Tea Jurišić ima novu izložbu u Zagrebu o običajima na Balkanu – razgovarali smo s njom
Tea Jurišić ima novu izložbu u Zagrebu o običajima na Balkanu – razgovarali smo s njom

Tea Jurišić ima novu izložbu u Zagrebu o običajima na Balkanu – razgovarali smo s njom

Nova u seriji Spotlight izložbi ugostiti će ilustratoricu i muralisticu Teu Jurišić. Ako još niste sigurni tko je Tea Jurišić, sigurno ste vidjeli njene murale i šarmantne autobusne stanice u Dalmaciji kao i odlične murale na Bolu. Ova vizualna umjetnica iz Baške Vode iza sebe ima cijeli niz suradnji s istaknutim svjetskim i domaćim brendovima, brojne samostalne izložbe i gradove na čijim je fasadama ostavila živopisan trag. Nova izložba koju otvara u četvrtak 5.9.2024. 19-22:00 u Radionici 32, naziva Balkanthropology vs. Swissenschaft itekako je zanimljiva, stoga smo nakratko ulovili Teu da nam predstavi o čemu se radi.

“Balkantropologija” (igra riječi od “Balkan” i “Antropologija”) je serija ilustracija temeljenih na baštini iz (ne tako daleke) prošlosti. Kulturno nasljeđe i običaji Balkana su vrlo bogati, a za ilustriranje su odabrane posebne tradicije koje imaju malo neobičnih, ponekad i humorističnih karakteristika. Na primjer, “virdžina” je bila kulturni fenomen s područja Crne Gore, Kosova i Albanije, neuobičajena praksa u samotnim selima na Balkanu još od srednjeg vijeka.

Tradicionalno, ako je muška glava kuće u svom izrazito patrijarhalnom društvu umrla bez muškog nasljednika, jedna od njegovih kćeri trebala bi „postati muškarac“. Oblačila bi se kao muškarac, pušila bi, pila, čak i nosila oružje, ali također je imala obavezu postati „zakleta djevica“. Njezin zavjet na celibat i njezino obećanje da će se brinuti o svojoj majci, sestrama i obiteljskoj imovini bili su doživotne obveze.

“Početkom 2019., dok sam još uvijek predavala na Akademiji u Osijeku, u svom omiljenom kafiću susrela sam jednog nesvakidašnjeg tipa. Usred ležerne priče i zezancije mi je upao s pitanjem: “Znaš li ti što je to Lapot?” Nakon prvotnog šoka zbog njegovog objašnjenja, odlučila sam dublje istražiti taj neobičan običaj (ili možda mit?). To me povuklo u svijet istraživanja tradicija, usmene predaje i povijesti Balkanskog poluotoka, gdje sam naišla na priče toliko nevjerojatne da su jednostavno vapile za ilustracijom. S obzirom na temu Balkana i ponašanje njegovog stanovništva kroz stoljeća, odlučila sam spojiti dvije riječi u svoj vlastiti termin—Balkantropologija, kombinaciju “Balkana” i “antropologije.” A što je točno “Lapot”? To možete otkriti na otvorenju izložbe.” – kaže nam Tea.

tea-jurisic-journal2

Dodatak Balkantropologiji, je “Swissenschaft” – igra riječi od “Swiss” – Švicarska i “Wissenschaft” – znanost), serija ilustracija u nastajanju, započeta na umjetničkoj rezidenciji Altes Spital u Solothurnu, Švicarskoj, od travnja do kolovoza 2023. Motivi su povezani s Balkantropologijom na način da prate običaje, tradiciju i život u spomenutoj alpskoj državi, u ovom slučaju kroz prepoznatljivu zastavu i običaje iz sela povezane s plodnošću.

 

“Ova dva termina povezani su tematskom okosnicom koja se usredotočuje na ilustriranje sličnosti i razlika između Balkana i Švicarske, gdje sam četiri mjeseca imala atelje kao dio Artist in Residence programa u Altes Spitalu u gradu Solothurnu. Serija ilustracija pod nazivom “Balkantropologija” već je uključivala nekoliko velikih formata akvarel radova, a u ovom projektu započela sam ilustrirati švicarske običaje, koji su se pokazali jednako bizarnima i neobičnima kao i naši. Pojam “Swissenschaft” nastao je igrom riječi, spajajući “Swiss” (Švicarska) i “Wissenschaft” (znanost), te tako povezuje ovu seriju ilustracija sa svojom balkanskom inačicom.” – kaže Tea.

Dugo nismo imali priliku gledati Teinu izložbu u Zagrebu, pa nas veseli što ćemo je idući tjedan moći vidjeti u Radionici 32

“Život me odveo u svim smjerovima, u kojima mi izložbe nisu bile prioritet, ali poziv na izlaganje u Radionici sam rado prihvatila jer se fokusira na izlaganje i promoviranje raznih autora iz sfere ulične umjetnosti. Uvijek rado volim doći u naš glavni grad, moj drugi dom i vidjeti sve drage ljude. Zbog toga me i veseli imati otvorenje u Zagrebu!”

Što se tiče planova za jesen/zimu, Tea ne miruje.

“Uvijek je dinamično, od oslikavanja raznih fasada, ilustracija, renovacije dijela moje kamene kuće na moru, pa do putovanja. Nadam se da ćemo dečko i ja uspiti odjezditi kamperom u tople krajeve kad u Hrvatskoj zima pokuca na vrata. Putovanja su mi oduvijek velika fascinacija i inspiracija i smatram da sam na njima naučila o životu, ljudskim različitostima i toleranciji više nego u školi.” – zaključuje Tea.

Izložba se otvara u četvrtak, 5.9.2024. u 19 sati u Radionica 32, ul. Antuna Mihanovića 32, Zagreb. Ulaz je besplatan.

Učitati još
Zatvori