Francuska dizajnerica Sarah Espeute osvojila nas je svojim vezenim predmetima
Francuska dizajnerica Sarah Espeute osvojila nas je svojim vezenim predmetima

Francuska dizajnerica Sarah Espeute osvojila
nas je svojim vezenim predmetima

Vez na stolnjacima, salvetama, posteljini i drugom kućanskom tekstilu, u prošlim vremenima bio je itekako popularniji nego danas. Ipak, brojni dizajneri i umjetnici i danas se okreću tim tradicionalnim vještinama kako bi stvorili bezvremenske komade koji zrače autentičnošću. Jedna od njih je i dizajnerica iz Marseillea, Sarah Espeute. Dodir romantičnih, prošlih vremena zanimljiv je na nekoliko načina, a njezini radovi svidjet će se svim modernim minimalisticama koje vole prizvuk retro štiha.

Povratak korijenima

Naše bake bile su majstorice u vezenju, a ovaj stari umjetnički zanat pomalo se izgubio. Vezenje je tradicionalna tehnika obrade tekstila u kojoj se koristi igla i konac kako bi se stvorili dekorativni uzorci i slike na tkanini. Vezenjem se često ukrašava odjeća, tkanina za kućanstvo, šalovi, jastuci, stolnjaci i brojni drugi predmeti. I kod nas ima nekoliko brendova koji su se okrenuli ovoj vještini, a predmeti koje rade itekako zu zanimljivi i unikatni. Ova nas je Francuskinja, svojim živopisnim motivima koji podsjećaju na more, čak i kada je vani hladno, osvojila na prvu. Među njenim radovima inspiraciju potražite i vi, tko zna, možda krenete s novim hobijem.

Vez kao umjetnost

Vezenje je više od samo tehničke vještine; to je i umjetnički izražaj. Osim učenja tradicionalne tehnike, onaj koji veze ima svu kreativnu slobodu stvoriti razna umjetnička djela. Osim predmeta koji su definitivno unikatni i autentični, vezenje može imati i terapeutske prednosti, opuštajući um i smanjujući stres.

Učitati još
Zatvori