“Ne mogu vidjeti, dok ne prestanem gledati” novi je mural riječkog umjetnika Moska
“Ne mogu vidjeti, dok ne prestanem gledati” novi je mural riječkog umjetnika Moska

“Ne mogu vidjeti, dok ne prestanem gledati” novi je mural riječkog umjetnika Moska

Prošli tjedan riječki umjetnik Vladimir Tomić Mosk predstavio je svoj najnoviji mural na zgradi Exportdrva u Rijeci. Mural nosi intrigantan naziv Ne mogu vidjeti, dok ne prestanem gledati, što već u svom naslovu sugerira duboko promišljanje o ljudskoj percepciji i odnosu prema svijetu oko nas.

Vladimir Tomić Mosk mural Exportdrvo Rijeka3

Mural “Ne mogu vidjeti, dok ne prestanem gledati”

Ovaj rad dolazi samo mjesec dana nakon što je Mosk oduševio Rijeku impresivnim muralom “The Elephant” u Ulici Erazma Barčića. Novi mural, u svom monokromatskom i nadrealnom stilu, donosi još jednu slojevitu umjetničku viziju koja potiče na kontempliranje. “Mural prikazuje besmisao pogrešnih prosudbi u odnosu čovjeka spram problema.” – objašnjava Tomić.

Vladimir Tomić Mosk mural Exportdrvo Rijeka1

“Ribolovac, zbog svog pogrešnog izbora lokacije, lovi u mutnom moru. Čovjek u čamcu ignorira svoju poziciju i usredotočeno zuri u oblak koji plovi iznad njega. Obojica su suočena s problemom koji je simbolički prikazan oblacima zaglavljenim u kanjonu. Upravo ti oblaci, prepreke njihovoj jasnoj percepciji, sprječavaju ih da sagledaju besmisao vlastite situacije i razmotre mogućnost promjene svojih okolnosti.” – kaže Mosk.

Vladimir Tomić Mosk mural Exportdrvo Rijeka4

Istraživanje odnosa čovjeka i njegove okoline

Mosk svojim radom nastavlja istraživati složene odnose između čovjeka i njegove okoline. Ovaj mural nije samo vizualno privlačan, već i promišljen u odnosu na lokaciju, pružajući prostor za refleksiju o ljudskoj prirodi, pogreškama i mogućnostima promjene. Vjerujemo da će ovaj novi mural, kao i prethodni Moskovi radovi, postati važan dio umjetničkog identiteta Rijeke. Te dodatno obogatiti kulturni pejzaž grada i potaknuti dijalog između umjetnosti i publike. Mural je nacrtan uz potporu Odsjeka za kulturu Grada Rijeka.

Vladimir Tomić Mosk mural Exportdrvo Rijeka2

Izložba u Zagrebu

Super vijest je da ovoga četvrtka, 5. rujna, Mosk otvara novu izložbu Helioglifi, vol. III. u galeriji Kupola, Trg Ante Starčevića 6 Zagreb. Nakon izložbe u galeriji Oblok u Sesvetama i galeriji Laurus u Lovranu, Mosk predstavlja nove i dosad neobjavljivane radove iz ciklusa Helioglifi. Izložba se otvara u 19 sati.

Učitati još
Zatvori