Simone, Julien, Sandra… Žene ispisuju povijest na Olimpijskim igrama, a posvećena im je i izložba u Zagrebu
Simone, Julien, Sandra… Žene ispisuju povijest na Olimpijskim igrama, a posvećena im je i izložba u Zagrebu

Simone, Julien, Sandra… Žene ispisuju povijest na Olimpijskim igrama, a posvećena im je i izložba u Zagrebu

Barbara Matić Hrvatskoj je donijela prvo zlatno odličje na ovogodišnjim Olimpijskim igrama te prvu olimpijsku medalju ostvarenu u džudu. Donna Vekić osvajanjem srebra postala je prva domaća tenisačica kojoj je to pošlo za rukom. Sandra Elkasević s osvojenom trećom olimpijskom medaljom našla se na vrhu listi najboljih u povijesti svoje discipline na Igrama.

Ove tri dame priključile su se popisu sjajnih rezultata koje u Parizu ostvaruju žene!

Simone Biles možda je i najveća zvijezda ovih Igara, a svoj status jedne od najvećih gimnastičarki svih vremena uspješno je opravdala osvajanjem tri zlatna odličja. Dok je ukupni zbroj povećala na 11 osvojenih olimpijskih medalja. Nadalje, valja se pokloniti rezultatima koje postiže američka plivačica Katie Ledecky. U Parizu je osvojila svoje četvrto uzastopno zlato na 800 metara slobodno. U svojoj kolekciji do sada ima 14 olimpijskih medalja, od čega je devet zlatnih. Valjda napomenuti kako posljednja dva desetljeća toliko suvereno vlada ovom disciplinom da uz prvih dvadeset najboljih rezultata ikad postignutih stoji upravo njezino ime.

Olimpijske igre Pariz
Barbara Matić

Prve medalje za povijest

Dvije malene karipske države – Sveta Lucija i Dominika do subotnjih atletskih natjecanja nisu imale osvojenu ni jednu olimpijsku medalju. Prvo po zlato – scenarij je koji se odvio te večeri i osigurao prve medalje u povijesti ovih zemalja, a za koji su zaslužne sprinterica Julien Alfred, koja je pobijedila u utrci na 100m i troskokašica Thea Lafond. Obje su pobjedu ostvarile postavivši osobne rekorde.

No, nisu jedine. Prva zlatna medalja u Gvatemalu je stigla zahvaljujući trapu i pobjedi Adriane Ruano, koja je pritom postavila i olimpijski rekord. Nadalje, ostvarena je i prva medalja za reprezentaciju izbjeglica, a istu je ostvarila kamerunska boksačica Cindy Ngamba plasiravši se u polufinale kategorije do 75 kilograma. Podsjetimo, prema pravilima, u boksu ulazak u polufinale garantira brončanu medalju.

Također, vrijedi istaknuti i uspjeh američke jahačice Laure Kraut koja je postala jedna od najstarijih osvajačica medalje u povijesti, došavši do iste u dobi od 58. godina.

I to su samo neki od uspjeha do sada ostvarenih na ovim Olimpijskim igrama iza kojih stoje sportašice. A u Zagrebu je trenutno postavljena izložba koja nam otkriva pozadinu ženskog sporta na Olimpijskim igrama.

Olimpijske igre Pariz
Julien Alfred

One na igrama

Izložba One na igrama postavljena u Francuskom institutu u Zagrebu ukazuje kako su žene i Olimpijske igre dugo bile povezane proturječnim, čak neprijateljskim sudbinama. Kako unutar javnog prostora u cjelini, one su u početku bile svedene na status pomoćnika, odvojene od svakog stvarnog uvažavanja.

Kao obnovitelj, barun Pierre de Coubertin, vjeran svom okruženju i svom nasljeđu, nije se puno brinuo za njihovu sudbinu. Žene su bile registrirane kao odsutne tijekom prvih igara modernog doba 1896. u Ateni i svedene su, u najboljem slučaju, na prakticiranje nekoliko slobodnih aktivnosti tijekom drugih.

Olimpijske igre Pariz
Rebeca Andrade, Simobe Biles i Jade Carey

One koje ruše granice

Izložba One na igrama predstavlja sve etape borbe žena za ravnopravno sudjelovanje na Olimpijskim igrama. Šest kronoloških i tematski raspodijeljenih panoa postavljeno je u izlogu Francuskog instituta u Preradovićevoj ulici te je tako izložba dostupna svim prolaznicima.

Osim edukativnog karaktera, izložba nudi i uvid u aktualne probleme vezane uz ulogu žena u sportu, od njihove zastupljenosti na terenima, kao i izvan njih. Riječ je o temama koje zahtijevaju puno širu analizu, ali i djelovanje. Stoga ćemo ovaj tekst ipak završiti onako kako smo ga i započeli – u pozitivnoj noti.

Naime, zaključna cjelina izložbe nosi naziv One su zauvijek prve, a posvećena je upravo sportašicama koje su rušile granice na terenu, ali i izvan njega. Sjajno je prisjetiti se njihovih uspjeha. Izložbu je moguće razgledati do 18. kolovoza.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori