Mosk je napravio novi mural koji danima ne prestaje oduševljavati Riječane
Mosk je napravio novi mural koji danima ne prestaje oduševljavati Riječane

Mosk je napravio novi mural koji danima ne
prestaje oduševljavati Riječane

Zid zgrade u ulici Erazma Barčića u Riječi, odnedavno ponosno nosi novo umjetničko djelo, mural Vladimira Tomića Moska. Treći je ovo projekt u organizaciji Iskona koji u suradnji s kolektivom Graffiti na Gradele, muralima ukrašavaju gradove diljem zemlje. Ovaj mural ima motiv koji nosi itekako zanimljivu priču vezano uz povijest grada Rijeke.

Mural “The Elephant”

Mural krasi motiv origami slona izrađenog od papirnog omota čokolade Elephant koja se proizvodila u istoimenoj tvornici osnovanoj u Rijeci 1896. godine. Ova riječka tema na fasadi u središtu Rijeke, tako je u kratkom roku postala omiljena svim starosjediocima, ali i svim onim generacijama koji o povijesti svog grada tek uče. Mosk je briljantan umjetnik stoga nas nimalo ne čudi maestralnost ovog djela, ali i oduševljenje koje je za sobom povuklo.

GNG - Mosk-14
GNG - Mosk-18
GNG - Mosk-17

Riječ je o zgradi izgrađenoj 1874. godine, tijekom velike urbanizacije središta grada koja je započela sredinom 18. stoljeća. Jedna od najznačajnijih osoba za industrijsku povijest Rijeke, Robert Whitehead, s riječkim gradonačelnikom Giovannijem Ciottom radio je na ostvarenju vizije o pretvaranju Rijeke u kozmopolitsko urbano središte.

GNG - Mosk-20

Tvornica čokolade i kakaa Elephant

U Rijeci je 1896. godine osnovana tvornica čokolade i kakaa Elephant, što je bio prvi pogon za industrijsku proizvodnju takvih namirnica na ovom području. Početkom 19. stoljeća osnovana je tvornica papira Hartera, koja je u to vrijeme bila pravi gigant. Ovih nekoliko povijesnih činjenica iz 19. stoljeća objedinjeni su u motive ovog murala. Kozmopolitski duh Rijeke, industrijskog i lučkog diva u 19. stoljeću ilustriran je golemim origami slonom koji stoji na riječkom lukobranu Molo longu, u čijoj je pozadini Učka, a slon je izrađen od papirnog omota čokolade Elephant.

GNG - Mosk-1
GNG - Mosk-2
GNG - Mosk-3
GNG - Mosk-4
GNG - Mosk-9
GNG - Mosk-10
GNG - Mosk-11
GNG - Mosk-13
GNG - Mosk-19

“Hvala @smack184 na pomoći u oslikavanju, susjedu Robiju na ogromnoj pomoći u realizaciji ovog projekta, službama Grada Rijeke na podršci, također @elektrovukelic.hr i svim građanima Rijeke na pozitivnim komentarima.” – izjavio je Mosk.

GNG - Mosk-22

Foto: Dorian Matišić

Učitati još
Zatvori