Kao da ste u svemiru: Podzemna željeznica u Napulju je još uvijek najljepša u Europi
Kao da ste u svemiru: Podzemna željeznica u Napulju je još uvijek najljepša u Europi

Kao da ste u svemiru: Podzemna željeznica u Napulju je još uvijek najljepša u Europi

Kada pomislite na javni prijevoz, ne padnu vam baš na pamet prekrasna umjetnička djela. Pogotovo podzemne željeznice koje su većinom prljave i uništene. No, Metro Toledo u Napulju nije obična podzemna željeznica. Već dugo je krasi nevjerojatan dizajn koje ju je pretvorilo u nestvaran prizor. Ako ikada otputujete u Napulj, ne smijete je zaobići. Ne vjerujete nam? Onda pogledajte sljedeće prizore.

metro toledo
metro toledo

Najimpresivniji metro u Europi

Napuljski metro već je poznat po tome da se u njegov izgled ulaže truda. Prije par godina grad je pokrenuo projekt pod imenom Metro Napoli’s Art Stations koji za cilj ima pretvoriti napuljsku podzemnu željeznicu u pravu galeriju. Tako su pod projektom urbani dijelovi grada postali puno atraktivniji, a jedan od njih je i stanica Toledo koja sada oduzima dah posjetiteljima. Strop i zidovi oko pokretnih stepenica ukrašeni su mozaikom raznih nijansa plavih i ljubičastih pločica koje tako tvore osjećaj kao da se nalazite u svemiru i gledate zvijezde. Osjećaj je još povećan zbog blještavih svjetala koja osvjetljavaju prolaz i stepenice. Na stropu je i jedna velika rupa koja mijenja svjetlo iz kraljevsko plave do zelene.

Na umjetničkom djelu je radilo nekoliko dizajnera, a oni su: William Kentridge, Bob Wilson, Francesco Clemente, Ilya i Emilia Kabakov, Shirin Neshat i Oliviero Toscani. Nije dugo trebalo da stručnjaci i javnost Metro Toledo proglase najimpresivnijom podzemnom željeznicom u Europi pa i u svijetu.

@pasquale_monda

Metro Toledo: the most beautiful subway stop in the world #napoli #naples #italia #italy

♬ Lights Are On - Instrumental - Edith Whiskers

Fotogenično mjesto

U zadnje vrijeme, prekrasan dizajn Metra Toledo postao je pravi hit na društvenim mrežama. Umjetničko djelo je odlično za fotografirati, a osjećaj je još dojmljiviji kada se penjete i spuštate pokretnim stepenicama. Danas smo odlučili izdvojiti Toledo kao jedinstveno mjesto za posjetiti, no i ostale stanice napuljske podzemne željeznice također su obavijene raznim umjetničkim djelima. Svaka stanica je priča za sebe, a njeguje neku temu koja ima veze s gradom. Tako Metro Toledo sa svojim bojama podsjeća na plavetnilo njihovog mora.

U nastavku možete pogledati nestvarne prizore Metra Toledo.

@ethoventures

The most famous subway station in Italy 🇮🇹 Follow us if it triggers your wanderlust 🤩 💡The Toledo metro station in Naples is an important recognition for the Campania capital. The Toledo station, located in the central via of the same name, is part of the Art Stations project of the metro line 1 of the Neapolitan capital. 📍Toledo, Naples, Italy 🎥: roberto_celestri, llavieboheme, ofeaquino #italy #italia #traveltiktok #travel #travellife #fypシ #europe

♬ sonido original - yo

Foto: Unsplash, TikTok (@adryanafassari999)

Učitati još
Zatvori