Prava čokoladna dekadencija

Prava čokoladna dekadencija

Jesen nas zove da posežemo za slatkim, što naša linija rijetko dočekuje s odobravanjem, ali nije sve slatko i apsolutno grešno. Postoje iznimke. Vani je hladno i postajat će sve hladnije, što je savršena prilika za isprobavanje recepata. Pogotovo kad se radi o ‘bezgrešnim’ čokoladnim kolačima.

Kad kažemo ‘bezgrešni’ mislimo uvjetno jer pretjerivanje u bilo kakvim slasticama ne može dovesti do dobrih rezultata. No zamjenjivanjem pšeničnog brašna bademovim, izuzimanjem brašna i rafiniranog šećera uopće, kolač može biti savršeno ukusan, a vaša linija malo sretnija.

Donosimo 3 recepta!

Čokoladni muffini

Kada treba nešto pripremiti na brzinu, muffini su dobra odluka. Sve što trebate je kalup i dobra, u ovom slučaju, bezglutenska čokoladna smjesa.

Sastojci za 12 muffina:
250 g bademovog brašna
30 g kakaa u prahu
prstohvat soli
pola žličice praška za pecivo
3 jaja
60 ml kokosovog ulja
60 ml javorovog sirupa
12 kockica čokolade

Priprema:
Obložite kalup s košaricama za muffine i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke brašno, kakao, prašak za pecivo i sol, a u drugoj ‘mokre’ – jaja, kokosovo ulje, javorov sirup. Spojite ih sve u jednoj zdjeli, dobro promiješajte te izlijte u kalupe. U centar svakog utisnite jednu kockicu čokolade i pecite 20-tak minuta.

Čokoladni kolač

Sastojci:
50 g kakaa u prahu
120 ml vrele vode
2 žličice ekstrakta vanilije
150 g bademovog brašna
pola žličice soda bikarbone
prstohvat soli
3 jaja
150 ml maslinovog ulja
4 žlice meda

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U jednoj zdjeli miješajte kakao u prahu i vodu dok ne dobijete ljepljivu smjesu pa dodajte ekstrakt vanilije. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu, a u trećoj izmiksajte jaja, med i maslinovo ulje. Miksajući polako dodajte kakao smjesu, a na samom kraju suhe sastojke.

Ulijte smjesu u kalup i pecite 40-tak minuta. Rubovi bi trebali biti suhi, a sredina lagano vlažna. Kad se ohladi možete kolač poslužiti samo sa sladoledom ili umutiti čokoladni ganache, staviti da se dodatno hladi i stisne te posipati čokoladnim mrvicama.

Čokoladna torta

Danas ponavljamo i apsolutni klasik – isprobano najbolju čokoladnu tortu bez glutena i rafiniranog šećera naše blogerice Edite Šimić (Kuživancija). Jednostavna, a tako fina, teško da ćete joj naći zamjerku!

‏Sastojci za biskvit (kalup od 20 cm):
‏2 jaja
‏1 žlica kokosovog brašna
‏2 žlice bademovog brašna ili mljevenih badema
‏2 žličice praška za pecivo
‏1 žlica meda
‏60 g maslaca
‏60 g tamne čokolade (min. 70 % kakaa)
‏Prstohvat soli

‏Sastojci za kremu:
‏500 ml vrhnja za šlag (minimalno 30% mliječne masti, nikako ne biljne)
‏200 g tamne čokolade (min. 70 % kakaa)

‏Priprema:
‏Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Namastite kalup maslacem ili kokosovim uljem. Pomiješajte brašna, prašak za pecivo i sol. Na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu dok smjesa ne postane kompaktna. Zatim odvojite žumanjke od bjelanjaka, te najprije izmiksajte bjelanjak do tekture čvrstog snijega. Zatim žumanjcima dodajte med te miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Lagano dodajte mlaku smjesu maslaca i čokolade te nastavite miksati. Zatim postepeno dodajte brašna. Dobro izmiksajte. Na kraju pjenjačom umutite bjelanjak. Tortu pecite 20-ak minuta ili dok ne bude gotova. Pustite biskvit da se potpuno ohladi.

‏Za to vrijeme napravite kremu. Na laganoj vatri otopite čokoladu i vrhnje za šlag. Vrlo je važno da konstantno miješate dok krema ne postane skroz tamna. Zatim na isti način, stalno miješajući ohladite kremu. Mora biti mlaka. Za cijeli ovaj proces miješanja će vam trebati sigurno 15-20 minuta. Izlijte kremu na biskvit i tortu ostavite preko noći u frižideru da stisne.

Želite li je dekorirati pogledajte Editine savjete na Journal Gastro blogu.

Foto: Instagram, Edita Šimić

Učitati još
Zatvori