Ovaj intervju trebao je imati nekoliko naslova… ‘Ostajanje kod kuće je novi izlazak’ bila je inicijalna ideja da napravimo priču s prijedlozima blogerice Mali Chef i namirnicama s Malog placa koje iznova osvajaju svojim okusima. Svakako smo htjeli i staviti naglasak na vegetarijansku prehranu i koliko maštovita, bogata i jednostavna za izvedbu ona može bit. Iskreno, htjeli smo i razlog da se okupimo u besprijekorno lijepo aranžiranom ambijentu i jedemo. I pijemo. Na kraju svega, ovo druženje nije bilo moguće svesti pod samo jedno od navedenog jer se događalo apsolutno sve, a najviše druženje i ona posebna energija kada se ljudi okupe oko stola.
Blog Mali Chef i namirnice Mali plac
“Sve stvari koje radimo u životu postaju posebno lijepe kad ih možeš podijeliti s drugim ljudima. Primjer toga je bilo i ovo naše zajedničko druženje na kojem se pozitivna energija doslovce mogla rezati nožem. A činjenica da sve što smo fino jeli je bilo i zdravo je samo šlag na torti.” zaključuje Petra (Mali Chef). ”Hrana nas povezuje s prošlošću, našim sjećanjima, obitelji, možda bakom koju nikada nismo ni imali priliku upoznati, prijateljima, a ponekad i nepoznatim ljudima. Što je i bio slučaj u ovom druženju. Povezuje nas s tajanstvenim zemljama koje nikada nismo posjetili, s našim tijelom i osjetilima. A kad kuhate, znate li što se događa? Postajete kreatorom ljepote…”
Svi već neko vrijeme prelazimo u ‘mood’ kuhanja, posvećivanja sebi, pridavanja pažnje dobroj prehrani. Naravno, neki cijelo vrijeme žive tako, ali ovih dana to postaje i lifestyle mnogih. Što te privuklo kuhanju, koji osjećaji ti se javljaju kad stvaraš nešto novo i fino?
Moja ljubav prema kuhanju je nastala još u djetinjstvu, kada sam u stopu pratila baku i mamu po kuhinju diveći se njihovim kuharskim delicijama. Maštajući o trenutku kada ću jednog dana postati glavni chef u svojoj kuhinji. Ljubav prema kuhanju se rodila u ranom djetinjstvu, ali veći interes i povećani broj „radnih“ sati u kuhinji upravo je nastao kao metoda borbe protiv svakodnevnog stresa. Naime, kad kuham, brige i problemi za mene ne postoje, stoga će kuhinja uvijek biti moje „sigurno“ mjesto u kojem se mogu barem nakratko sakriti od svakodnevnih stresova.
Uistinu se svi češće okupljamo oko stola nego oko šanka, osobito vikendom (barem mi žene). Primjećuješ li koliko je općenito porastao interes za food blogging, kuhanje i recepte?
Ljudi danas imaju pristup raznolikoj hrani i receptima kao nikada do sada. Zahvaljujući internetu kuhanje je svakome od nas postalo bliže. Pokazalo se da ono nije rezervirano za velike chefove ili iskusne domaćice. Smatram da ljudi vole kuhati jer je to jedna od najosobnijih i najintimnijih stvari koju možete učiniti za drugoga, zato i imamo izreku kako ljubav prolazi kroz želudac. Kuhajući doslovce na pladnju serviramo dragim osobama svoju kreativnost i trud, a okupljanje oko stola nas potiče da se relaksiramo, otpustimo probleme i uživamo u društvu. Upravo se zato (u prvom redu mi žene) sve češće okupljamo oko stola. S druge strane porast interesa za food blogging prije svega moramo dovesti u vezu s društvenim medijima, zahvaljujući kojima je svakome od nas dana platforma za širenje vlastitih ideja.
Koliko je kuhanje postalo popularno svjedoči i činjenica da su svjetski food blogeri postali prave male zvijezde i opinion makeri koji diktiraju trendove. Međutim. treba imati na umu da je i prije postojao veliki interes za kuhanjem (starinske kuharice, dobrosusjedska razmjena recepata, itd.), samo se sada kuharska znanja i ideje šire medijima koje je puno lakše kvantificirati. I jasno ukazati je li nešto postalo širi društveni trend.
Evo što smo kuhali…
Danas ne pričamo samo o kuhanju kao trendu i novom načinu vikend provoda već i o vegetarijanskoj prehrani. I ti si ustvari za ovu prigodu, u suradnji s Malim placom, dobila svojevrsni izazov izrade menija s vegetarijanskim namirnicama. Je li bilo komplicirano? Je li ti vegetarijanski pristup donio neke nove ideje?
