
Smješten u samom centru grada, u Bogovićevoj 6, Bulldog je već godinama kultno okupljalište Zagrepčana. I to ne samo na subotnjoj špici, već svakodnevno, u raznim prilikama. Možda samo na kavu, piće poslije posla ili zalogaj u kojem se posebno gušta na ljetnoj terasi.
U novu sezonu i bistro Bulldog je ušao s nekim svježim novostima. Naime, u kuhinju je ušao jedan mladi Irac koji se zbog ljubavi preselio u Zagreb i predstavio malo drugačiji koncept. Stephen Breslin svakodnevno odlazi na Dolac i kupuje sezonske namirnice od kojih onda stvara svoja jela. Svaki dan nešto drugačije, svaki dan jako fino. Igra se s klasičnim, tradicionalnim hrvatskim okusima i pretvara ih u nešto drugo, na internacionalnoj podlozi.

Stephen Breslin
Novi jelovnik i novi chef
Dugogodišnju kuharsku praksu započeo je u Corku, Irskoj, selio se po cijelom svijetu prije nego što je stigao u Korčulu i zatim, igrom slučaja, u Zagreb. “U Bulldogu sam dobio punu slobodu da kreiram što god poželim. Baza su svježe sezonske namirnice s Dolca kakve je u Irskoj već teško pronaći. Ako ugledam neku namirnicu i zaključim da je apsolutno moram kupiti, onda će puno jela toga dana biti bazirano na njoj. Poput recimo, kozjeg sira danas ili cvijeta tikvice.” govori Stephen.

Datulje punjene kozjim sirom, omotane pršutom
I nastavlja: “Zbog različite dostupnosti sastojaka, u Irskoj sam bio fokusiran pretežito na mesna jela. Ovdje inspiracije ima puno više i to utječe na moj stil kuhanja, moju kreativnost i sve u svemu puno je veći izazov”. Jela se pripremaju i isprobavaju svakodnevno. Ako su odobrena idu na dnevni menu.

Krema od tune i bijelog tartufa, pršut, šparoge, kiseli bob
Stephen je u Bulldogu četiri mjeseca, a bistro se sada priprema za vrlo užurbanu ljetnu sezonu kada su dnevno na rasporedu brojnih turista. Mi smo isprobali nekoliko jela, manjih predjela, glavnog jela i deserta. Među njima su datulje punjene kozjim sirom i omotane pršutom, krema od tune i bijelog tartufa s pršutom, pohane loptice od kozjeg sira s parmezanom, na ukiseljenoj cikli s ušećerenim orasima, salata od tikvica s kozjim sirom i pireom od batata, libanonska salata s piletinom, feta sirom i kineskim kupusom i cheesecake od borovnica s umakom od jagoda.

Pohane loptice od kozjeg sira s parmezanom, na ukiseljenoj cikli s ušećerenim orasima
Osvježavajući okusi zaista pristaju najtoplijoj sezoni. A ne zaboravite da u Bulldogu možete probati i aggrifoccaciju, uzbudljivu talijansku deliciju, koja izgleda kao “križanac” između pizze i focaccije ali je puno više od toga.
Pratite novosti na Facebook stranici i navratite na lagani ručak.

Salata od tikvica s kozjim sirom i pireom od batata

Libanonska salata s piletinom, feta sirom i kineskim kupusom

Cheesecake od borovnica s umakom od jagoda
Foto: Rajna Raguž (RRVizual)