Savsku cestu sve do nedjelje krasi zanimljiva umjetnička instalacija. Donosimo detalje
Savsku cestu sve do nedjelje krasi zanimljiva umjetnička instalacija. Donosimo detalje

Savsku cestu sve do nedjelje krasi zanimljiva umjetnička instalacija. Donosimo detalje

U sklopu projekta održive umjetnosti u javnom prostoru – UpArt, ispod nadvožnjaka na križanju Savske ceste i Crnatkove ulice (kod Krivog puta), iznenadit će vas umjetnička instalacija Slap koja poziva na promišljanje o ponovnoj kreativnoj uporabi predmeta. Ovu sasvim drugačiju umjetničku instalaciju s potpisom vizualne umjetnice Jelene Petric možete pogledati do nedjelje, 25. kolovoza.

Umjetnička instalacija Slap izrađena je od viškova folije, pleksiglasa i plastične ambalaže, koji su preusmjereni s puta na deponij u umjetnički atelje, a sav prikupljeni materijal obrađivao se ručno s minimalnim ekološkim otiskom. Rad se osvrće na sve hitniju potrebu za osmišljavanjem i implementacijom rješenja koja koja bi smanjila utjecaj efekta urbanih toplinskih otoka i učinila podnošljivijima vruće ljetne dane u gradovima koji su ponajviše pogođeni klimatskom krizom i svake godine sve više osjete posljedice globalnog zatopljenja.

Slap, UpArt
Slap

Edukativna crta

Slap je nastao kao rezultat kreativnog promišljanja ponovnog korištenja rabljenih i otpadnih predmeta, a kroz održivi umjetnički proces i transformaciju otpada u umjetnički rad sa svrhom, postaje primjer dobre prakse minimiziranja otpada i pružanja novog života iskorištenim predmetima te poticanja ekološkije umjetničke prakse. Riječ je o urbanoj intervenciji koja privremeno pretvara prometni prolaz u mjesto s novom namjenom koji prolaznicima, uz iskustvo javne umjetnosti, istovremeno nudi spas od vrućina te stvara novi kontekst s pozitivnim učinkom na mikroklimu ulice.

Koncept i realizaciju umjetničke instalacije potpisuje Jelena Petric, koja je, zajedno s Jelenom Kovačev, zaslužna i za njeno oblikovanje i postav. Zvuk je oblikovao Leonard Lukinac , a iza razvoja projekta i kreativne produkcije stoji Ana Mikin.

Slap
Slap

Više o projektu

Projekt UpArt pokreće udruga Umjetnost za grad 2022. godine, a Slap je treća u nizu umjetničkih upcycling intervencija koje njihov kreativni tim predstavlja u javnom prostoru. Prethodno su kroz umjetničku instalaciju Pupoljci u tunelu Grič istraživali ekološku umjetničku praksu kroz ponovnu kreativnu uporabu odbačenih plastičnih vrećica i cerada, neupotrebljivih kišobrana te ostataka metala iz proizvodnje.

Instalacija Slap predstavlja se u sklopu UpArta, projekta održive umjetnosti u javnom prostoru koji naglasak stavlja na recikliranje i upcycling materijala, uz podršku Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Ministarstva kulture i medija. UpArt se posebno zahvaljuje partnerima koji su dali svoj doprinos realizaciji ove intervencije: HŽ Infrastruktura d.o.o., Arto d.o.o., Turistička zajednica grada Zagreba, Krivi put, Folije Fenestra i TG Art. Više informacija dostupno je na linku. 

Slap, UpArt
Slap

Foto: UpArt

Učitati još
Zatvori