Ljepota je u jednostavnosti: U Zagrebu će se večeras održati jedinstvena izložba mobila. Imamo sve detalje
Ljepota je u jednostavnosti: U Zagrebu će se večeras održati jedinstvena izložba mobila. Imamo sve detalje

Ljepota je u jednostavnosti: U Zagrebu će se večeras održati jedinstvena izložba mobila. Imamo sve detalje

Umjetnika i dizajnera Marija Dobrečevića upoznali smo prije tri godine kada smo razgovarali uoči njegove izložbe crteža Pornithology, na kojoj je izlagao ilustracije ptica u različitim tehnikama i formatima. Na simboličkoj razini novi povod našeg susreta također je vezan uz let. Naime, Mario će večeras zagrebačkoj publici u Studio-galeriji KLET (Ilica 73) predstaviti mobile koje nastaju pod njegovim projektom Veela Mobiles.

Za početak, mala lekcija iz povijesti umjetnosti. Mobili označavaju apstraktne objekte i konstrukcije koji stvaraju promjenljive prostorne odnose njihanjem pod utjecajem strujanja zraka. Najčešće su sastavljeni od metalnih dijelova i žice. Termin mobil prvi je upotrijebio veliki francuski umjetnik Marcel Duchamp opisujući apstraktna pokretna djela koja je u Parizu još 1932. godine izložio američki kipar Alexander Calder.

Veela Mobiles
Veela Mobiles
Veela Mobiles

Sloboda i ograničenje u jednom

Ovoga puta crtež je postao prostorna instalacija. Stoga nas je zanimalo kako je došlo do Marijeve ljubavi prema mobilima. Rodila se prije malo više od dvije godine kada je došla spoznaja kako je bivanje u pokretu jedna od ključnih stvari u životu. U bilo kojoj sferi, u svim aspektima. Mobili kao objekti su bili plodno tlo za ostvarivanje različitih umjetničkih i dizajnerskih inspiracija kroz sam dizajn objekta i igru s različitim oblicima, bojama te kompozicijama, priznaje nam.

Osobitost mobila je to što im autori daju određenu formu, no ona finalna je uvjetovana kretnjom drugih te strujanjima zraka. Upravo je kombinacija njegove slobode i određenih ograničenja unutar same forme i same konstrukcije ono što me privuklo. Ta nepredvidljivost svakog od mobila je ono što me tjera da istražujem ovaj medij kako bi i dalje stvarao kompozicije koje se igraju sa statikom i dinamikom, dodaje.

Veela Mobiles
Veela Mobiles

Jedinstvena izložba

Izložba Veela Mobiles donosi šest odabranih modela mobila, a neki će po prvi puta biti predstavljeni javnosti. Neki od modela nastali su prije dvije godine, a neki su ciljano nastali za ovakvu vrstu predstavljanja. Očekuje se igra pokreta, igra sjena, ali i igra mira, otkriva Mario. Samim time i posjetitelji će postati dionici izložbe, kako svojim pokretom, tako i bivanjem.

Valja istaknuti kako je riječ o pop-up izložbi koja će biti otvorena samo večeras, 30. kolovoza točnije od 19 sati sve do ponoći. A ako se poput nas zaljubite u jednostavnost ovih prostornih konstrukcija, znajte kako one mogu krasiti i vaš dom. Svi detalji dostupni su na društvenim mrežama Veela Mobiles, a pronaći ih možete na linku.

Veela Mobiles
Veela Mobiles
Učitati još
Zatvori