Često se misli da je priprema takve hrane komplicirana, ali ustvari vrlo je jednostavna i istovremeno iznimno inspirativna. Jednom kad uđeš u cijelu priču, ideja ne nedostaje upravo radi raznolikosti i bogatstva namirnica. Osobno, ja sam kroz suradnju s Malim placom dobila priliku upoznati namirnice za koje nisam ni znala da postoje i probati one koje možda nikad ne bih uzela u obzir. Prije svega, samu sebe sam uvjerila da iz vegetarijanske kuhinje ne dolaze samo prilozi na tanjuru, već i te kako glavna jela i cjeloviti obroci visokih nutritivnih vrijednosti. Takva kuhinja nikako nije dosadna, monotona i limitirana.
Baš suprotno – rekla bih da je najbolje opisuje riječ obilje. Svakodnevno otkriva nove, raznovrsne namirnice, njihove kombinacije, ali i zanimljive načine pripreme. Otvara jedan potpuno novi kulinarski svijet, pun izazova, ali i fantastičnih okusa. Upravo mi je to osvjestilo da je „normalna“ ishrana koju smo navikli jesti na dnevnoj bazi postala jednolična i repetitivna.
Možeš li nam redom ispričati što smo sve tu večer probali?
Za početak smo se okrijepili jesensko-zimskom juhom od buče. Našu verziju ovog klasika obogatilo je domaće bademovo mlijeko kao savršena zdrava zamjena vrhnju za kuhanje. Savršeni kontrast slatkastoj juhi pružila je crna sol, chilli vlasi i pesto od bučinih golica. Nakon juhe poslužili smo krostine od grilane palente s dva nadjeva. Jedan smo napravili od crnih maslina i crnog češnjaka, a za drugi smo jednostavno sotirali bukovače na maslinovom ulju sa svježim timijanom. Uz to smo poslužili dvije bogate salate. U jednoj smo kombinirali pečeni ljubičasti i narančasti batat s rikulom, orasima i polutvrdim kravljim sirom.
Ovu toplo- hladnu i slatko-gorku salatu dodatno je obogatio dresing od meda, limuna, dijon sefa i maslinovog ulja. Upravo se u tim sitnicama krije sva čar. U drugoj salati kombinirali smo matovilac, naranču i pečeni tofu. Crni češnjak nas je toliko oduševio da smo ga iskoristili i u našoj verziji talijanske focaccie. Za kraj smo se osladili Pavlovom od šumskog voća te smo na taj način donijeli dašak ljeta u ove hladne dane.
Bilo je tu i čokoladnih pločica s narom, blanširanim bademima i smokvama, a napravili smo i svoju verziju vjerojatno najpoznatijeg Instagram jela – chia puding s malinama i preljevom od kaki jabuke. Moram napomenuti da su hit večeri ispale bučine golice u slanoj karameli.
Kuhanje kod kuće je nulta točka i imperativ za zdrav život.
Koje su prednosti kuhanja kod kuće?
Kuhanje kod kuće je nulta točka i imperativ za zdrav život. Najbitnije od svega je to što imamo veću kontrolu nad kvalitetom namirnica, ali i potpunu kontrolu nad stupnjem čistoće cjelokupne obrade i pripreme namirnica. Na restoransku hranu bi se trebalo gledati kao sredstvo za povremeni užitak ili posebne prilike, ali nikako ne kao temelj svakodnevne prehrane.
Obiteljski obroci pripremljeni u vlastitoj kuhinji pružaju priliku za opuštanje i prijelaz s užurbanih dnevnih aktivnosti u zen fazu koja nam je svima prijeko potrebna. Nadalje, vrijeme provedeno s bliskim ljudima za stolom dovodi do veće interakcije i služi za kvalitetno produbljivanje međuljudskih odnosa.
Uživali smo u sezonskim namirnicama, zahvaljujući Malom placu… Koje su tebi, kao food bloggeru, prednosti ovakve platforme?
Kupujući na Malom placu dobivate osjećaj za sezonske namirnice, što je izrazito važno budući da su kvalitetne sezonske namirnice temelj zdrave prehrane. Dok u trgovačkim lancima možete kupiti jagode u zimi, na Malom placu taj prizor nećete doživjeti. Sigurna sam da veliki broj ljudi ni ne zna prepoznati što je sezonski, a što nije, upravo zbog široke ponude izvansezonskih namirnica kojom smo bombardirani kroz cijelu godinu.
