indijske kuhinje pa je pravi užitak eksprimentirati s burmanskim receptima.
Bezmesni obroci
Odnos modernog društva prema mesu dramatično se mijenja. Danas se u svijetu 3,5 milijuna ljudi identificiraju kao vegani, 20% osoba mlađih od 35 godina barem je jednom u životu probalo je veganstvo, a 25% popularnih jela je bez mesa. Sve veći broj ljudi se trudi smanjiti unos mesa.
Kefir
Kefir još nazivaju i magičnim mlijekom. Iako je na tržištu uistinu široka ponuda različitih brendova, možete ga napraviti i kod kuće. Pritom napravite pomak od uobičejenih proizvoda od kravljeg mlijeka. Pomiješajte kozje, ovčje ili neko drugo mlijeko sa zrncima kefira i ostavite da fermentira. Imat ćete potom u svom kućanstvu domaći i zdrav proizvod koji možete podijeliti i sa svojim prijateljima i tako im pomoći uvesti zdrave navike u prehranu.
“Ružno” voće i povrće
Ovaj trend se još naziva i pokretom spašene hrane. Sitno, kvrgavo i neugledno voće i povrće nije tretirano pesticidima i sličnim nezdravim supstancama pa je stoga i mnogo zdravije. U svoju prehranu uvedite voće i povrće koje će podići vašu kvalitetu života, kupujte sezonsko voće i povrće te nastojte da ono bude od lokalnih proizvođača.
Sve manje alkohola
Sve su popularniji mokteli te pića s vrlo malom količinom alkohola u svom sastavu. Osim što ćete spriječiti dehidriranost organizma, lošu i nezdravu naviku, uz izbacivanje alkohola iz svkodnevice bit ćete još više sofisticirani i u trendu.
Uživanjeu hrani za vrijeme shoppinga
Shopping je u posljednje vrijeme postao izlazak. Trend cjelodnevnog shoppingiranja i ojačavanja društvenog života na ovaj način popularizira se i u 2019. godini. To znači da će još popularnije tijekom ove godine biti uživanje u hrani u ulicama koje su poznate po shoppingu ili u trgovačkim centrima. Na taj način u svega nekoliko sati osnažit ćete vaše odnose s prijateljima (s kojima možete uživati u obroku izvan kuće), kupite sve što vam treba, a i ne provodite sate i sate u pripremanju hrane i pospremanju kuhinje.
Foto: Instagram, Unsplash