Klaric ceramics savršeno spaja umjetnost i funkcionalnost – donosimo priču o brendu
Klaric ceramics savršeno spaja umjetnost i funkcionalnost – donosimo priču o brendu

Klaric ceramics savršeno spaja umjetnost i funkcionalnost – donosimo priču o brendu

Bavljenje keramikom je spoj umjetnosti i zanata, gdje svaki potez četkicom ili oblikovanje glinom odražava pažnju prema detaljima i ljubav prema stvaranju. Keramički predmeti nisu samo dekorativni, već često imaju i funkcionalnu vrijednost, čineći svakodnevne trenutke posebnima. Šalice, zdjele, tanjuri i vaze od unikatne keramike obogaćuju našu svakodnevicu svojom toplinom i ljepotom, donoseći u naše domove komadić prirode i tradicije.

keramika-journal

Autentičnost

U svijetu koji često teži uniformnosti i masovnoj proizvodnji, unikatna keramika podsjeća nas na važnost autentičnosti i individualnosti – na radost u stvaranju i uživanju u neponovljivim, ručno izrađenim predmetima. Upravo takve pronašli smo kod brenda Klaric ceramics.

Klaric Ceramics

Delija Klarić bavi se keramikom i slikarstvom. Tijekom godina razvila je jedinstveni umjetnički izraz koji spaja tradiciju i suvremenost, a njene radove prepoznali su i cijenili klijenti iz Hrvatske, Londona, Italije, Njemačke, Francuske i Švicarske. Nedavno je također imala čast primiti priznanje Hrvatskog sabora kulture za svoj radove.

U vremenu kada dominira masovna proizvodnja i prolazni proizvodi, njen rad usmjeren je na kvalitetu i dugovječnost. Umjesto prolaznih komada, stvara unikatne radove koji ostaju trajna vrijednost, naglašavajući važnost svjesne kupovine i ulaganja u nešto što ima osobno značenje. Ovo je priča o njezinom brendu.

  • Kako to da ste se odlučili baviti (među ostalim) keramikom?

Keramika me privukla jer spaja elementarnu snagu zemlje s transformativnom snagom vatre, stvarajući jedinstvene oblike koji su istovremeno krhki i vječni. Rukovanje glinom donosi mi posebnu povezanost s materijalom, dok proces izrade pruža meditativnu ravnotežu između kontrole i prepuštanja. Svaka keramika nosi priču, oblikuje prostor i dodiruje ljudske osjećaje, što me neprestano inspirira u ovom mediju.

  • Što vam je najizazovnije u stvaranju umjetničkih djela iz gline?

Najizazovnije, ali i najljepše, je pronaći ravnotežu između vlastite vizije i nepredvidivosti same gline. Materijal ima svoj život. Reagira na svaki dodir i proces, pa je izazov i ljepota u tome da prihvatim njegove promjene i prilagodim se, a da pritom zadržim autentičnost ideje. Proces je spor i zahtjeva puno strpljenja, no ta sporost mi omogućuje da dublje promišljam, uživam u svakom koraku i stvaram s pažnjom. Svaka neočekivana promjena vodi prema jedinstvenom rezultatu. To rad s glinom čini izuzetno uzbudljivim i ispunjavajućim.

  • Koji su vam planovi za dalje, što se tiče rada s keramikom?

U narednom razdoblju želim nastaviti istraživati granice keramike. Posebno kroz veće instalacije i interdisciplinarne projekte. Zanima me kako se keramika može razvijati u kontekstu suvremene umjetnosti i u dijalogu s drugim medijima. Fokusirat ću se na međunarodne izložbe i suradnje kako bih proširila prisutnost svog rada na globalnoj sceni. I dalje ću tražiti načine da kroz keramiku postavim nova pitanja i stvorim prostor za inovaciju i eksperiment.

Njezine radove možete potražiti na Instagram profilu Klaric Ceramics.

Foto: Instagram, Dupe

Učitati još
Zatvori