Također, iznimno je važno poznavati podrijetlo namirnica koje koristite. Upravo tome Mali plac pridaje veliku pažnju i potiče vraćanje hrani s izvora. Podržavajući lokalni uzgoj i ekološku, organsku i bio- dinamičnu proizvodnju. Zaključno, personalizirani odnos s prodavačima koji ćete doživjeti tamo kao kupac nema cijenu.
Vegetarijanski menu s potpisom Mali Chef i sezonskim namirnicama s Malog placa
Ono najljepše što se događa na ovakvim druženjima je ta neka divna energija, samo pozitiva i uživanje… Još kad znaš da jedeš zdravo… Jel bi rekla da je to i neka tvoja misao vodilja?
Sve stvari koje radimo u životu postaju posebno lijepe kad ih možeš podijeliti s drugim ljudima. Primjer toga je bilo i ovo naše zajedničko druženje na kojem se pozitivna energija doslovce mogla rezati nožem. A činjenica da sve što smo fino jeli je bilo i zdravo je samo šlag na torti. Hrana nas povezuje s prošlošću, našim sjećanjima, obitelji, možda bakom koju nikada nismo ni imali priliku upoznati, prijateljima, a ponekad i nepoznatim ljudima – što je i bio slučaj u ovom druženju. Povezuje nas s tajanstvenim zemljama koje nikada nismo posjetili, s našim tijelom i osjetilima. A kad kuhate, znate li što se događa? Postajete kreatorom ljepote… to je moja misao vodilja.
Kako si se odlučila za food blogging?
Iako je s jedne strane ideja o pokretanju bloga došla prirodno kao produkt velike strasti prema kuhanju. S druge strane nije to bila odluka koju sam donijela preko noći. Postavlja sam pitanje sebi i svojoj okolini je li uistinu na hrvatskom tržištu potreban još jedan food blog. Također, dvoumila sam se i oko pitanja na kojem jeziku pisati blog. Uz ta i mnoga druga pitanja na kraju je ipak pobijedila ideja da ću pisati blog na našem jeziku za naše tržište s jednim ciljem. Podijeliti svoju ljubav prema kuhanju s ljudima koji dijele slične interese kao i ja.
Pisanje bloga nisam zamislila kao poslovni koncept na kojem ću profitirati, već kao konkretizaciju svojeg svakodnevnog ulaganja u vlastiti hobi. S ciljem dokumentiranja svojeg razvoja kao amaterske kuharice. Ako sam svojim pisanjem utjecala barem na jednu osobu da se odvaži i proba skuhati neki od objavljenih recepata na mom blogu u vlastitoj kuhinji, onda je uspjeh mog bloga nemjerljivo veći od planiranog.
Kada si započela blog?
Blog sam započela u srpnju 2017. godine sa svojom prvom objavom Ta čudesna zemlja Istra. Naravno konačna odluka o pokretanju je donesena nekoliko mjeseci prije prve objave, ali na moje iznenađenje, proces pripreme bloga je bio puno dugotrajniji od planiranog. Razlog tomu je bio da sam se prvo morala upoznati sa svim informatičkim obvezama prilikom pisanja i uređivanja bloga. Najveći posao je odrađen u pripremi. Blog je postao dostupan javnosti u trenutku kada sam ispunila sve preduvjete za redovite objave (plan recepata i objava, prikupljanje fotografske opreme te stečeno informatičko znanje za uređivanje bloga).
Tko su ti uzori u food bloggingu?
Mimi Thorisson i njen blog Manger prije svega zbog posvećenosti pisanoj riječi, fotografiji i tradicionalnim francuskim receptima na koje nitko ne može ostati imun. Zatim svojevrsni alfa i omega food blogginga David Lebovitz te Nevena koja stoji iza relaksirajućeg bloga Hleb i Lale. Od naših domaćih snaga bi izdvojila Anu koja stoji iza bloga SHEdonistana. Njen najveća snaga je osim divnih recepata, britak jezik koji svaki put rezultira tekstovima koje doslovce gutaš.
Food savjet za blagdane?
Nemojte se ustručavati pojesti jela koja se tradicionalno pripremaju u vašim obiteljima. Njihova priprema i uživanje u njima pružaju nam sreću i osjećaj pripadnosti. Bitno je u svemu imati mjeru!
Foto: Sanja Jagatić
Blog Mali Chef čitajte ovdje: www.malichef.com,
Više informacija o Malom placu: www.mali-plac.org