Iako ime sugerira da se radi o nizozemskom specijalitetu, recept za ‘Dutch baby’ palačinke zapravo je patentiran u jednom američkom restoranu u Seattleu. Sama etimologija imena nije jasna, pretpostavlja se da dolazi od njemačkog recepta palačinki s jabukama (varijacija na temu naših jabuka u šlafroku) i da se riječ ‘Dutch’ ovdje pojavila kao krivi izgovor riječi ‘Deutsch’. I tako je palačinka umjesto njemačka postala nizozemska, iako s nizozemskim desertima nema veze.
Ova se palačinka obično servira za doručak u kombinaciji s raznim preljevima i voćem, samo što se smjesa peče odjednom, poput kolača u tavi. Zanimljivo ju je isprobati sa sezonskim voćem, trenutno jabukama i kruškama te sa svim finim zimskim začinima; cimetom, klinčićem, muškatnim oraščićem… Ali i šumsko voće odlično paše.
Sastojci:
3 velika jaja
160 ml mlaćenice (ili mlijeka)
40 g šećera
70 g brašna
40 g maslaca
pola mahune vanilije
prstohvat cimeta
prstohvat mljevenog klinčića
1 jabuka
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa i pripremite tavu ili tepsiju koja može podnijeti visoke temperature. U jednoj zdjeli dobro umutite jaja sa šećerom, dodajte mlaćenicu (ili mlijeko) i još jednom jako dobro izmiješajte pa ponovite proces s brašnom, da nema nijedne grudice.
Otopite maslac u tavi, ubacite očišćenu jabuku narezanu na tanke kriške, cimet, klinčić i vaniliju i pirjajte dok ne omekša. Ulijte smjesu za palačinku i stavite u pećnicu. Pecite 20-tak minuta, dok ne vidite da su rubovi lagano posmeđili, a palačinka se napuhala. Poslužite posipano šećerom u prahu uz šalicu kave.
Foto: Instagram