Umjetnik kod Meštrovića: Kipar Petar Dolić izlaže u Splitu
Umjetnik kod Meštrovića: Kipar Petar Dolić izlaže u Splitu

Umjetnik kod Meštrovića: Kipar
Petar Dolić izlaže u Splitu

U sklopu 70. Splitskog ljeta u Galeriji Meštrović održava se izložba Umjetnik kod Meštrovića: Petar Dolić – Vlat, koja će biti otvorena u srijedu 17. srpnja. Kustosica izložbe je muzejska savjetnica Atelijera Meštrović Barbara Vujanović, koja će svečanom otvorenju nazočiti uz ravnateljicu Muzeja Ivana Meštrovića Sandru Grčić Budimir te akademskog kipar i autora izložbe Petra Dolića.

Petar Dolić Umjetnik kod Meštrovića
Petar Dolić Umjetnik kod Meštrovića

Projekt Umjetnik kod Meštrovića, otpočet 2010. godine, okuplja hrvatske suvremene umjetnice i umjetnike koji svojim intervencijama u stalnom postavu rade dijalog sa stvaralaštvom Ivana Meštrovića. U sklopu spomenutog izložbenog ciklusa dosad su izlagali Zlatko Bourek, Matko Trebotić, Dalibor Stošić, Vasko Lipovac, Marija Ujević Galetović, Kažimir Hraste, Enca Kovačević, Frano Missia, Kuzma Kovačić, Peruško Bogdanić, Nikola Vrljić i Hrvoje Dumančić.

Petar Dolić Umjetnik kod Meštrovića

O dijalogu Meštrovića i Dolića u predgovoru kataloga izložbe kustosica Vujanović kaže: Oba kipara dokazala su, svaki u svome vremenu i nastojanju, da je moguće i potrebno stalno iznova redefinirati tradiciju, odnosno revidirati granice motiva koji su se afirmirali kao temeljna polazišta likovnih umjetnosti – poput sakralne dionice, ženskog akta i portreta.

Izložba je postavljena u vrtu i izložbenom prostoru Galerije Meštrović, a donosi Dolićeve radove Meštrović – Paviljon, Kompozicija, Meštrović – Indijanac, Rajski vrt, Zdenac života, Torzo i Vlat. Simbolički orijentir izložbe, njezin početak i kraj, predstavlja Vlat visoka šest metara, po kojoj cijela izložba nosi ime.

Petar Dolić Umjetnik kod Meštrovića
Petar Dolić Umjetnik kod Meštrovića

Izložba će biti postavljena u muzejskim prostorima koju će u Galeriji Meštrović biti moguće razgledati do 15. rujna u cilju zajedničkog umjetničkog promišljanja Dolićeva i Meštrovićeva opusa.

Podsjetimo, Petar Dolić rođen je 1975. godine u Travniku. Diplomirao je kiparstvo 1999. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohađao je kolegij Medaljarstvo i mala plastika, u klasi prof. Damira Mataušića. Dosad je izlagao na 75 samostalnih i 90 skupnih izložbi. Autor je brojnih skulptura na javnim prostorima. Dobitnik je brojnih nagrada: Nagrada Sveučilišta u Zagrebu, Prva nagrada na Trijenalu hrvatskoga akvarela, Nagrada Galerije Forum. Član je HDLU-a i ZUHA-e. Mnoga su mu djela u stalnom postavu muzeja, privatnim kolekcijama kod nas i u inozemstvu. Živi i radi kao samostalni umjetnik u Zagrebu.

Foto: Zoran Alajbeg

Učitati još
Zatvori