Bol na Braču dobit će novi veliki mural. Razgovarale smo s umjetnikom koji će ga crtati
Bol na Braču dobit će novi veliki mural. Razgovarale smo s umjetnikom koji će ga crtati

Bol na Braču dobit će novi veliki mural. Razgovarale smo s umjetnikom koji će ga crtati

Ostalo je manje od tjedan dana do novog izdanja omiljenog graffiti i street art festivala u Hrvatskoj Graffiti na Gradele. U Bol na Braču već pristižu najbolji domaći, regionalni i europski grafiteri kako bi ukrasili ovo, po mnogima najljepše mjesto na Jadranu, novim muralima. Iz Austrije dolazi @perk_up, iz Njemačke @kartelovic_, iz Španjolske @mandioh, iz Srbije @514.415@zmajast i @chiks_ikac32, iz Bosne i Hercegovine @pravizian, dok domaće boje brane @sarme_one, @chez_186@sadrzajiforma@senkzzzone i @erol_sjajni 

Graffiti na Gradele

Jedan od najvećih regionalnih graffiti festivala, Graffiti na Gradele, održava se od 24.- 28. srpnja 2024. u Bolu na Braču uz naravno dane zagrijavanja – čak tri dodatna dana po prošlogodišnjem provjerenom receptu. I ovoga puta organizatori su pripremili niz radionica, natjecanja, koncerata i chillanja uz crtanje grafita i more i sunce. Glazbeni lineup kojeg među ostalim čine Grše, Miach, Z++, IDEM, Kukus, Buntai, Krešo Bengalka, Luzeri, Bore Balboa i mnogi drugi, dok će crtački festival ugostiti artiste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Austrije i Španjolske. Jedan od artista je i Austrijanac PERK_UP s kojim smo razgovarali uoči njegova dolaska u Bol.

PERK_UP

Ovaj umjetnik je rođen 1989. godine u Grazu, u Austriji, a sada živi i radi u Beču. Uz pozadinu u grafičkom dizajnu, magistrirao je slikarstvo i animaciju na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču. Također je član Soybota, kolektiva za tiskanje i mikro-izdavaštvo u Beču. Njegovi radovi fantastičan su spoj realizma i apstrakcije, sa zanimljivim i drugačijim kompozicijama i motivima koji itekako plijene pažnju. Rezultat je to njegove svestranosti i spajanja različitih znanja i tehnika.

  • Kada si počeo baviti se ovom vrstom umjetnosti?

Oduvijek sam bio strastven u vezi slikanja i crtanja, a grafiti su mi bili fascinantno proširenje tog interesa. Omogućili su mi da istražujem urbane prostore kao platno i donijeli su novu dimenziju mojem kreativnom izražavanju. S vremenom sam počeo integrirati digitalne alate za stvaranje kolaža, spajajući tradicionalne i suvremene tehnike.

perk-up-street-art2
  • Koliko je različito raditi na velikim površinama/zidovima u usporedbi s radom na papiru/ekranu?

Rad na velikim površinama poput zidova uključuje različite tehnike i alate, kao što su zidna boja i sprejevi. Napraviti dobar omjer i razmjer zahtijeva grublji pristup zbog udaljenosti od površine, ali tako se stvara dinamična i smjela estetika. Nasuprot tome, rad na ekranu, platnu ili papiru poziva promatrače da se intimnije angažiraju s detaljima i materijalima, čineći proces i tehniku očiglednijima. Okruženje također igra značajnu ulogu, pri čemu ulična umjetnost nudi javniju i neposredniju interakciju u usporedbi s kontroliranom atmosferom studija.

perk-up-street-art3
  • Uzrokuje li ti rad na ulici stres?

Da, rad na ulici može biti stresan u usporedbi s radom u studiju. Uvijek postoji pritisak, bilo od ljudi koji gledaju kako slikam ili od nadolazećih rokova. Međutim, taj pritisak može biti i stimulativan, dodajući sloj uzbuđenja cijelom kreativnom procesu.

perk-up-street-art4
  • Možeš li zamisliti da radiš nešto drugo osim crtanja?

Slikanje i ilustriranje uvijek su bili integralni dio mog života, pa je izazovno zamisliti stalni posao u drugom području. Ipak, mogao bih se zamisliti kako neko vrijeme radim kao stolar, jer također uživam raditi s drvom i stvarati opipljive, ručno izrađene predmete.

perk-up-street-art5
  • Često li posjećuješ festivale ulične umjetnosti?

Ne baš često, ovo će mi biti treći put da prisustvujem festivalu ulične umjetnosti. Najdraži mi je dosad bio DUK Festival u Srbiji. Živopisna zajednica i kreativna razmjena bili su zaista inspirativni za mene. Uzbuđen sam što ću se ponovno povezati s umjetnicima s tog festivala baš ovdje u Hrvatskoj.

perk-up-street-art6
  • Veseliš li se dolasku na Graffiti na Gradele?

Apsolutno! Jako se veselim slikanju uz more i susretu s divnim ljudima. Uzbudljivo je znati da će neki od umjetnika iz Srbije i Francuske koje sam upoznao na DUK festivalu također biti ovdje. Drago mi je što su me pozvali i vidimo se u Bolu uskoro.

perk-up-street-art8

Prošlogodišnji festival svakako je bio najposjećeniji i produkcijski na najvišem nivou što je još jedan dokaz kako je spoj ulične umjetnosti, glazbe, predivne prirode i najbolje ekipe najbolji recept za festivalski godišnji. Ove godine će dnevni program biti obogaćen i novim aktivacijama te DJ-programom. Kako to izgleda na festivalu možete vidjeti u prošlogodišnjem aftermovie-ju. Sve informacije o programu, lineupu, aktivacijama i ulaznicama potražite na linku.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori