KULturni radar: Ivan Oštarčević u galeriji Karas predstavlja nam Bal Vampira
KULturni radar: Ivan Oštarčević u galeriji Karas predstavlja nam Bal Vampira

KULturni radar: Ivan Oštarčević u galeriji
Karas predstavlja nam Bal Vampira

U utorak, 4. lipnja u 19h u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) crtač, grafičar, slikar i muralist Ivan Oštarčević otvara svoju samostalnu izložbu pod nazivom Bal Vampira.

Izložba će predstavit istoimeni ciklus radova koji kroz svoju slojevitost obuhvaća četiri vizualno-tekstualne cjeline tematizirajući i protipkujući univerzalna i lokalna pitanja povijesti i budućnosti, civilizacija i pojedinaca, strahova i nadanja.

Bal Vampira
Izbor, Perpetuiranje poruke
Bal Vampira
Izbor Očuvanje poruke

Promišljanje o egzistencijalnim strahovima

Kroz vlastiti slikarski rukopisu prepoznatljiv po dinamičnom koloritu, narativnosti izraza, ikonografskom pristupu i crtačkoj vještini četiri cjeline (Očuvanje poruke, Perpetuiranje poruke, Nepotrebno finale poruke, Bal Vampira) predstavit će četiri (potencijalne) budućnosti koje se grade jedna na drugu u Velikom Narativu s otvorenim krajem.

U svome predgovoru kustosi Antonela Solenički i Petar Vranjković naglašavaju:

Oštarčevićev rad reflektira duboke dileme i paradokse ljudskog stanja (human condition), postavljajući pitanja o našoj sposobnosti za promjenu i preživljavanje. Kroz simboliku lubanja, umjetnik nas podsjeća na prolaznost i krhkost ljudskog života, dok istovremeno istražuje naše pokušaje da ostanemo relevantni i nakon vlastitog nestanka. Ove teme su klasično povezane s filozofskim promišljanjem o egzistencijalnim strahovima, potragom za smislom i težnjom za besmrtnošću kroz stvaranje i očuvanje kulture.

Bal Vampira
Detalj Bal Vampira
Bal Vampira
Detalj Bal Vampira

Satira ili budućnost?

U daljenjem razlaganju kustosi ističu kako izložbom Bal Vampira Oštarčević afirmira ljudsku nepromjenjivost i inerciju te stvara svojevrsnu vremensku kapsulu, punu čovjekove taštine i nastojanja da preživi i nadživi i svoje i buduće vrijeme. Distopijske misli o budućim vremenima ipak nam daju naslutiti da je vrijeme da se osvrnemo na ovdje i sada – naša sadašnjost postaje naša budućnost ukoliko se ne dogode znatne promjene. Na promatraču je da odluči je li Bal Vampira samo satira ili se pak radi o stvarnoj mogućnosti raspadnute sutrašnjice, ističu.

Nije naodmet spomenuti kako je u mjesecima i godinama rada godina koji su prethodili ovoj izložbi, autor duboko uronio u čitav niz književnih, glazbenih i filmskih ostvarenja kako bi proširio ideje, poglede i tumačenja na istovjetne teme postavljana kroz povijest svijeta, koji se ionako ciklično ponavlja, kako je to zapisao Cervantes u 48. glavi Don Quijota.

Bal Vampira
Nepotrebno finale poruke
Bal Vampira
Izbor, Očuvanje poruke

Izložba ostaje otvorena do 25. lipnja 2024., a možete je posjetiti u radnom vremenu galerije:

Uto i sub: 10 – 13
Sri – pet: 16 – 20
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori