Kada tanjuri postanu umjetnost: Hermès Kaorumi kolekcija miriše na tople dane i voće
Kada tanjuri postanu umjetnost: Hermès Kaorumi kolekcija miriše na tople dane i voće

Kada tanjuri postanu umjetnost: Hermès Kaorumi kolekcija miriše na tople dane i voće

Ako ste među onima koji vjeruju da su tanjuri jednako važni kao i ono što se na njima poslužuje, pripremite se na novu opsesiju. Hermès je predstavio kolekciju desertnih tanjura Kaorumi koja miriše na proljeće i ljeto, i to zahvaljujući ilustracijama tokijskog umjetnika Ryoa Takemase.

 Spoj francuske elegancije i japanske suptilnosti

Inspirirana japanskim pojmom kaorumi (označava senzaciju mirisa i okusa, odnosno onaj doživljaj kada hrana ne samo da ima okus, već i miriše tako intenzivno da budi sva osjetila), ova kolekcija od 12 tanjura, pladnja za tart i tortu i zdjele, transformira voće u simetrične, gotovo grafičke vizije koje podsjećaju na spoj modernog dizajna i tradicionalne botanike. Ali ovo nije još jedna serija ‘tanjura za vitrinu’. Ovo je vizualna gozba koja poziva da se koristi, uživa i, naravno, fotografira.

Od kriški kivija i šipka do pažljivo oguljenih naranči, svako voće pažljivo je ilustrirano geometrijskom preciznošću. Potom je obojeno nježnim, ali živim tonovima koji gotovo pa ispuštaju svoj miris s glatke, bijele porculanske površine. Ručno oslikani zlatni obrubi dodatno naglašavaju luksuznost svakog komada.

“Ovo je kolekcija voća spremna za kušanje,” poručuju iz Hermèsa i mi se potpuno slažemo. To je mali ritual, hommage proljeću i senzualnosti svakodnevnog života. Jer, tko kaže da komad tarta od kruške ne zaslužuje vlastiti dizajnerski tron?

Kolekcija je trenutno dostupna na Hermèsovoj službenoj stranici.

Foto: Hermes, Instagram (@ryanjenq, @ryotakemasa)

Učitati još
Zatvori