Sneak peek u Umjetnički paviljon koji je još pod obnovom. Znamo kada ćete ga moći posjetiti
Sneak peek u Umjetnički paviljon koji je još pod obnovom. Znamo kada ćete ga moći posjetiti

Sneak peek u Umjetnički paviljon koji je još pod obnovom. Znamo kada ćete ga moći posjetiti

Umjetnički paviljon u Zagrebu najstariji je izložbeni prostor u Hrvatskoj, izgrađen 1896. godine za Milenijsku izložbu u Budimpešti. Ujedno, riječ je o jednom od prvih montažnih objekata u Europi. Paviljon se nalazi na reprezentativnoj poziciji istočnog dijela Zelene potkove, sistema parkova i trgova koji definiraju donjogradski zagrebački urbanizam, a ključno je mjesto hrvatske moderne umjetnosti i fokalno mjesto hrvatske kulture.

Ne čudi što je upravo on bio izabran za ovogodišnju početnu točku drugog izdanja Open House Zagreb festivala. Spomenuti je događaj u tri dana i 85 termina na 41 lokaciji okupio ukupno 2.000 posjetitelja te u svom drugom izdanju nadmašio je sva očekivanja.

Umjetnički paviljon
Umjetnički paviljon

Mjesta novih susreta

Kreativna ravnateljica projekta Dubravka Vrgoč istaknula je sljedeće:

U drugoj sezoni Festival Open House Zagreb, zasigurno je opravdao svoje mjesto u rasporedima značajnih događaja u našem gradu i to ne samo zbog velikog  interesa posjetitelja već i zbog njihova aktivnog sudjelovanja u svim ponuđenim programa preuzevši ulogu istraživača gradskih infrastruktura i sustava. Teme oko kojih smo ove godine okupili  – od revitalizacije baštine preko valorizacije djela jednog od najznačajnijih hrvatskih arhitekta iz perioda moderne do šetnji urbanim cjelinama – otkrile su nam nova mjesta i ispričale nove priče kako bismo proširili svoja znanja o gradu u kojem živimo ili kroz kojeg prolazimo.

Nastavljajući se na izniman uspjeh prvog Open House Zagreb festivala druga je festivalska sezona bila koncipirana oko nekoliko tematskih cjelina: Revitalizacija arhitektonskog nasljeđa, Viktor Kovačić i Urbane cjeline, a tijekom tri dana građani i turisti imali su priliku uz stručno vodstvo obići ukupno 41 arhitektonski atraktivan i značajan objekt.

Umjetnički paviljon

Obnova Umjetničkog paviljon

Prema najavama iz Grada Zagreba, Umjetnički paviljon bi svoja vrata službeno trebao otvoriti 2026. godine. Projekt obnove, koji je stradao u potresima, uključuje konstrukcijsku i cjelovitu obnovu, kao i uređenje interijera te opremanje do potpune funkcionalnosti. Sanacijom će se dobiti novi izložbeni prostor i prostor za druženje.

Obnovljeni Paviljon će, uz glavnu izložbenu salu, obuhvatiti i prostor razizemlja koji će se također otvoriti za programe i dnevno okupljanje građana. U tom smislu Zagreb će obnovom Umjetničkog paviljona u centru grada dobiti kulturni prostor koji će omogućiti raznovrsni multimedijski sadržaj, otvorenost prema širokom krugu publike i platformu za stvaranje mreže stručnjaka, otkrio je nešto ranije ove godine zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

Umjetnički paviljon
Umjetnički paviljon

Na razmeđi  – ono što je prethodilo i ono što dolazi

Bazično podignut za potrebe Milenijske izložbe u Budimpešti pa potom preseljen u Zagreb, ovaj paviljon, usprkos svojem statusu postojanog simbola kulturnog identiteta grada, ima trajno upisanu privremenost. Potres koji je zadesio Zagreb i radovi na obnovi koji su uslijedili, vratili su nas na ishodište paviljona, skrenuli pozornost na njegovu čeličnu konstrukciju, montažnost i privremeni karakter. U današnjem nesigurnom i fluidnom vremenu skretanje pozornosti na dvojnost strukturno i povijesno sadržanu u Paviljonu i aktiviranje tog principa kroz program koji radimo, ali i ovakve šetnje čini nam se dijelom profesionalne odgovornosti, poručila je ravnateljica Umjetničkog paviljona Irena Bekić prilikom spomenutog otvorenja Open House Zagreb festivala.

Premda još neko vrijeme neće biti dostupan u punom sjaju, njegova izložbena djelatnost se nastavlja. Tako će se i nadolazeći 59. zagrebački salon arhitekture i urbanizma održati u Umjetničkom paviljonu, na istom mjestu gdje je prije 59 godina bio održan i prvi. Njegovo novo izdanje planirano je za prosinac.

Foto: Grad Zagreb, Dražen Kokorić

Učitati još
Zatvori