Journal Pets: Domaće poslastice u kojima će vaš pas uživati i koje su jednostavne za izradu
Izrada vlastitih poslastica za pse možda i nije toliko jednostavna kao otići u trgovinu za kućne ljubimce i kupiti paket gotovih keksića, ali postoji mnogo više mogućnosti kada se odlučite za domaću izradu. Možete izbjeći bilo kakve alergene, učiniti ih zdravima koliko god želite i udovoljiti specifičnim potrebama vašeg psa pomoću ovih DIY poslastica. Domaće poslastice za pse imaju još jedan bonus – možete iskoristiti neke namirnice iz hladnjaka koje bi se u suprotnom pokvarile i, naravno, nitko neće biti sretniji od vaših najdražih četveronožaca. Pogotovo sada, dobro će vam doći velik broj poslastica kako bi i lakše zabavili svog psa u zatvorenom.
Domaće poslastice i njihovi benefiti
Još je mnogo koristi od izrade vlastitih, domaćih poslastica za pse. Osim što kontrolirate što ulazi u recept, možete osigurati da vaš ljubimac dobije hranjiv i cjelovit međuobrok. Također, možete prilagoditi recepte prema ukusu vašeg psa, kao i svim prehrambenim ograničenjima. Spriječit ćete unos nezdravih aditiva i konzervansa koji inače produljuju rok trajanja kupovnih keksićima. Osim toga, poslastice kupljene u trgovini često nisu napravljene od prirodnih i visokokvalitetnih sastojaka. Domaće poslastice za pse omogućavaju vam da svom ljubimcu pružite ukusnu alternativu njegovom uobičajenom psećem keksu. U nastavku vam donosimo recepte za pet različitih slastica u kojima će vaš pas uživati.
Pseći donutsi
Sastojci:
- 1 šalica brašna
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/3 šalice kokosovog ulja
- 1/2 šalice kikiriki maslaca
- 2 jaja
Glazura:
- grčki jogurt
- komadići slanine
Postupak:
Prvo upalite pećnicu kako bi se zagrijala na 190 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke osim grčkoj jogurta i komadića slanine. Ako imate kalup za donutse, utisnite smjesu u njega, a ako nemate, onda možete sami rukama oblikovati smjesu kako god vam se sviđa. Pečete ih otprilike 14 minuta, a kad se ohlade prelijte ih grčkim jogurtom i posipajte komadićima slanine.
Keksići od piletine i riže
Sastojci:
- 15 dag kuhane piletine bez kosti
- 1/2 šalice kuhane i ohlađene riže
- 1/2 šalice temeljca od piletine
- 1 ½ šalice brašna
- 1/4 jušne žlice soli
- 1 jaje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Miješajte piletinu, rižu i pileći temeljac u blenderu ili mikserom dok se ne formira pasta. Smjesi dodajte brašno, sol i jaje te dobro promiješajte. Na radnu površinu posipajte malo brašna i zamijesite tijesto dok više ne bude ljepljivo, a zatim ga razvaljajte na otprilike centimetar debljine. Izrežite oblike po želji ili ih oblikujte kalupom i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite 25-30 minuta, dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade prije posluživanja.
Držite ove kekse u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana. Ovi keksi mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču i do šest mjeseci. Ostavite da se potpuno odmrznu prije posluživanja.
Domaće poslastice od kikiriki maslaca
Sastojci:
- 1 šalica pirea od bundeve
- 1/2 šalice maslaca od kikirikija
- 2 jaja
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 2 ½ šalice integralnog brašna
- 1 čajna žličica sode bikarbone
Glazura:
- 2 žlice masnoće od slanine, kokosovo ulje, pileća mast ili bilo koja druga mast koja će se stvrdnuti na sobnoj temperaturi
- 1/4 šalice maslaca od kikirikija
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte pire od bundeve, kikiriki maslac, jaja i ulje. Dodajte soda bikarbonu i integralno brašno. Miješajte dok se ne formira kruta smjesa. Zamijesite tijesto ili miješajte dok se brašno ravnomjerno ne umiješa. Razvaljajte tijesto valjkom i pomoću kalupa za kolačiće izrežite oblike koji vam se sviđaju. Potom keksiće pecite otprilike 15 minuta. Za glazuru umutite masnoću slanine i maslac od kikirikija dok smjesa ne bude u potpunosti glatka. Prelijte preko keksića i držite u hladnjaku dok se glazura ne stvrdne.
Slastice od slanine i sira
Sastojci:
- 1 ½ šalice zobenih pahuljica
- 1/2 šalice nasjeckanog sira
- 4 trake slanine, prethodno ispečene i nasjeckane
- 2 jaja
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjelu ubacite zobene pahuljice, sir i slaninu. Miješajte sve dok sastojci ne postignu konzistenciju mrvica. Dodajte dva jaja i miješajte dok smjesa ne počne nalikovati ljepljivom tijestu. Brašnom ili sitno samljevenih zobenim pahuljicama posipajte radnu površinu i na njoj razvaljajte tijesto na približno pet centimetara debljine. Pomoću kalupa za keksiće izrezujte tijesto u željene oblike. Posložite ih na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite otprilike 20 minuta. Poslastice ohladite u potpunosti i pohranite u staklenu ili plastičnu posudu.
Slastice bez pečenja
Sastojci:
- 1 šalica maslaca od kikirikija
- 1 čajna žličica kokosovog ulja
- 1 čajna žličica cimeta
- kalup za izradu leda
Postupak:
Pazite da kokosovo ulje bude u tekućem obliku. Ako nije, stavite kokosovo ulje u malu posudu na srednje jaku vatru i kuhajte dok se ne otopi. Dodajte mu kikiriki maslac i cimet. Miješajte dok smjesa ne postane potpuno glatka i ne bude temeljito izmiješana. Smjesa treba biti gusta, ali se mora moći izliti u kalup. Potom, izlijte smjesu u kalup za izradu leda i zamrznite. Ako želite možete ih pažljivo ukloniti iz kalupa i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču jer, u suprotnom, vrlo brzo omekšaju.
Foto: Instagram