Poljska umjetnica NeSpoon radi prekrasne murale s motivima čipke
Poljska umjetnica NeSpoon radi prekrasne murale s motivima čipke

Poljska umjetnica NeSpoon radi prekrasne
murale s motivima čipke

NeSpoon je poljska umjetnica koja nas je oduševila svojim muralima koji svako pročelje zgrade ili zid pretvaraju u “pletenu rapsodiju”. Motivi čipke, popularnih tabletića i miljeića, starih zanatskih pletiva i slično, unikatni su u svijetu street arta.

NeSpoon

Rođena 2009. godine, NeSpoon je umjetnica iz Varšave čiji radovi krase više od 100 gradova u 40 zemalja diljem pet kontinenata. Stekla je prepoznatljivost kroz svoju jedinstvenu kombinaciju urbane umjetnosti, slikarstva i tradicionalne keramike. Njezini čipkasti uzorci, koji su postali njezin zaštitni znak, donose univerzalnu ljepotu prirodnih oblika u javni prostor, muzeje i galerije. Inspirirana umjetnošću izrade čipke, njezina djela spajaju estetsku privlačnost s dubljim značenjima, simboliziraju povezanost među ljudima i kulturama, ali i snažnu povezanost sa ženstvenošću i zajedništvom.

Čipkasti murali diljem svijeta

Njezini radovi objavljivani su u velikim tiskanim i TV medijima, uključujući The Guardian, Huffington Post, Elle i Graffitiart Magazine. Njezine javne umjetničke instalacije bile su izložene diljem svijeta, uključujući Expo Dubai 2020., Europski parlament i Louvre / Lens u Francuskoj. Stvara na granici urbane umjetnosti, slikarstva i tradicionalne keramike. Čipka je jednostavno postala njen prepoznatljiv stil.

Hipnotički karakter tradicionalnih motiva

Njene radove najlakše je promatrati kao dekorativnu umjetnost. Sva njena djela nadahnuta umjetnošću izrade čipke predstavljaju potragu za najjednostavnijim kodovima ljepote i harmonije. Simetrični čipkasti uzorci imaju hipnotički karakter, dolaze iz svijeta prirode, svuda su oko nas. U čaškama cvijeća, kosturima morskih stvorenja, pahuljicama snijega, u uzorcima koje mraz iscrtava na prozorima.

“Univerzalni su i prepoznatljivi diljem svijeta, u svim kulturama. Često se povezuju s obiteljskim domom, djetinjstvom, sigurnošću i dobrim starim vremenima. Vjerujem da moji radovi, temeljeni na motivima čipke, emitiraju pozitivnu energiju te da ih ljudi jednostavno vole i nasmiješe se kada ih vide.” – kaže umjetnica.

Povezanost među kulturama

Na drugoj razini, njen rad može se promatrati kao simbol povezanosti među ljudima i kulturama. Isprepleteni konci s keramičkim predmetima ili pravim čipkama izvrsna su metafora za društvene odnose.

“Moja umjetnost također ima izraženu žensku dimenziju. Izrada čipke bila je (i još uvijek jest) gotovo isključivo ženska aktivnost i povezuje se sa ženstvenošću. Donedavno su krugovi žena koje su izrađivale čipku bili važan dio svakodnevnog života. Žene su radeći zajedno razgovarale o svakodnevnim problemima, dijelile radosti i brige te si međusobno pružale podršku. Do danas je veza između čipke i ženstvenosti vidljiva na mojim društvenim mrežama – gotovo 80% mojih pratitelja identificira se kao žene.” – kaže umjetnica.

Dok njezine radove ne uočite njegdje uživo, uživajte u njima na njezinom Instagram profilu.

Učitati još
Zatvori