Jabuke i cimet su poput službene arome jeseni. Nema boljeg osjećaja kada se spusti mrak i dom zamiriše na ovu kombinaciju, baš u nedjeljnu večer prije nekog dobrog filma. A jedan od deserata koji su sinonim za jesenske dane definitivno su pohane jabuke, poznatije i kao jabuke u šlafroku. Svoje su ime dobile zbog tijesta koje im služi kao ogrtač, odnosno šlafrok, a poznate po svojoj jednostavnosti bile su na meniju svih baka i mama.
Kad brzinski poželite neki desert, jabuke u šlafroku sigurno će vas podsjetiti na djetinjstvo i zadovoljiti silnu želju za slatkim. I odlično će pasati uz šalicu čaja – ovdje smo nabrojali naših 5 favorita za hladne dane.
Danas pečemo jabuke u šlafroku
2 veće jabuke
Za smjesu:
2 dcl mlijeka
6-7 velikih žlica glatkog brašna
prstohvat soli
1 jaje
1 vanilin šećer i 1 bourbon vanilin šećer
1 žličica cimeta
+ šećer u prahu za posipavanje (i još cimeta ako ga volite)
Ogulite jabuke i izdubite sredinu. Naš su odabir Granny Smith ili Pink Lady zbog dodatne reskosti, ali to je individualno. Narežite jabuke na ploške. Umutite smjesu za šlafrok i pazite da ostane gusta. Umačite jabuke u smjesu te pecite dok ne porumene. Za kraj posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo.
Foto: Instagram, Roberta Sorge (Unsplash)