Vidikovac u Rogaškoj Slatini nova je najviša zgrada u Sloveniji i ima nevjerojatan pogled!
Vidikovac u Rogaškoj Slatini nova je najviša zgrada u Sloveniji i ima nevjerojatan pogled!

Vidikovac u Rogaškoj Slatini nova je najviša zgrada u Sloveniji i ima nevjerojatan pogled!

Prije nekoliko dana je u Rogaškoj Slatini otvoren vidikovac Kristal, koji je sa 106 metara visine najviši toranj, a ujedno i najviša zgrada u Sloveniji. Privlačit će poglede i posjetitelje svojom jedinstvenom arhitekturom koja podsjeća na kristal i konceptom urbanog vidikovca – što omogućuje posjetiteljima da ga posjećuju svaki dan u godini, čak i po lošem vremenu. Time mjesto, inače najpoznatije po mineralnoj vodi, dobiva novu atrakciju i povećava turističku ponudu.

razgledni stolp kristal rogaška slatina

Promatračnica

Toranj Kristal nudi niz atrakcija i doživljaja. U prizemlju se ulazi u panoramski lift koji može primiti do 21 čovjeka. Do vrha će vam trebati svega 35 sekundi, a tijekom uspona kroz panoramski prozor moći ćete promatrati prekrasan krajolik. Na 1. katu je kafić, gdje možete predahnuti i osvježiti se te prošetati po “prozirnom” katu. Na 2. katu nalazi se vidikovac s kojeg možete uživati ​​u pogledu i po kišovitom vremenu i isprobati iskustvo virtualne stvarnosti „Let s Pegazom“. Najhrabriji će se moći popeti na sam vrh do otvorenog vidikovca i sa 104 metra visine pogledati Rogašku Slatinu i njenu zelenu okolicu. Na povratku možete svratiti u suvenirnicu u prizemlju i odabrati svoj omiljeni suvenir – za sebe ili svoje najdraže.

razgledni stolp kristal rogaška slatina

O projektu

Ideja za projekt proizašla je iz potrebe za proširenjem turističke ponude Rogaške Slatine, stvaranjem ekskluzivnog prostora za druženje i prezentaciju sadržaja kroz suvremene alate i digitalizaciju. Projekt je rođen 2018. godine. Od potpisivanja ugovora do njegove realizacije prošle su dvije godine, a 23. svibnja 2024. Kristal Tower svečano je otvorio svoja vrata javnosti. Gradnjom tornja ni na koji se način nećemo odmaknuti od glavnog atributa destinacije, slane mineralne vode. Cilj nam je izgraditi jednu cjelovitu priču u koju ćemo uključiti i ostale atribute Rogaške Slatine, od povijesti, kuhinje i tradicije do autentične domaće ponude, navode iz Općine Rogaška Slatina.

razgledni stolp kristal rogaška slatina

Nove prilike

Sastavni dio ponude stoga će biti i degustacija slatinske mineralne vode iz posebne čaše Steklarne Rogaška. Priliku će dobiti i drugi domaći proizvođači koji će svoje radove moći predstaviti u okviru pojedinačnih izložbi ili događanja. Vidikovac Kristal nalazi se na rubu zemljišta nekadašnje Stolarije. Oživljavanjem ovog dijela Rogaške Slatine omogućuje se razvoj i povezivanje i ovog dijela, a ujedno očekuju da će uređeni okoliš privući nove prilike. Paralelno je izveden i projekt Nadhod Sonce koji spaja staro lječilište s Tržaškim brežuljkom. Time je lokalna zajednica dobila nove biciklističke i pješačke staze te nova parkirna mjesta izvan gradskog središta, što pridonosi održivoj mobilnosti.

Iskustvo virtualne stvarnosti

Jedinstveno virtualno iskustvo dostupno je na samom vrhu tornja Kristal. Tijekom interaktivnog putovanja u virtualnoj stvarnosti moći ćete aktivirati razne povijesne ličnosti koje su obilježile razvoj toplica i turizma u ovom dijelu Slovenije. Svaka osobnost otvara vrata u različito doba, omogućuje dublje razumijevanje i vodi vas kroz ključne događaje sve do modernih vremena. Legenda kaže da je Pegaz udarcem svog kopita otkrio prvi ljekoviti izvor u Rogaškoj Slatini, a upravo će vas to legendarno biće provesti kroz vrijeme kroz bogatu povijest mjesta. “Let s Pegazom” više je od obilaska. To je interaktivno iskustvo koje će obogatiti vaše razumijevanje i osjećaj ljepote prošlosti.

razgledni stolp kristal rogaška slatina

Vidikovac Kristal Rogaška Slatina bit će otvorena svaki dan u godini, neovisno o vremenskim uvjetima i godišnjem dobu. Cijena ulaznice za odrasle osobe je 10 €, a za djecu 8 €. VR iskustvo “Let s Pegasusom” košta 3 €. Više o projektu možete pročitati ovdje.

*Članak je preuzet s portala Journal.si.

Foto: Občina Rogaška Slatina, Instagram (@visit_obsotelje_kozjansko)

Učitati još
Zatvori