Jeste li čuli za “debeli” utorak? U Hrvatskoj poznatiji kao fašnički utorak, mardi gras ili fat tuesday posljednji je dan sezone karnevala kada se diljem svijeta održavaju različite svečanosti i parade pod maskama. Jednako kao što posljednji dan karnevala obilježen raskošnim, šarenim maskama i velikim svečanostima održanim na ulicama diljem svijeta, karnevalska sezona, a osobito njezin posljednji dan poznat je po ukusnim delicijama i tradicionalnim slasticama.
U Hrvatskoj današnji dan za mnoge će biti obilježen s nekoliko tradicionalnih krafna punjenih omiljenim džemom ili čokoladom i lako je pretpostaviti i zamisliti da ga druge države diljem svijeta na svom tanjuru obilježavaju na isti način. Ipak, usprkos sličnosti u raskoši i šarenilu maska koje nosimo, delicije kojima obilježavamo današnji dan razlikuju se od mjesta do mjesta.
Mardi gras, fat tuesday ili fašnički utorak u Španjolskoj je poznatiji kao dan omleta, u Velikoj Britaniji kao dan palačinka, dok je u Južnoj Americi i nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država obilježen prigodnom šarenom slasticom zvanom kraljeva torta. Kad govorimo o dekoracijama i šarenilu, kraljeva torta jedna je od najraskošnijih slastica čije dekorativni detalji kao da stvaraju njezinu masku zvana, dok se unutar nje krije vrlo neobična i zanimljiva tradicija. Svaka kraljeva torta u jednom svom komadu krije malu plastičnu bebu, a sretnik unutar čijeg se komada beba nalazi smatra se kraljem današnjeg dana.
Dok se tradicionalna karnevalska jela u Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Južnoj Americi bitno razlikuju od naših krafna, Litva i Portugal, čak i Havaji, države su čija tradicija ima okus sličan našoj. U Portugalu i na Havajima se tradicionalno, prema starim obiteljskim receptima koji se prenose s koljena na koljena, spremaju malasadas, slastice nalik fritulama. Dizano slatko tijesto prženo u ulju, posipano šećerom omiljena je karnevalska tradicija i u Litvi gdje se na popisu sastojaka koji stvaraju ovaj mekani i slatki desert nalaze se i suhe grožđice i alkohol. Osim delicije slične krafnama poznatije kao sprugos, karnevalski desertni tanjur u Litvi uključuje i blynai, male palačinke.
Skandinavske zemlje na zadnji dan karnevalskih svečanosti pripremaju semlu ili fastelavnsboller, slatko tijesto punjeno s kremom ili marcipanom. Iako se tradicionalno pripremaju na fat tuesday i jedu posipane s malo cimeta, uz šalicu toplog mlijeka, sve češće Skandinavci ovu ukusnu slasticu pripremaju svaki utorak tijekom korizme.
Nebitno odlučite li se za tradicionalnu krafnu ili isprobate slatku tradiciju Velike Britanije, Portugala ili Skandinavije, danas je dan kada bez imalo grižnje savjesti možete uživati u ukusnim slasticama i desertima.
Tekst: Ela Jarni
Foto: Instagram