Međunarodni festival Improspekcije održva se po 18. put. Evo što nas čeka u ovom izdanju
Međunarodni festival Improspekcije održva se po 18. put. Evo što nas čeka u ovom izdanju

Međunarodni festival Improspekcije održva se po 18. put. Evo što nas čeka u ovom izdanju

U programu Improspekcija, često i kroz višestruke uloge organizatora, pedagoga, gostujućih umjetnica, polaznika, publike, sudjelovalo je mnoštvo, čineći ga upravo onime što ovaj festival specifično jest posvećen procesnosti, otvorenosti, uključenosti, improvizaciji, višemedijalnosti, propitivanju konteksta i stvaranju prilika za surad i suučenje.

Kao što je festival rastao i mijenjao se od samih početaka do danas, svaka iduća godina festivala će i dalje nastaviti biti živo tkivo koje oblikuje privremeni skup umjetnica/ka koji ga osmišljaju, u osluškivanju i aktivnoj razmjeni sa kontekstom u kojem ga stvaraju. Kao što smo sve sudionike Improspekcija pozvali da nam nacrtaju ružu kao rođendanski poklon, tako vas sve pozivamo i da nam se pridružite na rođendanskom programu koji uz predstave, izložbu, radionice i labove sadrži i rođendansku zabavu!

Improspekcija
Feral girls text club
Improspekcija
Ametonyo da Silva, Foto: Shira Marek

Magični feminizam

& ruže rastu u prostoru između niza niskoumjetničkih sintaksi poetizacije čija je kruna naravno Guns’n’Roses i parole Kruh i ruže s transparenata radnica štrajkačica s početka 20. stoljeća, kada Helen Todd, američka sufražetkinja, u govoru o radnim pravima žena 1911. traži Kruh za sve, ruže također.

Improspekcije2024 &ruže izmišlja pojam magičnog feminizma artikulirajući ga programom radova i umjetnika koji zauzimaju aktivnu kritičku poziciju kroz gestu magičnog padaroksa, kiča, draga, čudovišta, spazma, sna, dodira, krhkosti, ironije…

Improvizaciju tu razumijemo kao/kroz očuđenje, uključivanje, odmak, otpor, humor, stravu i stid, manjinskoj koreografiji, no regret. Feminizam kao (nježno) razgrađivanje i restrukturiranje unutar sebe i svojih zajednica, prizivanje paradigmatskih promjena, suvibriranje različitih kapaciteta i mogućnosti. Dajte nam kruha, ali dajte nam i ruže.

Improspekcija
Anna Nowicka, Foto: Maurycy Stankiewicz
Improspekcija
Maria Silk, Foto Robbie Sweeny

Izložbe, radionice, diskusije…

Podsjetimo, Improspekcije su inicijativa pokrenuta 2007. s ciljem razvoja i afirmacije improvizatorske scene u Hrvatskoj te promicanje međunarodne i međudisciplinarne suradnje na području improvizacije kao izvedbene umjetnosti.

Projekt se odvija kroz javne izvedbe, radionice, istraživačke programe i otvorene diskusije tijekom čitave godine s improvizacijskim festivalom kao središnjim događajem.

Ovogodišnje izdanje potrajat će od 20. do 28. rujna, a održat će se u MSU i TALA PLE(j)S u Zagrebu. Svi detalji programa dostupni su na linku.

Foto: Improspekcija

Učitati još
Zatvori